[Announcement] Awesome!!! This blog has officially moved to a new, fresh and waaaaaaaay cooler-looking website ;) Got questions? Email me.

June 5, 2008

GuRu2 Ku... EnGkAu PeNYuLuH HiDuPkU !!!


Assalamualaikum...


16 Mei sememangnya merupakan tarikh keramat yang akan diingati oleh setiap insan yg digelar pelajar atau dalam loghat jawanyer 'student'...

Hari Guru tahun nih yakni pada tarikh 16 Mei 2008, disambut dengan penuh meriah di seluruh pelosok negara. Tidak lain tidak bukan untuk menunjukkan rasa penghargaan para pelajar kepada guru-guru mereka yang tersayang yang telah mendidik pelajar2 ini (termasuk saya) tanpa rasa jemu, serta penuh dedikasi dan kasih sayang. Didikan mereka terlampau tulus dah ikhlas sehinggakan ada yang merasakan bahawa guru-guru mereka adalah ibarat ibu bapa mereka yang kedua. How lovely!!!

Bertemakan 'Guru Cemerlang, Negara Terbilang'.. (yang semestinya disukai Pak Lah yg berpegang teguh dengan cogan kata 'Cemerlang, Gemilang, dan Terbilang'), sambutan hari guru di KISAS tahun ini yang diadakan pada 23 May juga sangat meriah dan bertenaga.

Sempatlah saya datang ke KISAS pada pagi hari, semata2 untuk saya sampaikan hadiah hari guru yg masih tersimpan erat di dalam kotak kecil yg diselaputi pelapik hitam pada saat dan ketika itu...

Saya bergegas sedaya mungkin daripada Rawang > LRT Stesyen Terminal Putra > LRT Stesyen Pasar Seni > Bus ke Klang > Klang > Bus dari stesyen bus kat kelang ke KISAS ...

Untuk pengetahuan rakan2. Itu lah pertama kali saya naik bus dari Pasar Seni ke Klang.. And saya actually macam agak2 jer lah yang ader bus ke Klang dari Pasar Seni (saya rasa Rasydan ader pernah bgtau saya kot). Alhamdulillah dengan berkat doa, tuk mencari bus ke Klang tuh x susah and yang buat saya lebih bersyukur ialah dalam 7 minit bus tu dah bertolak.. SO, maknanya?? Cepatlah saya sampai..

Memang risau... takut2 lah hadiah itu x sempat di tayangkan kat cikgu waktu majlis kat Dewan kat KISAS, Klang. Dorang first2 cakap majlis kat Dewan akan habis pukul 9.30 pagi untuk membuka peluang kepada guru2 tuk test bakat2 mereka and skills mereka dalam games di luar dan di dalam dewan.

Tengok jam. Dah pukul 9.15. Sempat ker nih???.. alhamduillah lepas tuh
dapat tahu yang peluang diberikan sampai pukul 10 pagi... (walaupun sebenarnyer acara kat dewan habis dalam pukul 10.30 - 10.45 pagi.

Alhamdulillah. Dalam kul 9.45 sampai kat pintu gerbang KISAS.. pe lagi.. LARI!!!! dah x ku penduli pun pak guard kat gate..hahhaa...

Maka sempat lah saya tayangkan 'hadiah' yang berada di dalam 'kotak hitam (hark disk sebenarnyer)' saya pada ketika itu ... SAKSIKAN...

sambil tuh nak ucapkan "SELAMAT BELATED HARI GURU" kepada guru2/lecturer2 di

Mark Twain Kindergarten, US
Tadika Amal, Lembah Keramat, KL
Sekolah Rendah Islam Al-Amin, KL
SMU(A) Maahad Muhammadi Lelaki, Kelantan
Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS), Klang, Sel
ATU (American Top Universities) Prog, UNITEN, Bangi, Sel


video

(tuk tengok video nih..korang juga boleh gi ke link ini http://www.youtube.com/watch?v=WpSxv9DaBTI )

Yang sedeynyer.. ader problem sket dengan hadiah nih.. gambar x lengkap.. ader gambar yang laju and x seimbang... salah maklumat ...

