[Announcement] Awesome!!! This blog has officially moved to a new, fresh and waaaaaaaay cooler-looking website ;) Got questions? Email me.

April 4, 2008

Sebuah perkongsian ::. INTERVIEW .:: (Expanded)

(UPDATED VERSION)
Assalamualaikum semua (esp MARA applicants),

Nampaknya masa berlalu dengan begitu pantas sekali...tinggal lebih kurang beberape jam,beberape minit lagi sebelum permulaan interview MARA...

BAGI yang interview ESOK, saya doakan yg terbaik untuk korang...jgn tido lewat sgt..biar fresh otak tuh... GUD LUCK!!!

BAGI yang interview tuk hari2 berikutnya pun, saya doakan all the best tuk korang gak!!!

YOU ALL CAN DO IT!!

APE LAGI YANG BOLEH BUAT???






1. Banyakkan berdoa dan bertawakkal kepada ALLAH kerana firman Allah yg bermaksud : "Apabila kamu telah berazam (dan berusaha) maka bertawakkal lah kepada Allah"

2. Menyambung dan me 'recall' research yg telah di buat sepertima yg disyorkan dalam posting yang lepas. Bagi yg x start lagi..masih ader masa..bukan byk research pun yg korang kena buat...Just baca2 sedikit info sambil minum2 teh atau kopi... ~cool~

3. Berbincang dengan rakan2 yang akan turut sama menghadiri interview MARA..kemungkinan kawan tuh merupakan kawan yang akan bersama anda semasa prog persediaan kelak.. Berhubung melalui SMS, YM atau emel... AND satu lagi... sampaikan link blog nih kepada kawan2 yg anda tahu akan melalui benda yang sama yang akan anda lalui - INTERVIEW MARA!!! ... supaya semua dapat ambil manfaat... :)

4. Mencari ketenangan kerana di sebalik ketenangan tuh lah akan lahir idea2 yang bernas yg dpt di gunakan untuk menjawab interview kelak. Kalu tenang, soklan Albert Einstein pun boleh jawab.

5. BACA sikit ape yang saya rasa mcm bermanfaat bagi anda kat bawah nih.. SELAMAT MEMBACA!!!

Owh, lupa nak sampaikan satu amanat yg my fren, paie (nama samaran) bagitau.. :
Jangan lupa yang apply medic middle east tuk ambil perhatian tuk soklan nih
"Why do you choose to study in the middle east, not in the UK??"
especially those who got straight A1... "Why don't you choose UK??"

nih la pemikiran segolongan orang, yg medic UK lagi elok dari medic middle east, it is actually dependent upon your own self... each place has its own unique advantages and surely some disadvantages...

PERSOALAN AND PER'JAWAB'AN
******************************************************************
Untuk manfaat semua applicants MARA, saya telah compile soklan2 yang korang tanya and jawab dalam post nih...Thanks for the soklan and I hope I answered all the questions fairly and adequately...

Anonymous: (kalu boleh tulis la nama...hehehe)
Bagaimana nak beri jawapan yang baik tuk 2 soklan nih?

1. Why MARA not JPA???
2. Why do you want to study at UK???

Ammar Faris:
First, cubalah Mr./Ms. anonymous wat brainstorming..you should know why hati tuh desired nak gi UK...Anyway, for the first question, you can answer something like this which basically what I had answered during my interview>> >

I prefer MARA to JPA because I am interested in the entrepreneurial field. I am planning to initiate my own business which will relate to engineering products (eg. solar car..etc...what you are planning to major la, like for me at that particular time, I opt for Mechanical Engin). As MARA provides and encourages Malay entrepeneurs to prosper in the entrepeneurial field, i think by choosing MARA, I'm in the right path and my aim can be easily achieved .I also wish, with my business, I will be able to help boost the Malay economics and at the same time encourage other Malays to set up their own business with the help of MARA.


For the second Q...
During that time, they asked me, why do you want to study in the US??
So, I answered something like...because a lot of innovation and techology come from the US.
I mentioned that I have watched a television program called 'Beyond Tomorrow' and was fascinated by the innovations and was encouraged by the superb technological inventions. I said that a lot of those sophisticated 'stuffs' was created by top US schools such as 'MIT', which is why I desired to go there.

