[Announcement] Awesome!!! This blog has officially moved to a new, fresh and waaaaaaaay cooler-looking website ;) Got questions? Email me.

April 26, 2008

PPOU ~ Where everyone can fly!!!

PART I)
Assalamualaikum semua,

/* For PPOU students yg x nak baca pengenalan/penerangan about PPOU nih boleh procede to PART II (belum siap)*/

“Don’t procrastinate!!!” my English lecturer had once told me this. Hmm… memang tidak elok bertangguh (tanpa sebab yg munasabah).

Mohon ribuan kemaafan sebab menangguh post pasal PPOU nih.

“Nak start dengan ape yer???” – soklan ni lah yg mula2 terpacul keluar dari kotak fikiranku…

Okay, macam ni lah, DEFINITION dulu… a lot of books have this kind of preamble….(buku calculus pun kebanyakkan start dengan what the heck is dy/dx or f ’(x) )..so kire nak tiru style la nih :)

PROGRAM

Pe kebenda PPOU nih???It is singkatan bagi Preparatory Program for Overseas Universities. Actually, waktu mula2 masuk UNITEN dulu… blur gak… ader la tengok laman web UNITEN tu…tercari2 program persediaan yg dorang offer, tapi still samar2, sekejap2 dier tulis program ATU, then tiba2 PPOU….

Hmm…mane satu nih??

So, setelah lama sedikit berada di UNITEN yg serba lengkap dengan facilities sebagaimana Universiti2 laen, barulah ku tahu pe lah bentuk program yg dorang sebenarnyer offer.

Untuk pengetahuan korang kat UNITEN ader 4 departments
3 di campus Putrajaya kat Bangi and 1 di campus Muadzam Shah kat Pahang.

Department2 adalah seperti berikut :

1.College of Engineering (COE) – bangi
2.College of Information Technology (COIT) – bangi
3.Institute of Liberal Studies (IKAL) – bangi
4.College of Business Management and Accounting (COBA)– pahang

IKAL sebenarnyer banyak offer subject2 general studies yg merangkumi sukan (cth: golf, kayak), language (cth: bhs German, English), social science and humanities, teaching and learning, tuk student2 UNITEN.

Dah nama dier pun Istitut Kajian Liberal… so byk la subjek2 ‘liberal’ yg di ‘offer’.

So nak dibuat cerita, IKAL nih pun offer program2 persediaanso tuk memudahkan korang…. Saya de wat sedikit diagram tuk penerangan yg lebih terperinci… (sila lihat >>>)



Sedikit penerangan:
IKAL secara generalnyer menyediakan tiga jenis program persediaan, satu program yg sudah lama bertapak di UNITEN sejak penubuhannya iaitu PPOU dan dua program baru.

1. PPOU (Preparatory Program for Overseas Universities)

FAKTA MENARIK!
Program ini bermula dengan program ATU (American Top Universities) untuk menyediakan pelajar2 lepasan SPM untuk menyambung pengajian mereka di Amerika Syarikat. Namun, sewaktu kejadian 9/11, kemasukan ke US di ketatkan dan ada sesetengah pelajar yang tidak berjaya mendapatkan VISA. Oleh itu, pelajar2 ini telah berjaya di tempatkan di Universiti2 di Australia. Bermula pada waktu itu, program ini terbahagi kepada dua – ANUP (Australia and Newzealand Universities Program) dan ATU. Walau bagaimanapun, nama ANUP tidak digunakan dan students yg membuat program ANUP di ‘refer’ sebagai PPOU.

Tempoh belajar bagi ATU - 1 thn ~ fly dalam bulan 8/9
bagi PPOU(ANUP) - 1 thn setengah ~ fly dalam bulan 1/2

2. SPC/PPC
Bunyi macam dah dekat nak sama, sama ke x nih?

Sebelum tahun 2007, MARA ada menghantar student2 ke UNITEN. Student2 ini pada awalnyer akan membuat program FOUNDATION setahun bersama student2 UNITEN yg laen sebelum meneruskan ke peringkat ‘DEGREE’. Pada Julai 2007,
MARA mula mengorak langkah baru dengan menempatkan students mereka (SPM 2006) di bawah IKAL agar potensi student2 mereka (yg sememangnyer berpotensi) dapat dipertingkatkan. Lahirlah program bernama PPC (Program Pelajar Cemerlang).

