[Announcement] Awesome!!! This blog has officially moved to a new, fresh and waaaaaaaay cooler-looking website ;) Got questions? Email me.

April 19, 2008

Interview Petronas / MISC

Assalamualaikum…

Agak lama gak x menulis post baru. Saya rasa saya tangguh dulu lah post pasal PPOU… Nak citer sket pasal interview Petronas and MISC


Minggu lepas Petronas telah menghilangkan debaran2 applicants yg applied for their scholarships dengan me 'release’ kan candidates yg berjaya pergi ke Educamp 2008…






Hmm... mcm biasa lah.. ader yg sedih kerana x berjaya dapat, melompat kegembiraan kerana x sangka dapat… ader gak yg x de perasaan, x rasa pape… ~ lumrah manusia…










A message from me:

Kepada yg berjaya pergi Educamp dan belum menghadiri Educamp tersebut:
Selamat maju jaya…Do your best! Berdoa dan bertawakkal kepada ALLAH…

Kepada yg berjaya pergi Educamp dan dah lepas menghadiri Educamp (termasuk my brother):
Anda semua telah melakukan yg terbaik.. Bykkan berdoa… Kongsi lah pengalaman dengan rakan2 yg laen…and saya doakan semoga korang dapat scholarship PETRONAS tuh!!!

Kepada yg tidak berjaya mendapat Educamp tuh:
Bykkan bersabar… InsyaALLAH ade hikmahnya… To be frank, saya pun dulu x berjaya dapat, but then selang beberape hari lepas tuh dapat call dari khazanah…Moral of the story is, life goes on as usual…and of course gunakan senjata yg kiter ade ~ ‘DOA’, doa byk2 agar kiter di tempatkan di pusat pengajian yg terbaik untuk diri kita… Segempak mane pun pusat pengajian or scholarship yg kiter dpt, x semestinya itu yg terbaik untuk diri kita… So, berdoalah kepada ALLAH…

Sebabkan korang semua masih ader masa sebelum masuk ke pre-Uni, so habiskan masa yg terluang dengan aktiviti2 yg berfaedah… GUD LUCK!!!

---------------------------------------------------------------------

Untuk pengetahuan korang scholarship PETRONAS nih boleh dibahagikan kepada dua : PETRONAS itu sendiri and MISC (syarikat perkapalan bwh PETRONAS)

Ader beberape conditions boleh happen (berdasarkan my friends’ experience):
1. Sape yg apply tuk marine engineering kebiasaannyer akan di letak under scholarship MISC terus. (ader sorang kawan saya nama dier azree kat KDU kes mcm nih)
2. Some course mcm accountancy boleh gak di tukar dari scholarship PETRONAS ke MISC (kawan saya bernama omar rozali kat Monash Uni (twinning program) kes mcm nih)

Nway, scholarship dier lebih kurang sama jer, yg berbeza ialah dengan sape kiter akan bekerja nnti.

Owh, lupa nak bgtau MISC pun ader conduct interview dorang sendiri kat bangunan dorang dekat ngn stesyen LRT PUTRA, PASAR SENI…

So memandangkan saya ader attend interview MISC, saya akan kongsi sket psl interview dier and saya juga akan letak dialog saya dengan kawan saya, din paiman (sponsored by PETONAS and now studying in UTP) untuk membantu dorang yg pergi ke Educamp…




DIALOG BERKENAAN EDUCAMP 2007 (VIA YM)
Ammar faris’s ID: cool_2guyz
Din painman’s ID: mapmarellow