Therefore, try searching the benefits of studying in UK, maybe you can cite some good engineering Uni there such as Imperial College... wat reasearch, kay...

Anonymous (the second) & Ammar Rosli:
Pasal esei, perancangan study and kerjaya tu macam mane sebenarnya?Maksudnya kalo kite diterima ke ataupun sumthing else??Essei nak buat macam mane?


Ammar Faris:
Essei nih x der lah 'fix' atau terlampau 'terkongkong' sgt isinya...dier x der fix format pun..memang x der skema..Write anything that relate dgn your backgroud, your study plannings, and future plannings lah which is your kerjaya pada masa hadapan...


Hmm dier nak pendek jer kan (around 300 ker??)..so jgn lah byk sgt merepek tuh..anyway, buat dulu, then baru edit..korang akan realize biler korang khusyuk buat yang korang dah lebih limit 300 tuh... (eh nak mintak kepastian...betul ker 300 patah perkataan limit dier???)


Yang intro tuh mungkin korang boleh buat a brief explanation about yourself and your background, a little bit of your achievements (kalu ader achievement yang relate dengan bidang yg korang pilih lagi baik) and kalu mcm sket mungkin boleh tambah what makes you choose that course..


Then, teruskan dengan your study plannings...


Elok mcm check la tempat yg MARA akan hantar and what type of courses yg korang bakal amek (eg. IB, A-level) and tempoh study tuh, contohnya mcm sape yg plan nak gi UK tuh...biasanya MARA akan hantar ke Kolej MARA Banting tuk buat IB around two years..and kalu yg middle east tuh biasanyer kat INTEC selama 3 bulan...

So, dlm study plannings tu boleh lah tulis yg korang plan nak wat persediaan kat mane, tempoh and pengalaman yg korang nak amek time persediaan tuh..


lepas tuh pegi ke Degree pulak...mcm pe target Universities, Oxford or Harvard or MIT ker???bape tahun amek degree..and ape nak buat time kat overseas tuh..what kind of experience do you want to gain???


Lepas tuh state la, de plan nak sambung master or PhD ker... what course to you plan to specialize...


Then, teruskan dengan future planning or kerjaya...

Cakaplah lepas balik MAS nnti..nak wat per?? serve MARA sebab dorang sponsor ker..realisasikan hasrat tuk menjadi entrepreneur yg berjaya ker..nak tolong orang2 melayu ker...

Basically, tu lah isi2 penting yang korang kena ader..x yah lah nak tulis benda yg membodek atau merayu2 supaya MARA mengambil saya...

(Hmm dier nak kiter tulis pakai pen ker taip??)- ade indicate x kat borang kuning tuh???
Anway, during my time, saya taip biar nampak kemas and kepilkan bersama borang kuning tuh...(masih kuning lagi kan borang tuh???)


Persoalan tentang dalam ENGLISH or BM.. I suggest that you tulis dlm English especially those who plan to further their studies kat English-spoken countries mcm US or UK..


nabilahhasbullah:
File tuh nak kasi terus ker x time interview???

Ammar Faris:
Just pegang time bawak dlm bilik interview and biler dier persilakan kita duduk, neatly and carefully, slow2 letak atas meja tuh.. sebab dh ramai applicant yg di 'interview', so mungkin secara automatik dier akan amek file tuh and tgk (sebab dier dah tau dah setiap applicants yg bwk file tuh memang content file tuh ialah sijil2)

but, take notes that kadang2 dier x tgk pun..during my time, dier sentuh2 mcm tu jer..


They are actually lebih interested in knowing kiter punyer achievements through kiter punyer mulut..kiter lah yg kena pandai elaborate and explain articulately and accurately psl kiter punyer achievements...

abbymira90:
Tahun lepas, ramai x dak mrsm yg dapat tajaan MARA?


Ammar Faris:
Yang ni diluar pengetahuan saya, but what I know is ramai yg pegi interview dpt offer (1000 tuh kira ramai la tuh).. kalu ikut statistik thn lepas..lebih kurang 5000-6000 dpt gi interview...yg dpt dalam 1000...