Macam mane pulak dengan SPC?
Hmm... SPC (Skim Pelajar Cemerlang) membuat program yg sama dengan PPC, cuma ‘timing’ je berlainan.

Pada bulan Jan 2008, MARA memilih students MRSM lepasan SPM 2007 berdasarkan result TRIAL SPM 2007 dorang dan meng‘enrol’kan mereka dalam program under IKAL..Maka, terbentuklah program bernama SPC.
Tempoh belajar bagi SPC/PPC - 1 thn Foundation di UNITEN
- 3/4 thn Degree di UNITEN
3. PIJB
Pe lah pulak program nih???
Saya saje je letak nama pendek yg saya reka sendiri. Program nih sebenarnyer adalah Program Intensif Jepun dan Bahasa Inggeris.

Pada akhir tahun lepas, MARA mengedarkan borang2 ke SBP, Sekolah2 harian dan juga MRSM untuk lepasan SPM 2007 yang berminat untuk mengikuti program PIJB nih dan seterusnya melanjutkan pelajaran dalam bidang engin di Jepun.

Sebelum ni rasanya prog ini diadakan di UNISEL.

Tapi, pada Jan 2008, atas kepercayaan MARA pada IKAL dan UNITEN, students seramai lebih kurang 300 orang dikumpulkan di UNITEN dan diberikan satu program intensif untuk belajar bahasa jepun dan inggeris slama 3 bulan.

Yang peliknya,
hanya 90 org akan dipilih (agak membazir jugak lah – sebab program nih memakan billions of ringgit) dan mereka akan meneruskan prog di UNISEL sebelum terbang ke Jepun.

Yang beznyer,
mereka semua menginap di HOTEL RESIDENCE yg terletak di dalam UNITEN sepanjang mereka mengikuti program intensif 3 bulan ini. Selain itu, yg x terpilih boleh cuba untuk scholarship laen dan tidak perlu membayar MARA balik. Tapi, kalu dapat tuh, memang wajib teruskan lah…

Untuk makluman lanjut/tambahan, boleh lah lawat laman web UNITEN sendiri :
klik>> http://www.uniten.edu.my/newhome/content_list.asp?contentid=637

ANTARA KELEBIHAN MEMBUAT PROGRAM PERSEDIAAN DI UNITEN

1.PPOU memegang record 100% berjaya fly. So x perlu lah risau sgt.




2. Lecturer2 yang mantap2 dan sememangnya friendly and amicable. Kebanyakkan lecturer adalah graduan2 from overseas Universities dan ada yang from top international universites macam Cambridge University, UK dan University of Wisconsin, US.
3. Experience sebagai seorang pelajar Universiti yg bergelar siswa atau siswazah. Yang nih memang saya rasa yang paling special dan tidak ada kat tempat2 persediaan yg laen kat Malaysia nih. Pelajar2 persediaan dapat 100% akses ke prasarana2 universiti, seperti swimming pool, library, stadium, gym dan laen2.
4. Kawasan campus yg besar dan indah serta lengkap dengan kemudahan2 seperti WIFI, LAN INTERNET, LIBRARY, BILIK COMPUTER ,etc.
5. Bimbingan 100% dengan suasana kelas yg kondusif dan tidak begitu ramai pelajar dalam satu kelas. Lebih banyak tumpuan dapat diberikan kepada setiap individu.
6. Course (subjek2) yg di offer adalah course yg challenging dan relevan dan terus menyediakan pelajar2 untuk menempuh alam universiti yg sememangnya mencabar. Pelajar2 di latih untuk membuat assignment, presentation dan lain2.

SERTA BANYAK LAGI!!!
Setakat ini sahaja…. :)

NANTIKAN: PPOU ~ where everyone can fly! (PART II)

36 comments:

uya ahmad said...

Glad that i am one of those who is in one of the program in UNITEN>>Terjamin mase depan....huhuhuhu..=)

tiArA EmiLY said...

wow..ammar,
well done..
even baru part I
I've waited for this post
for so so so long
thanx friend!
Cant wait for the part II!!!