ammar faris: salamz din
ammar faris: x nak post
ammar faris: psl educamp ker?
din paiman: salam alaik...
din paiman: adess
din paiman: bkan tak nak post, tp ntah...
ammar faris: hehehe..
ammar faris: kasi info kat aku
ammar faris: aku bley post kan
ammar faris: hehhee
din paiman: adess
din paiman: bkan ko gi gak ker ?????
din paiman: tp mar thn nih dier lain skit...
din paiman: mmg lain terus kot...
din paiman: sbb time kiter org, dier wat 3 hari...
din paiman: thn nih sehari jer
ammar faris: eh
ammar faris: dua hari bukan
ammar faris: tapi nway
ammar faris: boleh terang sket2 x
ammar faris: aku mane la dpt
din paiman: owh dier cm nih...
din paiman: memula nama kita mmg dier dah set kat kumpulan mana.. tp mmg takkan dpt ngn dak sekolah sendiri laa sbb dier dh ssun bebetol...
din paiman: pastuh dlm kumpulan tuh ader fassy2 yg terdiri drpada manager2 atau lepasan2 utp....
din paiman: dier akan bagi keyakinan kat kita...
din paiman: mmg bg kaw2 sampai kita tak raser malu utk berdiri dpan org lain..
din paiman: hahaha
din paiman: pastuh ader IQ test ngn English test..
din paiman: English tuh ok jer......
din paiman: yg sakit skit IQ test arrr
din paiman: tp kalau wat IQ test yg game flash dulu insya ALLAH boleh jer...
din paiman: pastuh nnt time interview tuh..
din paiman: dier pecahkan kiter ikut group plak..
din paiman: pastuh ader sessi..
din paiman: pagi tgh hari ngn petang
din paiman: nasib r sessi mana2 pon..
din paiman: tp tjuk dier cam yg senang arr
ammar faris: owh
din paiman: traffic jam...pembalakan.. internet..
ammar faris: dier
ammar faris: bagi problem to solve ek?
din paiman: pastuh dier bg watak kita, that's mean kiter kne bertindak sebagai aper..
din paiman: huhu
din paiman: tak pon..
din paiman: dier suh bincang...
din paiman: tak suh solve pon, dier nk tgk soft skills
din paiman: main soft skilllaa
din paiman: kalau ko dominate time discussion tuh, mmg ssh nk lpas...
din paiman: memula camnih...
ammar faris: owh
ammar faris: so jgn dominate sgt la yer
din paiman: dlm group yg dier pecahkan utk interview tuh, kite kne dok pastuh pk isi kiter aper, satu tajuk tp setiap org dlm kumpulan pegang watak lain2
din paiman: a ah
din paiman: eh bkan watak, tp soklan..
din paiman: satu kumpulan ader 5 org.. pastuh ader lima soklan..
din paiman: pastuh dier tetapkan soklan berapa kiter kne pk...
din paiman: pastuh dlm sepuluh minit lpas tuh, dier bawak kiter kat bilik menunggu..
din paiman: pastuh interviewer dier aderr byk..
din paiman: setiap bilik 2 org.. acessor
din paiman: so kiter kne berdepan ngn depa
din paiman: memula kne masuk sorang2 bilik tuh, time tuh kenalkan diri ngn aper yg dier tny, pastuh luahkan idea....
din paiman: lpastuh kuar kat bilik menunggu balik....
din paiman: lpas sumer ahli dh dok kat bilik menunggu..
din paiman: sama2 gi bilik tuh balik utk group plak..
din paiman: haaaaaaa
din paiman: time nih jgn diam jgn dominate...
din paiman: kne yakin ngn idea kita, tp kalau idea org lain lg bernas kne teri ma gak....
din paiman: soft skill penting..



INTERVIEW MISC (MALAYSIA INTERNATIONAL SHIPPING CORPORATION)

Interview MISC nih menarik gak… hmm… jap nak recall jap..
Ha! Dah ingat sikit…
Interview dier berjalan dari pagi sampai petang… but in between ader break lah…
(and you know what???, kitorang punyer break agak panjang sampai my new friends and I sempat gi SOGO, makan2 and maen kat Game Arcade)

ader gak component2 dier yg lebih kurang interview PETRONAS... cuma dier x der IQ test la..

Mari kiter tengok interview MISC mcm mane…

1. Exam English....

Hmm petronas ader gak rasanyer component nih.. nway, exam dier x panjang sgt pun and kalu berjaya dpt A for English in SPM, it is not a big problem for you…
Antara benda yg di test:
Grammar
Vocabulary
Usage

2. Problem Solving (individual) and Interview ( 2 to 1)

Dier kasi problem tuk di solve… During my time problem dier mcm mane nak uruskan remaja yg bermasalah … budget dier bagi … and kiter come out with programs or pusat pemulihan or etc tuk mengatasi masalah tersebut…

Mcm kena buat planning lah..

Then lepas masa di peruntukkan telah habis,
Kiter kena present secara verbal depan 2 org interviewers ….

Di samping tuh interviewers akan tanya soklan2 mcm

- can you please introduce yourself
- why do you choose Marine engineering???

Hmm soklan2 common lah…but prepare for unexpected Q’s… nway, conversation akan lebih tertumpu kepada problem yg kiter kena solve tuh…

3.Group discussion
Lepas semua org dah present and interview secara individual, dier group kan secara bertiga2… (waktu tuh ader dalam 9 org)

Then kiter masuk semula menghadap dua org interviewers tuh…

Pastuh masing2 kena terangkan perancangan masing2.. then berbincang and berdebat and last kali kena capai kata sepakat tuk pilih sorang punyer planning jerh..