Husna08:
Betul ke orang cakap sape2 yg dpt gi interview MARA ni confirm gi overseas?? dah dua thn mereka pakai sistem tuh..


Ammar Faris:
I would definitely say no.. kalu mcm tu, wat per lah dorang buat interview..

as I have mentioned above, yg dpt gi interview around 5000-6000.. and yang dapat offer dlm 1000... (tahun lepas dier tambah sket)...

iqbal:
Kalu time interview, tiba2 gatal kaki, macma mane nak garu??

Ammar Faris:
Ish2 iqbal, buat lawak ek...hmm biasanyer sebab nervous and sebab kiter betul2 concentrate tuk interview tuh, so, badan kiter nih mcm x der masa tuk melayan gatal2 ringan di badan..hmm nway kalu gatal sangat garu jer la..but cover2 la..x pun, guna kaki satu lagi tuk garu...


nadzirah90:
Agak2 brapa lama interview???


Ammar Faris:
Interview kadang2 depends gak..mcm kalu kena giliran hujung2 tuh and interviewers dah nak makan atau dah interview ramai sgt orang..chances tuk dipendekkan interview tuh agak tinggi..but average mcm 20-30 minit la.. kalu dier minat dengan kiter (cara kiter ckp, or byk soklan kiter tanya)..mungkin lama sket la...


sakura90:
untuk interview MARA kena bagi sijil2??? nak bagi sijil daripada form 1 smpai form 5 atau form 4 & form 5??


Ammar Faris:
U mean sijil2 yg di photostat ker???time masa saya x yah bagi yg photostat..just bwk yg original and 'compile'kan dlm file (2D is recommended)...hmm x semestinya sijil tuh dari form 4 & form 5... dari form 1 sampai form 5 pun boleh..tapi lagi elok kalu ader byk sket yg form 4 and form 5 lah..sebab yg tu paling recent..even dlm 2D file saya, saya letak some core achievements time sekolah rendah (eg. pengawas and tokoh murid)...so depends la..but memang byk gak lah sijil2 tuh datang dari form 4 and form 5

Farah:
Bila result kuar lepas dah interviu??? biler start wat preparation?? kena masuk matrik dulu ke??

Ammar Faris:
Biler dier release result tuh kena check website dier la..kalu thn lepas...dalam pertengahan ke hujung bulan May...

Preparation tu lak depends on tempat preparation..contohnya yg pegi INTEC tuk program A-levels or AUSMAT dlm awal bulan tujuh, kalu x silap...

Hmm definitely sempat nak decide whether perlu masuk matrik ke x.. mcm time saya cmni..saya dpt tau yg dpt masuk ke pusat asasi UIA tuk wat engin (dpt tau UPU)..so saya tolak matrik...but sebelum daftar UIA or other UPU tuh, kiter akan tahu whether kiter dpt scholarship or not so flow dier mcm nih la..
keputusan matrik> keputusan UPU> daftar matrik> keputusan scholarship>daftar UPU> daftar tempat persediaan

Adawiyah91:
Budak2 SBP lagi smaller chances dorang untuk dapat scholarship MARA berbanding budak2 MRSM??

Ammar Faris:
Sama sekali tidak. If you do well in you interview regardless of your school, insyaALLAH you will get the scholarship...but just note that tuk MRSM quota dorang besar sket... but seriously, it doesn't mean that if you are a SBP student, your chances are small..

Last year, from my school KISAS, which is a SBP school. From those who get the interview, 95 percent got the scholarship..so, no fret..just try your best!!!

Hariz Hazwan & abby90:
Pe soklan yg sesuai untuk di tanya time Q&A session?

Ammar Faris:
Tanya je soklan yang korang nak lebih explanation about certain things..

juz jgn tanya soklan yg x releven la and soklan yg dah ader dlm website MARA ker...

So, antara soklan yg releven nak tanya ialah:

1. (paling simple and common) When will MARA release their results?(tambah sket benda cmni) as it will make it easier for me to plan for my post-secondary studies and for a back up plan.. .