P/s: I'm agreed with uya ahmad, I am so glad I am in PPOU! Even banyak kejutan Ikal bg..tp, hopefully I can fly..no more suprises from Ikal please..

Ibnu Asad said...

Salam ziarah.

PPOU was indeed, full of surprises.

During the end of my first semester in PPOU (after seating for SAT 2 exams), the coordinator told us that we'll be going off a semester earlier.

Having semester 3 subjects cramped into semester 2 really beat us to pulp. The pressure so overwhelming that some people caught themselves migraines and some spilled gallons of tears.

That was 2 years ago.

But now we are missing the hellish life in PPOU. Enjoy your time in PPOU as much as you guys can. There are heaps to learn from PPOU.

Remember, everyone can fly!

Truly,
Ibn Asad
PPOU 05/06

Wiz said...

To all the PPOU students, baik ATU, SPC, please appreciate the priviledges granted to you at this University. These are special programmes, for special students, so please make sure you are SPECIAL throughout your studies here. Special in terms of your extra effort in your studies, extra attention in class, extra initiative in your overall attitude and performance. However, please do not put yourself in a bubble and see yourself better than the rest of the students there. Always bear in mind, the others have to work 3 times harder for their education, whilst yours are served on a silver platter. Your results should reflect the silver platter you received your education from, all shiny, shimmery which glisten from afar.

It's time to prove yourself.

Mr. Azam and I will be hawking you!

Wiz said...

Oh yeah, Ammar, nice write up as always. Keep it up ;o)

Ammar bin Ahmad Faris said...

salam...
to uya ahmad,
yup, you should be happy and elated with ur decision to come to UNITEN...
even though, mula2 ko rasa cam menyesal, tul x???

InsyaALLAH....
aku doakan semua org kat PPOU tuh dpt fly...and semua kat PPC/SPC dpt score dengan cemerlang....

GUD LUCK TO YOU TOO!!!

Ammar bin Ahmad Faris said...

salam...
farah,
thanks for the compliments...
eh, sorry lah sebab aku tangguh post PPOU nih agak lama...

part II still in process...nak citer pe ek???any ideas???

i agreed on your point 'no more suprises from IKAL'....sebab mmg byk tul kejutan yg dorang lakukan...

the preparatory prog with a lot of suprises, tul x???

so, JOM, join the PPOU club!!!

~PPOU - where everyone can fly!!!

p/s: dah siap post bgtau tau!!!
gud luck!!!

Ammar bin Ahmad Faris said...

salam..
thanks Ibnu Asad for the comment...

yup, there are numerous so-called 'suprises' by IKAL...
~could not wait for the next one *sigh*

oh, you all have come to the extend of 'migraines and gallons of tears'... that's expected!!!...hahaha.. from IKAL kan..wat do you expect!!!

but memang lepas dah duduk kat Uni...baru tahu yg there are a lot of things that we can learn from the program, rite?????

GUD LUCK in ur future..thanks for reading my blog...
nway, i notice that you have three blogs... pembawaan lain2 ker???

kat UNi mane skang...??

once again..GAN BATTE (gud luck)!!!

Ammar bin Ahmad Faris said...

test...

Ammar bin Ahmad Faris said...

test again...

Ammar bin Ahmad Faris said...

part I
to our beloved english lecturer and a caring mom, ms fawizza,
thanks very much for such a lovely and benificial advice...
we'll do our best.. we'll strive hard and make ourselves, our parents, our amazing lecturers, our program (PPOU/ATU) and our Uni proud...hope that not even a single of us...will construct that kind of 'bubble'...hope that we will succeed in our future and be people who will contribute not only to our religion, society, nation, but to the human beings as a whole...

Ammar bin Ahmad Faris said...

part II
i'll pray hard that you will get better soon...and that the doctors will cure the illness that you suffered...May Allah give you strength and health...Let us all pray, for our beloved lecturer who have suffered from 'cavernous angionma'....semoga cepat sembuh...amin...
**bakal2 doctor..plz explain..