So, first nak mintak maaf sebab x sempat nak letak semua org punyer gambar (batch 51 punyer gambar) - ader yang x kasi gambar.. so sorry yer...

Then, nak mohon sepuluh jari kat dak2 egypt KISAS especially yang muslimat... actually camni, dalam keje meng'edit' video and animation nih.. lepas semuanyer dah selesai, kena wat satu proses yg nama dier 'render' tuk combine semua element supaya video tuh smooth.. so lepas dah rendering yg makan masa agak lama gak.. baru sedar yang transition tuk gambar2 dak2 egypt muslimat agak laju sket.. So, sorry yer fathiyyah, aimi, radin and the rest of the geng... NIH akibat last minute punyer keje lah ni..kalu x boleh render sekali lagi...

Next, nak mintak maaf kalu ader salah maklumat..
contohnyer yang gambar Farehah tu terletak under Diploma but actually ko baru lepas wat program matrikulasi kan?. and maklumat pasal hasbullah yang wat prog persediaan kat KTT (kolej teknologi timur) tuk wat medic kat Indonesia and bukan kat India.. dan laen2 kalu ader silap...

Last, sorry x wat ruangan penghargaan...
So kat sini jer lah saya wat..

SPECIAL THANKS TO :
Asyuhada - pengumpul gambar tuk muslimat and beberape gambar muslimin

Muzakkir and Syamel - sumber gambar tuk gambar2 muslimin

Baie - pencetus idea bernas tuk present video dari bekas pelajar - cikgu farhana puji sebab we are the first batch to do this...

Student2 medic muslimin Jordan - menyumbangkan video khas - dengan suara2 mantap

Those yang bersusah payah menyumbangkan dan memberikan gambar korang sama ade secara rela atau paksa rela.

Those yang ader niat nak kasi gambar tapi x berkesempatan atau terhalang atas sebab2 tertentu.

Those yang terlibat sama ada secara langsung atau tidak langsung...


THANK YOU VERY MUCH!!!

NANTIKAN Video ini dalam updated version... but first korang yg belum menyumbangkan gambar korang harus berbuat demikian secepat mungkin. TQ. ~ UKHWAH FILLAH ~

p/s:
Oh lupa nak bagitau korang..nih maklumat tambahan.. yang pada asalnya ingatkan nak dirahsiakan but alang2 terus bagitau jer lah..

actually bahan telah dikumpul agak awal... cuma atas sebab2 tertentu aku start wat video nih secara betul2 agak lewat.. sebab aku de komitmen laen pada 16 - 21 May. Anway aku mengaku sendiri lah yang salah aku gak sebab bertangguh and wat keje last minute.. mintak maaf ye semua.. and sebagai akibatnya, malam jumaat tuh aku x tido langsung sampai lepas sembahyang jumaat baru de peluang tuk tido...pengalaman yang agak pahit campur manis..hahahha...

26 comments:

aimi jamaludin said...

pepepon,
thnx ammar 4 ur hard work
fathy puji ko melambung2
haha
tp kat dpn ak je la
nanti tggu r die puji ko scr langsung eh
no offence r pasal gmbr kitorg tuh
hal kecik

Ammar bin Ahmad Faris said...

To Aimi,
Really appreciate it..
Coz finally ader gak org letak comment kat post nih..

ur most welcome.. lah video tuh biasa2 jerh..

ye ker fathy puju nih? cam x caya jerh... hahaha.. ke ko saje je nak exagerate situasi nih...

eh ko de ckp dulu yg word 'plethora' selalu di gunakan dalam medic.. bley terangkan sket x???

seriously korang x kecik hati..
papepun..nak cakap sorry gak..
nih salah aku lah sebab 'render' last minute..

gud luck!

aimi jamaludin said...

serius
tak kecik hati
bende kecik

plethora tu cam lambakan fluid kat dlm mane2 part organ
tp bhs lg medic nye
hyperemia
byk darah in the heart

btol la fathy puji ko
ade ke tak caye plak
hehe
tunggu r die puji ko nanti

pe2pon,
good work ammar
pasni mesti budak2 next year pon nak wat bende yg same

c's radin said...