2. Will MARA sponsor me if I want to further my studies for Master and PhD??

3. Do I have to pay MARA if I did not reach certain requirements?

4. How long will I be serving MARA upon completion of my undergraduate studies?? (kalu mcm nak menarik sket)...Can I extend if i'm interested in continuing to serve MARA...

5. (follow up from Q2) If I want to further my studies for Master and PhD, am I supposed to serve MARA first or I can continue my studies first and serve MARA after completing my PhD
or Master..

and mcm2 lagi soklan yg boleh ditanya...
*****************************************************************

Thanks sekali lagi kepada semua yg menyoal..a lot of the answers are my opinions and sememangnya boleh dibangkang atau tidak diterima.. my niat is just to help you guys and i hope that i have helped a lot and hope that you all will get the scholarship.. Wish you all GUD LUCK!!!

Jangan lupa nak keep in touch after the interview and bagitau lah nnti biler dah dpt offer...:)
Sape yg ade YM ID.. boleh letak kat Shout!!!Box tuh ..atau pun terus add me ...

my ID: cool_2guyz, jangan lupa tuk letak kat brief introduction tuh yg korang ialah MARA applicants...

GAN BATTE!!! GUD LUCK!!
Bagi yang masih samar2 kat mane UniKL nih.. ni saya sertakan map dier.. yg saya petik dari laman web dier...
nak senang gi link nih ....

46 comments:

amaR said...

salam~
wa first 2 comment
thank u very2 much 4 d infomation
may Allah bles u
nway doakan saye~huhu

Ammar bin Ahmad Faris said...

test

Ammar bin Ahmad Faris said...

Ammar to Amar:
salamz...
thanks for being the first to comment...
rasa cm nak bg hadiah jerh..
hehhee... GUD LCUK!!! buat yg terbaik dlm interview.. insyaALLAH boleh..you can do it!!!
Semoga berjaya menjalani interview dengan baik and semoga berjayalah dpt interview MARA nih...

p/s: apply course pe and cadang nak gi mane???

d y 0 d ! said...

huhu~~ thanx a lot ok? reali2 help
haha~ i blur giler nk g intview nih.
thx again!

wee~ keep on posting! :D

farah said...

thnx!!huhuhu..

harizhazwan said...

thnx mar...doa2kn ak ek...
weh, ak pon 1st commnt posting kt bwh 2...
x bg pon hdiah kt ak...huh

Ammar bin Ahmad Faris said...

to d y o d!

welcome..
baca bismillah and doa byk2, insyaALLAH x blur..

GUD LUCK!!!

Ammar bin Ahmad Faris said...

to farah:

welcome...

GUD LUCK!!!
Interview esok ker???

Ammar bin Ahmad Faris said...

to farah:

welcome...

GUD LUCK!!!
Interview esok ker???

Ammar bin Ahmad Faris said...

to harizhazwan:

hehhehe..
dier ader hadiah tuk certain2 post jerh..

anyway aku nih bukan nyer kaya nak kasi hadiah sebijik kete...

kete mainan pun tidak ku mampu...

nway...GUD LUCK MY KISASIAN JUNIOR and
all the REST of the APPLICANTS!!!

Ammar bin Ahmad Faris said...

to MOBI (and sape2 yg nak baca)"

Assalamualaikum,

kepada MOBI, tahniah diucapkan kerana ader semangat tuk gi MIT...

tau kan MIT stands for what???

nway,
mcm nih proses kemasukan ke US...
sebenarnyer kalu apply direct lepas SPM tuk masuk Uni kat US pun boleh dpt..

to gain admission tuk Uni kat US secara general...u need to take several tests:

SAT (Scholastic Applitude Test)
info and soklan2 contoh boleh dpt kat laman web dier kat www.collegeboard.com

(yg SAT nih semua yg nak apply kat US termasuk US punyer students pun kena amek)

next is the TOEFL tesr (Test of English as a Foreign Language)...test nih untuk international applicants jerh and test dier mcm exam MUET or IELTS (tapi susah sket) and ader component2 seperti Reading, Listening, Speaking and Writing

Basically yg tuh la dua component yg penting..

but top2 Uni kat US dier evaluate applicants dier secara menyeluruh..

mcm kalu nak masuk MIT...

for sure kena score a good score for both TOEFL and SAT and then kena ader achievement2 yg gempak2 mcm peringkat international or national..

then, yg nak apply ke Uni kat US nih pun kena tulis essay yg mempromote diri kiter and buktikan nape dier patut amek kiter..lagi dasyhat dari essay MARA.. :)

hehhee..mcm ni lah..memang agak complex kalu nak diceritakan..but targetnyer dapat kan scholarship dulu..then biler dah tau tempat nak gi nnti..contact saya..