Liyana said...

waa....nak fly jugak!!!

kn srnok leh dpat PIJB tu..leh trbang g jpun....huhuhu..konichiwa!! arigato!! sayonara!!*bace style lagu atashinchi..hehe*

cik noha said...

salam,
yeah2..sgt brsetuju..ppou sgt byk kejutan..byk sgt tekanan..mcm2 terjadi tapi itu smua pengajarn utk kita smua..aftr ppou mmg akan sedar yg smua pelajarn ms prog tu sgt bernilai..hargai apa yg korg dpt now..rsnya now mgkn better dr zmn kitorg dulu kot..tapi apa2 pn..do ur best..jgn ambk ringan pulk hanya kerana rekod 100% dpt fly tu..

hayati
ppou 05/06

Ammar bin Ahmad Faris said...

ammar to liyana,
nak fly?? boleh jer??
lah insyaALLAH you will be able to fly lepas dah develope sayap tuh...

lah, x apply ker tuk PIJB tuh?? bukan dak2 sbp ramai yg apply ker???

dapat duk hotel..kalu x dpt gi jepun pun x yah byr..bukankah bez kalu begitu..??

eh, minat minat anime and benda2 jepun nih ek??

sayonara...**

Ammar bin Ahmad Faris said...

salam cik noha,
owh, so ppou nih byk kejutan sejak dulu lagi lah...
batch anushree ek??

better??? hope tu jadi kenyataan..mcm semakin byk kejutan jerh...

betul tuh.. record 100% tuh korang yang catatkan..atas kitorang tuk kekalkan prestasi tuh, betul x???

nway, skang kat uni mane ek???

gud luck!!!

Liyana said...

huhuh..wktu x amik attention sgt...so ble dh tau t'lmbat la plak..x pe la..x de rzki hmba nk bljr kt jpun...insya Allah jlan2 tu ad pluang lgi kot..hehehe..nekad ni...yaa!!

hve told u b4..i'am japan maniac!!huhuh

amiera said...

emm.. cm sgt2 best je ppou kat uniten nih.. how lucky u guys r.. agk2 prepration program kt tmpt2 len byk surprise cm kt uniten x?.. haha.. jst wndering..

Ammar bin Ahmad Faris said...

Salam liyana,
tuk JPA or MARA, x lah pulak apply engine jepun???

UPU dah kuar kan??dpt mane??

nway, wish you gud luck...

Ammar bin Ahmad Faris said...

ammar to amiera,
salam,
sgt2 bez??
x boleh guarantee lah..but bez tuh..boleh kata lah...

lucky???mungkin lah..
nway, semua tempat prep ader pros and cons dier....
and kelebihan wat kat UNITEN nih mcm di nyatakan dalam post nih lah..
but still, de gak keburukan dier...
mcm :
excessive amount of suprise!!! hahaha

tempat laen...mungkin de gak kot this so-called 'suprise'.. but x sebanyak UNITEN.. :)

cik noha said...

salam ammar;
saya di NZ skrang,massey uni,palmerston north..i agree that smua tmpt prep pn ada pros and cons msg2..yg pastinya kt uniten la yg plg byk kejutan..kt tmpt laen rsnya tak byk berubh pn setiap tahun..anyway,study btul2 tau..good luck..:)

tiArA EmiLY said...

haha
lama tak komen kat sini..
rasa cm nk best je baca comment
cik amiera td..
memang best gillller pon dok uniten nh cik amiera oooii..
tp
make sure la xdek saket jantung ke
darah tinggi ke
kencing manis ke..
haha
sebab kejutan dia..
wahwahwah
tanyala budak2 ppou laen..
sunggoh memeranjatkan!
thriller abes laa..
haha

Liyana said...

salam..
hehehe...mak x bgi amik engi la..mmg time bljar x brat mne..tp time keje nnti berat...n my auntie is a chem engi..waa cian tgok die..brat sgt krja wlaupn gji ummmpphhhh....

so i prefer something that is my passion..drawing...so in sya Allah g uk amik ARCHITECTURE...

hmm..dpat asasi alam bina kt um..n thats my 2nd choice..klu x dpat jpa nmpaknye brkmpung kt um la...

layyinulharir said...

emm.. ic2.. wish can experience similar satisfying surprises as u guys had all dis while.. hoping sO..

btw, syg sngguh ngan uniten ye.. ;)

Ammar bin Ahmad Faris said...

ammar to cik noha>
thanks...
owh, kat Massey Uni... amek course pe yer...??

gud luck to you too.. selamat maju jaya...!!!