Salam,

It’s ok laaa… tak habis rasa bersalahnya.. dah rasa bertuah orang nak buatkan.. n u already done ur best.. btw, nak redo balik ke?

p/s hurmm.. both 50 n 51st generation couldn’t satisfy us.. why dun we keep using SPM 2006? Guna itu je lah.. takyah further disputed or watsoeva..kan senang :P

Ammar bin Ahmad Faris said...

to aimi,
hmm tu lah... mesti dorang tiru..hehhee.. mcm tu ...each year...we have to think about satu kelainan lah.. mungkin kiter boleh wat lakonan ker...

wow! mantap gak ek istilah2 dlm medic nih.. sambil2 tambah vocab english gak lah ni.. aku jumper perkataan 'plethora' tuh dalam exam SAT (exam US) aku tuh...

puji2an hanya bagi ALLAH... tuhan semesta ALAM...

TQ.. gud luck in ur oral exams..

Ammar bin Ahmad Faris said...

to aimi,
hmm tu lah... mesti dorang tiru..hehhee.. mcm tu ...each year...we have to think about satu kelainan lah.. mungkin kiter boleh wat lakonan ker...

wow! mantap gak ek istilah2 dlm medic nih.. sambil2 tambah vocab english gak lah ni.. aku jumper perkataan 'plethora' tuh dalam exam SAT (exam US) aku tuh...

puji2an hanya bagi ALLAH... tuhan semesta ALAM...

TQ.. gud luck in ur oral exams..

Ammar bin Ahmad Faris said...

to radin,
salam..

oh ye ker..rasa bertuah?? thanks for saying that..

hmm mula2 rasa nak redo balik..but then.. tak jadi lah..aku nak wat video laen..tuk mengenang kenangan di kisas sambil tau tempat2 belajar dak2 batch kiter.. kire mcm hadiah aku kasi sebelum aku fly lah..lebey kurang cam tu ko.. takut x sempat nak wat waktu dah sibuk kat overseas nnti..nway, masih dalam pemikiran...
any suggestions?

guna SPM 2006?? hmm gud idea.. but aku rasa lah kan..kiter kena ader kata putus gak dalam menentukan kiter batch ke berape..tul x??

GUD LUCK!!!

aimi jamaludin said...

wohoo
nak fly pun kene bg hadiah kat org eh??
hehe
ak rase batch kite ni gen 50 la
sbb kite kan masuk kisas time jubli emas..

belakon boring r..
yg paling practical vhdeo je lah kot

kitorg terer bi pun,
tp kalau ckp,
lahjah arab gak r,
haha,
tp org mesir accent diorg sbnrnye cam accent american jugak,
diorg nyer international schools pun kbyknnye us punye syllabus,
jarang jumpe british school...

ye lah, nak dijadikan cerite,
economy pun, us yg control,
hahaha

ye..pujian itu semuanye kembali kpd allah

wallahua'lam

c's radin said...

huhu.. entah la.. plh la mana yg disukai ler.. tp kan.. klu nk pk2 blk, msti ikut org spm ke brp kan?? xtau ler btl x krenya, tapi klu 1st tyme spm, adlh yg tahun kedua selepas kisas ditubuhkan klu msk tyme 4.. jadi, entah.. mls nk wat maths (dh berkarat)

btw, i have extracted da video from utube, tapi nape ntah, audio n video die isolated.. nk gabung blk x blh.. tp x pelah not a big deal pun.. tngu video tahun dpn lak:D

Ammar bin Ahmad Faris said...