ALL THE BEST!!!
X sia2 kalu apply engin kat US nih....

GUD LUCK!!!
owh satu lagi nak kasi statistic tuk tahun nih bg yg apply MIT dari MALAYSIA>>>

thn nih ader 80 applicants(yg hebat2) yg apply tuk kemasukan ke MIT..

yg terpilih hanya lah seorang ..and dier nih aderlah seorang chinese...

kat MIT sekarang, hanya ader seorang Melayu and Indian and beberapa org Chinese yg tgh buat undergraduate studies...
SO, MARI RAMAIKAN ORG MELAYU KAT SANA!! GUD LUCK!!!

fathiyyah said...

ku kalihkan pandangan melihat pengunjung..
wah!ramai nyaaaaa..dah 5 ribu lebih daahh..dahsat sungguh penangan kamu yaaa..

hahaha..nnt aku nk post entry baru..ntah bila ntah..lepas exam terdekat kot..huhuhuhuhuhuhu

Ammar bin Ahmad Faris said...

to fathiyyah:

hmm...like you said before, it could be the same pengunjung...
anway, still x boleh beat ko...

exam pe yg terdekat tuh??
gud luck la..ALL DA BEST!!!

entry post baru nnti psl per???

eh de satu soklan aku nak tanya... si husna tuh dah kawin ke blum>???
walimah dier buat biler?? dier ajak korang ngn dak2 KISAS laen kat sane ek???
tu jer lah..kay... GUD LUCK!!

Ammar bin Ahmad Faris said...

to rose90:
hmm sebab soklan mcm byk jer..so saya rasa elok kalu saya jawab kat sini lah....

first psl cara nak susun sijil, whether nak ikut date ker pe ker...depends on your style la..no fix style..ikut suka hati, asal kemas..
saya punyer cara..saya ikut thn...and peringkat.....

second,
hmm..tuk ayat dlm esei tuh..elok di buat formal lah..mcm dlm essei facts..

psl study plan tuh.. lebih kurang cam tu lah..bygkan dpt biasiswa pergi study kat mane, persediaan kat ner/bape thn, experience yg nak dpt time blaja nnti.. yer lah plan kiter tuk masa hadapan...

third,
beza IB, A-level, Foundation...
yg nih kena check internet la..
but basically some subject mcm Physics lebih kurang sama jer level dier, cuma, cara pemarkahan and cara the whole program tuh di 'evaluate' berbeza sket..terutama yg IB tuh...siap ader kena blaja TOK (theory of knowledge) ...kalu x silap lah...

forth,
hmm..x yah kasi ayat power2 x per..just keep it simple..kiter phm..interviewer tuh phm..tuh dah kire okay...

last but not least,
kalu dier tanya nape nak g jordan and bukan mesir??

hmm..biasanyer soklan mcm nih jarang di tanya..dier lebih interested in tanya nape middle east, not UK???

nway, awk x kisah kan kalu dpt jordan ataupun mesir...so ckp jer lah kt interviewer tuh yg awk x kisah..hmm but state ur preference..

owh paling tinggi negeri ek jawatan tuh...negeri pun kire okay gak lah... juz elaborate secara detail psl your role..how you solve problems, conflicts..and how you build your confidence, your team's confidence..lebih kurang cm tu lah...

harap menjawab soklan...

GUD LUCK!!!!

Anonymous said...

nk tnye nih..
klu mara kn die lbihkn dak2 mrsm..
tol x?
sy dak sbp..
pstuh skang nih tgh tatau nk pilih jpa or mara..

jd.. blh x tlg suggestkn kt saye pe y bgus...