Macam tu lah lebih kurang, anyway from year to year, dorang mungkin akan tukar cara dorang punyer interview…

That’s all…
GUD LUCK to the applicants for MISC and PETRONAS scholarship!!!

Some other conditions yg boleh happen for PETRONAS scholars (and juga scholars tuk scholarship lain) :

1. Korang di hantar tuk twinning program instead of fly ke sana terus, mcm wat twinning/transfer program kat Monash Uni,Malaysia branch, or Nottingham Uni,Malaysia branch (byk sponsor wat mcm nih gak sebab nak cut off cost)
2. Korang fly awal but fly ke Sarawak…(mcm my friend yg ingatkan fly ke luar Negara but actually fly ke Sarawak ~ Curtin University,Malaysia branch)
3. Bagi yg ke US, mungkin wat IB or A-level dulu, then gi US..so mcm rugi setahun..

Hmm nway, semua ader pros and cons… kalu dah dpt scholarship tuh dah kire hebat.. lebih2 lagi PETRONAS…
Hehe… duit scholarship byk kan… dapat elaun computer kan…

Once again, GAN BATTE!!! (GUD LUCK!!!)

11 comments:

harizhazwan said...

uishhh....
ntahla...
ak "gaduh" ngn sorg indian 2 je dlm grup discussion...
da yg len snyap maaa...
haha...
ntahla...

Ammar bin Ahmad Faris said...

owh ye ker...
kire mcm confirm dapat lah nih..
huhuhu...
GUD LUCK!!!

eh betul kan yg educamp nih dier wat batch by batch..

nway, semoga dpt scholarship tuh..

ko apply tuk course pe?

aimi jamaludin said...

salam ammar
update jugek akhernye..

tp dah agak,
mesti pasal interview jugak..hehe..

takpe, nanti dah g u.s,
dah tak sibuk ngn xm,
n sume juniors hv got their own scholars,
there shud be lots of other posts yg ko nak tulis..

btw,
rmi ke juniors yg memg nak amik engine sbnrnyer??
ataupun...
sbb tak byk scholar lain yg tawarkan medic??
cume terfikir jee..
sbb ade tgk blog sorang junior nih..
bace punyer bace,
itulah pndgn ak..

tp tak salah pun sbnrnye..
entahlah..
tapi terfikir gak kalo ade lah antr diorg yg kene tanye cam ni:-

"wat did u apply for jpa or mara??still engine or is it sumthing else?"
n if d answer is 'sumthing else',
wudnt it be like sooo pelik??

huhu~
wateva..

btw,kitorg tgh agak sibuk ngn exam nih..
practical xm dah slsi 3 subjek..
tinggal written n oral exams
doakan lah takde yg kene repeat..
kalau tidak,kene balik egypt bln 9
reseat for the exam..

n,
jd cam ammar..
tak dpt raye kat m'sia..
hahaha =P
kiddin..

aiyyi hagah,
salam.

Ammar bin Ahmad Faris said...

salamz...
to AIMI:

yup, finally, update...but sorry to say that it is another entry about interview... but it will be the last pertaining to interview... i think :)

hmm... yeah, there is a plethora that i want to talk about in my blog...but it is also a matter of time constrain...

rasa2nyer..biler duk kat US nnti... lagi bz rasanyer.. nway, i'll try my bez to maintain at least one post per week...

eh kalu de update blog ckp tau...

owh korang tengah exam ek??? gud luck tuk semua org... yup, aku doakan agar korang x der yg perlu repeat... boleh la korang bergembira2 dan beraya di MAS nih...and not to forget...send me to the KLIA..huhuhu...juz kiddin'...ALL THE BEST!!!
~ do pray for me gak..sebab early may nnti ader exam yg agak penting...thanks...

hmm regarding the Q, ramai ker juniors yg nak amek engin..

yg tuh aku x berape pastih.. mungkin lebih kurang same ngn thn lepas kot..mcm balance jerh....
actually x berape byk sponsor especially private/GLC sponsor yg offer medic slaen JPA and MARA...

so what i think.. is dorang apply laen tuk BACK UP and supaya byk sket choice tuk di pilih...
nway, ader gak yg offer course yg perlu strong in BIO..mcm bio engin, biomedic and biochem...

but aku pastih yg kalu dorang betul2 minat medic...dorang akan pilih medic walaupun local.. and mcm de sorang sahabat kiter 504 thn lepas... sebab betul2 nak amek medic.. so dier amek medic MARA and tolak petroleum engin PETRONAS...

so, what i think is some of the juniors apply course engine tuh sekadar BACK UP plan....

and jauh di sudut hati mereka..mereka mencintai MEDIC, so x yah risau lah.. rmai akan teman ko kat sane nnti... huhuhu...

nway, kalu dpt soklan cepu emas mcm yg ko tulis tuh... i think it is not a bad thing to tell the interviewers the 'truth', about the back up plan and whatsoeva...

that's my opinion la..boleh disangkal...

kay GUD LUCK!!!