to aimi:
mesti lah kena kasi hadiah..hahaha..
tapi x sure lagi.. tuh pun atas kerajinan aku gak...

batch kiter batch ke 50?? hmm.. nak argue nih mmg panjang..haha..
kalu ko calculate kan..ko akan dapati yg batch kiter nih batch yg ke 50.. ko baca x dlm yahoo group?? sebab aku de letak penerangan kat situ.. tu pun kalu kok baca lah.. hahahah

eh serious ker dorang ckp mcm american??mantap2.. kalu korang slalu mingle dengan dorang kire ko punyer accent nnti lebey kurang sama dengan aku lah yer..hahaha

eh biler exactly ko balik mas nih.. letak kat blog ko..biar senang aku ingat..:)

Ammar bin Ahmad Faris said...

to aimi:
mesti lah kena kasi hadiah..hahaha..
tapi x sure lagi.. tuh pun atas kerajinan aku gak...

batch kiter batch ke 50?? hmm.. nak argue nih mmg panjang..haha..
kalu ko calculate kan..ko akan dapati yg batch kiter nih batch yg ke 50.. ko baca x dlm yahoo group?? sebab aku de letak penerangan kat situ.. tu pun kalu kok baca lah.. hahahah

eh serious ker dorang ckp mcm american??mantap2.. kalu korang slalu mingle dengan dorang kire ko punyer accent nnti lebey kurang sama dengan aku lah yer..hahaha

eh biler exactly ko balik mas nih.. letak kat blog ko..biar senang aku ingat..:)

Ammar bin Ahmad Faris said...

to radin:

hmm a debater is always a debater kan... hmm ikut spm ker ikut masuk form 4...aku rasa ikut masuk form 4 lah...sebab waktu tuh aku rasa spm pun x der lagi..huhuhu..

eh serious..audio and video isolated..ko download yg kat 4shared.com tu ker??

thn depang?? tgk lah cmner..hahaha..ko lak wat..ur turn

c's radin said...

ehhee.. apsal kita tak guna yang spm, tak yah gado, n rasanya kte msti dapat yg ke 50 punya.. erk, ye ke? entah... xkesah lah..

video n audio tuh amik dri utube gna vixy.net. biasanya ok jerk, tapi tak tahulah..

heheh.. why must me?? xmo2.. pencen la

aimi jamaludin said...

owh,
kalau dah ckp,
mesti bg tau..
hehe

4 ur information,
i'd never joined kisas yahoo grup,
be it for girls or the one yg for both
haha
nanti ak join la
tp ari tu fathy ade ckp pasal ur comments pasal arge minyak...
tak kesah la batch number brape pon,
yg penting kite jd ape yg kisas harap kite jd..

serious gak r
haha
tp one thing that cant be denied,
tak rmi misriyyin yang terer ckp english,
cume yg terer tu, accent diorg, cam american la
haha,
takpe lah,
ape kate kite up kan accent south east asian,
native speakers memg la bile ckp terer..
hehe

dulu kan ak dah ckp ak balik ble
ko yg letak benchmark ari tu
5 ari after ur birthday
btw,
3 july tu,
kitorg sume tgh sibuk nak pindahh umah
hoho...
best umah baru kitorg
haha
(saje je nak cite =)

Ammar bin Ahmad Faris said...

ammar to radin,
pape lah radin.. aku pun dah penat nak memikir ..but rasa cam nak kaji tul2 and dptkan facts yg kiter nih batch ke berape sebelum fly.. almaklumlah, x de keje (pdhal byk jerh keje yg nak dibuat)

eh ko arrive KL biler nih?
why u? sebab ko kan bekas MMU?hehehe...

japs, psl ko x download kat sini jerh http://www.4shared.com/file/51086075/955df1f0/hariguru08.html , gambar lagi clear.. audio pun sure x der masalah...