Ammar Faris said...

actually mmg sy rasa dak mrsm dpt advantage sket lah...

tapi dak2 sbp pun belambak je yg dpt interview and scholarship MARA nih...

baca dulu mcm mane MARA and JPA conduct interview and then pilih...

dua2 lebih kurang sama...cuma style dier interview je laen...

GUD LUCK...

Anonymous said...

oh..
tenkiu2..
sye rse nk pilih mara...
nk amek optometri..
thanx bg pndgn..

Anonymous said...

Salam..
1)wanna ask u..if we apply for mara,do we have to write the essay
during the interview??

2)which country is good to do the engin?

tq..

Anonymous said...

salam....

interview mara tu fully english kan??tapi kalau kiter selit selitkan bahasa melayu sikit2 boleh tak??

Ammar Faris said...

Hmm confuse anonymous byk2 nih :)

nways,

1)wanna ask u..if we apply for mara,do we have to write the essay
during the interview??

ans: not during the interview lah.. but before the interview.. i mean, you have to bring the essay with you.. but no fret, it is just a short essay...

2)which country is good to do the engin?

there are rankings for top engineering schools in the world...

http://www.topuniversities.com/worlduniversityrankings/results/2008/subject_rankings/technology/

not to be biased, but for this case, most of the universities are uni from US... but still there are numerous of other universities in this world in which have good reputations as well...

3)interview mara tu fully english kan??tapi kalau kiter selit selitkan bahasa melayu sikit2 boleh tak??

yup fully in english.. unless you choose something like medic middle east ... kalu dh mcm terpaksa selitkan..minta izin dulu lah nk guna bm untuk ganti istilah yg x dpt di fikir dlm english tuh (in fact, my friend did this, and he got the scholarhip)...

GUD LUCK!!!

Anonymous said...

salam..

owh..tq2..tpkn.could u help me a little bit more??

if u could lar..leh x g taw u maner yg bgs n ditaja oleh mara kt uk utk wat engin?

i2 jw lah owh..if u knw plz tell me er??

thank..!

Anonymous said...

salam..
sori bro ammar!
got no name..
Anonymous la nmpknye..
call me dark.. snng nk beze ngan yg len!
nak tanye.. esei yg bro ckp kene bwk mase inteview tu..
include study planning, future planning etc.??
@ pasal diri kite, achievement gitu je??
resume wat x??
perlu sangat ke MENCAPUB??

nway.. ur blog helps me a lot!
thanks bro..

nia said...

salaam..,

ade bbrpa kemusykilan :

+ klo bio a2, crah ke pluang tuk apply medic?
+ gceo pnting n diambil kira ke?
+ salinan sjil2 n ape2 yg prlu dbawa tu ke yg kne dsertakn dlm file tu? or yg tu jz bwak cam2, n yg dlm file tu ltak sjil2 yg asal?

k, tenkiu if can help ;p n,s0ry if dsturbg ;(

Anonymous said...

salaam....
hye n juz wanna ask sum questions....
dlm senarai semak bende2 yg prlu dbawak, ader surat twrn ke uni/ kolej...
wajib ker??
bkn MARA akn sediakn tmpt kalo berjaye in da intrvw, rite?
mcm kalo kte wat IB or A level, MARA akn uruskn la kn??

n dats all.....ope u can help me

Ammar Faris said...

Ramai tul Anonymous...hehe...

Anonymous1,
Q:
leh x g taw u maner yg bgs n ditaja oleh mara kt uk utk wat engin?

A:
dorang biasanyer ade list... hmm actually x yah fikir psl uni nih dulu..fikir masuk tmpat prep mane dulu... then baru fikir nk ke uni mane...tapi of course top2 uni for engin..MARA sgt galakkan tuk gi...

Anonymous2, (dark)
Q:
esei yg bro ckp kene bwk mase inteview tu..
include study planning, future planning etc.??
@ pasal diri kite, achievement gitu je??
resume wat x??
perlu sangat ke MENCAPUB??