Ammar bin Ahmad Faris said...

ammar to farah>
x der la lama sangat..macam baru jerh..nway, feel free to comment..dipersilakan..

tu lah kena wat intensive medical checkup dulu?? betul x??? hahaha!

Ammar bin Ahmad Faris said...

ammar to liyana>
owh u r really interested in drawing ek??? yup, Architecture mmg sesuai tuk awak lah....

nway, my sis pun skang kat UIA amek Architecture... hmm cuma kena biasa2 kan diri tuh stay up tuk siapkan project lah.. but kalu dah betul2 minat.. no hal...

owh, keje engineer berat ek???berape kilO?? i think mmg kebanyakkan keje mmg berat dan memerlukan commitment yg tinggi...nway, i'll do my bez...

GUD LUCK!!!

p/s: kalu dpt gi UK, bgtau lah..

Ammar bin Ahmad Faris said...

ammar to amiera(layyinulharir)....

eh nak tanya lah..."layyinul harir nih pe maksudnyer ek???"

hmm nak kata sayang tuh..x der lah..cuma akan rindu kot kat UNITEN nih..hahaha..

nway, suprises tuh kan - can be in both sides, good and bad..

so juz hope for the good ones kay... kalu kena yg bad ones, kena heart attack nnti (eg. mcm kalu tibe2 org2 jerkah dari belakang) :)

layyinulharir said...

yup.. heritage waterfront city..

emm.. mksud die slembut sutera.. sje wat nick dgn hrpn diri ini mmpu mnjd spt itu.. huhu..

gud 4 u la 2 hv sch things in ur life.. cOngrats2..

yeah.. better 2 hOpe 4 gud ones la.. eh, nnt fly sOrg2 ye under bnm? seems 2 b tOugh, is it?..

p/s--> rsenye engineering stuffs isn't dat hard 4 guys la.. myb it'll b just fine with u..

uya ahmad said...

salam ammar....
for your info, i stil feel that way.....
but, i've try to deny it......
stil, i dont able to do that.....
just feel lucky cz i've such supportive friends n teachers....
sorry to say this.....

Vincent said...

hoho, part 2, is supposed to be wat????
also the good side???
haha, u are seriously concealing the whole truth

Ammar bin Ahmad Faris said...

ammar > layyinulharir (selembut sutera)

nak jadi selembut sutera... physically, mmg mustahil, but inside , insyaALLAH boleh...

nope x fly sorang2... de ajak kengkawan yg gi Uni same atau yg nak fly pada tarikh yg same.. kalu macam BNM, kitorang flexible sket..
boleh propose tarikh sendiri tuk fly...

macam tuh la lebey kurang...

kay gud luck in ur future..

really sorry for the late reply...

salam..

Ammar bin Ahmad Faris said...

ammar > sapura

actually during the time yg ko ckp you still felt that way..
aku macam kurang paham..

but i think ur happpy rite now kan.. sebab pak arif dah approve IOWA....

dah tetapkan tarikh fly ker???

gud luck!

Ammar bin Ahmad Faris said...

ammar > vincent

part 2 is still kept under confidential and secret..hahaha...

just wait for the release..

nway, juz wondering.. if you are free this weekend perhaps.. so that we can organize for a trip to ms nanda or ms carole's house...

happy blogging, my fren

< just watched NARNIA > - hahaha

fakhri said...

hahaha...

xtahan dengan PPOU with full of surprise..

A LOT of surprise...

"Welcome to PPOU" as I said to my junior 1st time they registered as PPOU's and they happily said
"thank you"

after a few months there, They said "OMG WTH is PPOU ni?"

I said "This is PPOU"(cheeky)

and now they all overseas..

Yeah..Gateway to FLY overseas..

but u must go thru it 1st..

PPOU..Not bad thou.. test ur Psychological endurance to be in the TOP Universities Out there..

Fakhri
PPOU 05/06
Uni. Melb. Australia

szombies 77 said...

Salam , mind if im asking .How to apply ppou ? Saya merupakan lepasan diploma UNITEN but then bercita cita nak sambung luar ? can you please tell me detail abt this , Thanks in advance :)