Ammar bin Ahmad Faris said...

ammar to radin,
pape lah radin.. aku pun dah penat nak memikir ..but rasa cam nak kaji tul2 and dptkan facts yg kiter nih batch ke berape sebelum fly.. almaklumlah, x de keje (pdhal byk jerh keje yg nak dibuat)

eh ko arrive KL biler nih?
why u? sebab ko kan bekas MMU?hehehe...

japs, psl ko x download kat sini jerh http://www.4shared.com/file/51086075/955df1f0/hariguru08.html , gambar lagi clear.. audio pun sure x der masalah...

Ammar bin Ahmad Faris said...

ammar to aimi:
lah, nape x join lak? rugi x join.. tapi kadang2 semak yg ko dapat.hehhee..so have to bear the consequences lah kan...but mcm bagus gak lah join...

psl minyak? adelah sket2 kasi pendapat... (almaklumlah bukan debater)

oh lima hari ek? kire hujung bulan nih korang mcm free gak kan?

kemas rumah sampai x sempat wish ek? sedey2 :(

hahaha..no hal lah..salam

aimi jamaludin said...

about to join dah
anith paksa ak join

free tak free r
sibuk memanjannggg
pegi sane, pegi sini,
pastu tibe2 dah nak balik msia dah
haha

ari tu ade belek ur frenster via hp..
ingat nak wish
tp a bit susah la pki hp
btw, happy birthday to you
ucpn tipikal,
semoga perTAMBAHan umur SELARI dgn perTAMBAHAN IMAN ammar..

p/s:takpe la ammar.no need to put links kat my shoutbox dah..
susahkan ko je
i hv all ur comments sent to my email
(btw, i do check my email everyday)

Ammar bin Ahmad Faris said...

thanks for the ucapan tipikal tuh.. betul tuh.. semoga aku dpt jaga IMAN aku nih...

aku x kisah jer lah... cuma aku hargailah kalu kengkawan aku wish..kalu terlupa nak wat camner kan.. aku nih pun bukannyer ingat birthday semua org..hahaha

about to join? which program? nak join gak..hahaha...

oh x yah susah2 dah ek.. hmm actually x susah pun...hik2...

dila said...

sowi 4 not attndg that ceremony...

realli wush 2 b there but had to go back to my hometown...

dila said...

realy... seyesly shock 2 see my pic there!!

xsngka plak trmasok jg in dat prsantation...

thnks anywy 2 showing my gratitute and thnks 2wards da kisas' teachers...

Ammar bin Ahmad Faris said...

Ammar to dila,

eh my ex classmate, kabare??
no hal lah kalu x dpt dtg pun...ku x kisah pun...

ur pic where?? mesti lah de coz we are one family.. so sepatutnyer x der sape yg tertinggal gmbarnyer dlm presentation tuh(walaupun ader lah yg keciciran)...

biler fly??

dila said...

ko thu kewujudan aku dlm klas 2 rupanya.. huhu :P...

one family with differences always make open world to a new perspectives...

aku lmbt ag nk fly.. ko 2 yg xlama lg nk fly... brpa thun kt sna?

Ammar bin Ahmad Faris said...

salam dila...

mestilah tahu... every single person aku sedar lah.. i observe n analyze gak people..hahaha:)

yup&new perspectives bring perfect prominent performance...

4 tahun kat sana.. i'll MISS MALAYSIA!!!
p/s: biler fly??? (lama lagi tu biler??)

Ammar bin Ahmad Faris said...

salam dila...

mestilah tahu... every single person aku sedar lah.. i observe n analyze gak people..hahaha:)

yup&new perspectives bring perfect prominent performance...

4 tahun kat sana.. i'll MISS MALAYSIA!!!
p/s: biler fly??? (lama lagi tu biler??)

iNi DunIakU said...

baghus2.. aku pon ade gak uat analysis... huhuh....

rileks la... g pon blom g.. dh nk emo2...huhuh...

aku insyallh fly next year... bln 8 kot klu exam aku ok...