A:
yup, include study planning, future career and combine kan dgn a little bit about yourself, your interest, and you achievement... cuba kaitkan from your interest tuh ke achievement ke study plan and seterusnye ke future career...

atas tuh just guideline..x de yg fix pun... resume x yah wat x per... hmm.. MENCAPUB..suka hati lah... kalu interview 2-1, nk MENCAPUB camner lagi...

confidence..tuh lagi penting.. ;)

GOOD LUCK!

Ammar Faris said...

To nia, (finally ade org letak nama samaran) ...

+ klo bio a2, crah ke pluang tuk apply medic?
+ gceo pnting n diambil kira ke?
+ salinan sjil2 n ape2 yg prlu dbawa tu ke yg kne dsertakn dlm file tu? or yg tu jz bwak cam2, n yg dlm file tu ltak sjil2 yg asal?

- apply medic ke mane?? cerah je... kalu dh dpt interview tuh kire lagi cerah lah... you just have to convince them that they should choose you for the scholarship instead of the rest of the applicants... no pressure.. convince biasa2 je ;)

- x brape penting sgt. once dh accepted tuk interview..dorang x tgk result sgt dh...

- sijil2 koko and sijil2 laen yg anda rasa boleh mmberi advantage kpd anda berbanding applicants laen... (masukkan je pape yg anda rasa penting)
&
oh pastikan ade sijil tuk details koko yg anda letak kat borang online time apply tuk interview dulu..

GOOD LUCK...

Ammar Faris said...

Anonymous last,
Q:
dlm senarai semak bende2 yg prlu dbawak, ader surat twrn ke uni/ kolej...
wajib ker??
bkn MARA akn sediakn tmpt kalo berjaye in da intrvw, rite?
mcm kalo kte wat IB or A level, MARA akn uruskn la kn??

A:
yup ur right, hehe..bertanya and menjawab..bagus2..

hehe..as i said bbrape kali dh... dorang punyer borang tuh bukan saje tuk prog PILN cam korang...ade je yg apply waktu dh masuk kolej semua...apply loan semua....so x perlu risau.. x yah ade surat2 dari kolej2 persediaan and apetah lagi surat from university local or overseas...

GOOD LUCK!!!

muhd said...

salam,
spc ngan piln nih laen k sme..nape spc ad rusia..piln mara x de..x taw r kaloammar taw k xsje nk tanye..
cuak gler r nk interview nih..mklum rh..lps trial dlu x amik pun spc..
kalo amik medic..perh bende r dye nk tanye..
kalo ad bhse asing yg kte bleh ckp..kte bleh gne x sbgi advance..
ex-mrsm.

nia said...

salaam...

k, tq...

~ dlm senarai semak dye suh bwak salinan sijil2 koko aja, so yg ori prlu bwak x ?

~ urm, copies sjil2 yg dye suh bwak tue, dye akan ambik, or juz tgok2 aja?

~ tkut.., tiap2 ari speakin dpn crmin... heheh

~ sye mntak medic middle east, syg BA..

~ tanx again, blog ney help me a lot.. ;p

Anonymous said...

xDarKx

salam bro..
thanks 4 the rep..
nak tnye agi..
kalu kite nak study engineering kat uk..

1)mesti ke kite wat IB kat KMB?

2)KMB ke sbagai tmpat prep nk ltak lam esei? info ape? cam bape taun blaja ke??

3)die xtanye ke kite nak jadi engineer ape? cam saye target chemical engnr..

4)ade xdie tanye kite target nak masuk uni ape??

stakat ni saje..
harap bro dapat rep secepat mungkin sbab sye nk prepare 'ayat2' power! huhu..

hazirah said...

assalamualaikum...
i guess kat sini yg bace rate2 yg dh lps..
well,
hazirah punye interview is this coming monday,13th april 2009..
im applying for biotech..
nk tny la kwn2 bro ammar yg amik biotech to give me some tips,and yg bole share experience..

biha said...

salam...
tq sesangat sbb bg byk tips ni..
sy pn mmg cuak tahap cipan ni nk gi intrvw..hehehe..
smoga bro ammar sentiase mendapat rahmat Allah atas ape yg bro kongsikan ni..thanx again..

akmal said...

salam..

uni mane yg paling best utk wat accounting?? better wat kat uk ker wat kat australia?? preparation ke aussie mmg kene wau AUSMAT?? xtrime A-level??

