[Announcement] Awesome!!! This blog has officially moved to a new, fresh and waaaaaaaay cooler-looking website ;) Got questions? Email me.

July 12, 2008

Calling X-KISAS SPM '06 !!!

DATABASE BATCH SPM'06, FILL IT HERE

baca dulu and tolong isi database yer (to X-kisasians SPM '06). TQ

Got X???

Yeah we got X and we are now X (ex) ... Ex-kisasians SPM '06 ... and i wanna deliver one important clarification for the sake of demystifying the situation. SO, PLEASE READ UNTIL THE END. This is just a short one. I hope so :)

Actually i posted this (explanation about our batch) a few times in our 'yahoo group' but due to unevitable circumstances some of us did'nt manage to read it. So, to make things easier, I decided to post it here.

I understand the situation when your e-mails were cluttered by dozens or even hundreds of 'insignificant' posts from the yahoo group.. But DO LOOK at the VITAL ONES...

SIMPLE MATHS VS EXTREMELY DIFFICULT CALCULATIONS


Sometimes we tend to emphasize on the 'dy/dx's, the natural logs and the unsteady graphs of the economic growth, and as a result, neglect the SIMPLE MATHS.


So using SIMPLE MATHS, which batch are we in actually????






First, Let us look at some history of our beloved school - KISAS

Kolej Islam lahir dari tradisi ilmu dan budaya Islam yang unggul dan kaya. Jam 3.30 petang, 8 April 1955 merupakan tanggal keramat bagi warga Semenangjung Tanah Melayu, Singapura dan Brunei. Istiadat perasmian KOLEJ ISLAM MALAYA dimulakan.... - dipetik dari RESTU 06

Seramai 43 pelajar yang datang dari seluruh pelosok Tanah Melayu, Singapura, dan Brunei memulakan sesi pengajian pertama Kolej Islam Malaya pada 24 Februari 1955 di bangunan...
- juga di cekup dari RESTU 06

Ape yang nak di 'highlight' kan???
Tarikh kemasukan first batch tuh yakni 24 Februari 1955

Biler kita masuk??
Februari 2005 ( 27 kalu x silap... tolong betulkan)

SO?
Kalu kiter kire penolakan macam biasa mmg kiter akan dpt 50 thn
2005 - 1955 = 50

Kenape x tolak jerh??
Cuba perhatikan betul2. Dalam SIMPLE MATH nih mmg kadang2 mengelirukan. Kita x mengira penolakan biasa sebenarnya..tapi kita mengira intervals (selang-selangan).

Untuk lebih paham biar saya kasi situasi dulu ...


andai kata ade satu sekolah ni yang baru sahaja buka pada tahun 2000.
student first batch masuk pada januari tahun 2000 tersebut.
lepas tuh sekolah itu pun berjalan seperti biasa sampai ke tahun 2005.
agak2 nyer la kan, batch yang masuk tahun 2005 tuh batch yang ke berape?


2005-2000 = 5??? think again!!!

Jom tengok pengiraan intervals yang aku maksudkan...

thn 2000 - - batch 1 - - thn 2001 - - batch 2 - - thn 2002 - - batch 3 - -
thn 2003
- - batch 4 - - thn 2004 - - batch 5 - - thn 2005 - - batch 6 - -

jawapan dier batch 6... so cuba kira tuk batch kita starting from thn 1955 until 2005 ....

x yah susah2.. theory dier .. batch tuh akan sentiasa satu kehadapan ...
so sepatutnya
2005 - 1955 + 1 = 51

GEN 51... cubalah kira sendiri and tengok hasilnya... diharap semua boleh menerima. Aku pun actually sedih gak lah sebab bukan batch 50 kan.. But nak wat macam mane? Hmm kalu confusing lagi, sorilah sebab aku x reti sangat nak terangkan nih..

And kalu susah2 sgt just panggil batch SPM '06.. tapi mcm x best lak.. GEN 51.. okay gak.. dua2 no ganjil, okay lah tu.. x pun GOLDEN BATCH .. sebab time kiter kan di buat sambutan Jubli Emas KISAS (hmm note that sambutan di buat pada tahun kita disebabkan pada tahun kita tuh dah lengkap 50 tahun kisas, birthday korang, korang sambut biler korang dah cukup umur ke biler korang lagi satu bulan nak cukup umor?? hahha)

Penerangan aku nih bukannya muktamad. Tapi boleh di further discuss and di 'debate' kan. Nway, batch junior kiter pun dah sebulat suara mengaku dorang batch 52 and batch senior kiter pun ader yg bising2 claim yg dorang batch 50. So betul lah tu kiter duduk di antara 50 and 52.. ape lagi .. 51 lah kan!!!

PASAL DATABASE

Aku actually dah copy semua maklumat dalam RESTU tuh and terima beberape maklumat dari pihak2 tertentu tuk lengkapkan DATABASE batch kiter.. tapi ade maklumat yg dah outdated and x lengkap. SO, ape kata korang luangkan sedikit jer masa korang tuk mengisi database nih.. Memang aku hargai sangat2...

BENEFIT dier korang gak dapat.
First, boleh keep in touch dengan kawan2.
Then, tahu perkembagan kawan2.
Pastuh nanti kalu nak REUNION kan senang, sebab ader contact (sama ader via internet or mobile phone).

AND satu lagi...Kalu korang betul2 rasa no. korang tuh rahsia sgt and takut org kaco.. fikir2 lah dengan lebih mendalam.. Kalu korang ckp kitorang muslimin kacau pun, wat habis kredit kitorang jer kan and kitorang nih bukannya kaya sgt and kitorang pun nak study gak.. So, no telepon tuh sebenarnya tuk keuntungan semua. And maklumat batch nih akan disimpan antara kita and DI LARANG sama sekali untuk membocorkannya kepada mana2 pihak sekalipun.

SO TUNGGU APA LAGI... JOM ISI !!! DI SINI !!!


6 comments:

fathiyyah said...

salam ammar...
hehe,aku setuju psl btch kite yang ke 51..n betul sgt perkiraan tadi..hehe
eh,me kat msia dah! hehe..
tadi aimi gitau sumthing..pasal plan ko di rawang tu..kalau konfem bgtau la yaa..
hehe

Al-Faqiir Ila Rabbihi said...

ntah la malas nk pk batch ke baper.. yg penting batch kita amik SPM thun 2006 huhuhu

Ammar bin Ahmad Faris said...

kehadapan fathiyyah...
akhirnyer.. ader org stuju... mcm tu lah sporting..hehehe.. ader org nak bantah????

yup my plan... nnti aku hantar invitation ek... tata...

Ammar bin Ahmad Faris said...

kehadapan din paiman....
din kena pikir din.. nnti ader org marah2 lah... (esp batch seniors kiter..hahha)

tapi to be on the safe side...mmg senang kata kiter batch SPm 2006 lah..

tapi boleh jadi gak kalu tibe2 ader batch laen yg claim dorang SpM 20006?? possible?? hahaha..

layyinulharir said...

agree2! batch kitorg pon dh prnah cnfuse sal nih.. we're gen 52.. 1 gen after urs..

*sriously cnfusing.. lcky we hv really gud maths experts.. haha..

Ammar bin Ahmad Faris said...

thanks for agreeing...
hmm i bet one of the experts is you!!!