Ammar bin Ahmad Faris said...

eh satu lagi nak tanya....

aiyyi hagah tu per??

aiyyi hagah,
salamz...:)

aimi jamaludin said...

gle pnjg the replied comment

btw,
plethora tu gune dlm istilah medic,
guess u know it..
memg saje guna istilah tu nak ckp ngn dak medic ke?
hehe

ye lah kot..
undeniable
as a back up plan
to go overseas
juz a matter of
"whether i'll be accepted by this scholar or not?"
tp jgn smpi tutup peluang org lain to get those offers in the first place..
takpe la..
dah memg result bagus..
memg ade hak utk buat backup plan masing2

well, ko xm bln may??
agak penting..
bukan nye, sgt penting..
so i guess,
it's not the xm that will make u not be able to fly..
ma'at taufiq wan nagah
jgn riso, ak rase rmi je yg akan hanta ko g airport nanti..kan kite sume pentingkn ukhuwwah fillah..
hehe

tak kesah pon la tak rmi junior yg teman ak kat sini,
sbb nye,
ko lg kesian..
fly sorg2
biarla sume junior g teman ko pulak
huhu~

well,
already posted a new entry..
feel free to browse

aiyyi hagah- maksud die lbeh kurg cam apa2 pun..

tmbh sket penguasaaan bhs 'ammi ko eh??
hehe

salam..

Ammar bin Ahmad Faris said...

salam..
izayyik?

sorry lambat reply ur comment...
eh, yg istilah plethora tuh aku blaja waktu amek exam SAT aku (exam US tuk kemasukkan ke uni US)...
vocab dier...mmg dasyat..tapi aku rasa bg ko x der masalah..

aiyyi hagah,
mcm mane istilah plethora tuh digunakan dalam medic???terangkan sket duhai doc...??

tutup peluang org laen.... looking at one side, mmg der kemungkinan akan tutup pluang some others...but kalu yg others tuh2 betul2 hebat and layak..insyaALLAH dorang dpt scholarship tuh.. but, kalu mmg betul2 nak amek medic..and mcm boleh jerh dpt scholarship tuh... x berape elok lah kalu apply engine....
tul x???


yup, exam 6,7 and 12th may nih...doakan aku yer...
yup, won't affect...sebab aku alhamdulillah dah lepas requirement..cuba tuk transfer kredit dan untuk kemudahan tuk masa akan dtg kat Uni sane...

pentingkan ukhwah fillah ek??sejuk hatiku mendengar tuh....
x sia2 tul duk kat KISAS...

tman aku??? x yah lah...i want to be independent..doakanlah aku boleh survive ngn org yg kurang phm agama islam..kay...

lebih kurang lah..nak gak tambah penguasaan aku dlm bhs 'ammi' aku..so ko kena ajar aku lah..
pe kata dlm setiap comment ko, ko letak satu atau dua perkataan 'ammi'..amacam...

ayyi hagah,
gud luck to you too...
de exam kan??selamat maju jaya...

salam

Raihana said...

salam

educamp yg ptronas 2 da lps n results die pun da kuar..sy dpt yg ptronas 2..dlm ms yg sme skrang sy pundpt yg intrview mara...yg mara 2 sy dpt tawaran untk kjruteraan german...yg ptronas plak dpt kt utp untk kjruteraan mekanikal...

abg rs yg mne lbh baik??...sy hrp abg dpt beri pndpat n komen...sbb sy tgh konfius jgk skrng nie..

salam

Ammar bin Ahmad Faris said...

salam raihana,
still confuse ker??

ker dah decide.. sorry sebab reply comment nih agak lambat...

hmm give ur email and boleh kiter berbincang dalam YM..

follow ur heart and wat solat sunnat istikharah...

if you feel yg you can cope with the german lang and the subjects at the same time.. so go for it!

salam...
add me in YM : cool_2guyz

Jacob.O said...

dngar citer thun ni ade math ngan science test.. camne tu???

Anonymous said...

Huhu pyhnye interview dorng..xsnggup...aq tgk hr ni punye interview(10/4/2017) start kol 830 mlm smpai kol 530 pg siakk..