Wani said...

Salam

@Akmal
This year, MARA anta bdak2 accounting kat UK ke?
Dlm wsite JPA tuh, bkn dea kate New Zealand n Australia ke?

Anyway, I wana know too. The answer to your question.

P/S: I got the interview in Ipoh on 13 April.

roy said...

Salaam..

this year applicati0n form MARA said that we need to write about perihal diri,perancangan pengajian dan kerjaya in about 300 words..so nak tulis satu2 ke nak asingkan??
another one,ape nak tulis perancangan kerjaya??means time kite kerje ke??

muhammad said...

assalam..
saya nak tanya, pasal Mara kite kena study ke untuk interview ni??kalau kena study,ape die yang kena study tu??n soalan kedua pulak kalau interviwer tu nak tanya pasal isu semasa,isu tu tertumpu pada politik je ke or isu umum??

Anonymous said...

salam,sy akn ke interview utk mara dan ambil course medik..
sy nk tnye lh,klu cm die soal "why can u contribute for mara after study?"..
agknyer sy ptot jwb ape yer sbb mara kn xde hspital..sy xleyh nk berkhdmt kt c2..yg sy boleyh lakukn hanyalah bg perkhidmatan utk masyarakat terutama bumiputera di hospital nnt..ade cadangan lagi x???..

p/s : thanks utk pge neyh..mmg sgt2 mmbntu..

Anonymous said...

salam bro ammar,,,

dlm borang yg perlu diisi dan dbawa sms interview nnt,,,,ada ditanya ttg adik bradik dan tajaan belajar

so , kalow ada adik bradik kita yg pernah ditaja oleh pihak mara ,mcm mna ? nk tulis ke x?

pluang untk dberi biasiswa tu mcm mna?

btw,,,than you for ur helping
smuga Allah sntisa mmpermudhkan urusan pmbljaran bro ammar,,,

Anonymous said...

salam bro ammar,,,

dlm borang yg perlu diisi dan dibawa sms interview nnt,,,,ada ditanya ttg adik beradik kita dan penajaan pembljrn mrk,,,,

so, kalow ada adik bradik yg pnah ditaja oleh mara , chance untk dpt scholarship tu adkh tipis??
kalow mcm tu perlu tulis ke?

btw,, thank you for all this information,,,smuga Allas mmbalas jasa baik,,,,

alia amira said...

erm, nk tye..byk soklan nie,, hehe.. :)
1)mne nak check tmpt ntok kte pye pparation course 2??c it wasn'y mentioned...(nk kne tulis lam essay nie.. huhu)

2)lau untk engineering france, pparation programme 2 dye pggil pe?? foundation?? a-level?? IB??

3)uni overc 2, kte yg decide which uni kite nak prgi, or MARA yg decide??

4) bpe lame duration first degree engineering??

tlg jawab eak.. hehe.. :)

alia amira said...

in case i terlepas pandang nk check ur blog, can u reply me to this email??

lacrymosa0603@yahoo.com

thanx, hv a nice day..
:)

zai said...

selalunye...lps interview keputusan keluar bile??

Nur said...

salam.. nk tnya cket klu kta mnta program tenaga pengajar mathematic, slalunya mara antar ke mna ya??? dan adakah akn ada dekrminasi ctoh sya bkn bdak mrsm jdi pyah utk dpat biasiswa ni?? dan soklan terakhir sya, adakah gaji ayah, jika bnyak akan mempengaruhi kta lyak atau tdak dpat biasiswa ini??? harap dpat mmbntu.. :)

Anonymous said...

salam..NAK TANYA..KALO PROGRAM PERSEDIAN TOK KEJURUTERAAN PERANCIS KAT MANE???BAPE TAON OR BULAN EK???

Anonymous said...

salam.
saya bukan budak SBP dan bukan budak MRSM..tapi SPM saya 9A+..peluang nak dapat biasiswa MARA cerah x?? plus,saya pon bukan anak org kaya..

-IEM-

elis said...

thank you so much . page nie mmg sgt2 membantu :)