[Announcement] Awesome!!! This blog has officially moved to a new, fresh and waaaaaaaay cooler-looking website ;) Got questions? Email me.

March 14, 2008

SPM oh SPM...(SPaM ker???)

SPM or SPaM???

Totally, it is not related to SPAM or any TROJANs...
Come on, it's SPM...not SPaM..
Yeah, SPM...u know...

the dreadful exam that the form 5 students fear the most...
The exam that seems to be the 'omen or indication' of the students future, whether it is a good omen or a bad omen...bright or dark future..

and friends...the result for the SPM 2006 candidates had been released on the 12th of March....and believe it or not...

it is not that scary after all...

Why?? because Hishamuddin said so..he said that there was an increased of the percentage of the students who passed the SPM exam..and there was a proliferation (saje nak tunjukkan peningkatan) and hike in the amount of students who got straight A1 and straight A's...AMAZING!!!

CONGRATULATIONS!!!

and how bout this....a new record has been set by a SMKA Yan student....21A's???
can you believe that?? this surely has never been contemplated by any students during the early 90's...but now it has become a reality...so, don't be flabbergasted if suddenly in the future..students can score 30A's or perhaps 40A's???

Are the students becoming smarter????or the syllilbus are becoming easier??or if not so,maybe the marking schemes are becoming less strict???do you think that the government should put some limits to the subjects that a form 5 student can take???


FOR WHAT PURPOSE???

Hmm...sometimes...i wonder..for what purpose amek byk2 subjek nih??nak set record???hmm yer lah nak uji diri, kata Azali yg juga tokoh nilam kebangsaan...but then kalu amek physics, bio and chem..pastuh amek science ..bukan x menguji diri ker??

tapi ader gak pros dier kan..boleh buktikan kemampuan diri...bley tunjuk yg kiter flexible...boleh latih time management...yer lah nak manage 21 subjects..bukan senang kan...

but then...biler amek byk2 subject pun...nnti kiter akan focus satu major kan...atau pun dua..kalu buat double major..but then, biler apply scholarship, kiter apply tuk satu course jer kan....then, sure pening nak pikir course mane nak amek..kalu kiter mmg hebat dlm bio, physics, chem, account, arts and etc...

nway, congratz Azali...ko buktikan yg Melayu boleh!!!


RESULT KISAS...

skang psl result KISAS lak..
aku amek dari blog paan..so, paan sorry la..cilok sket data ko...hehehe..but some mmg aku tau
pun....
25 orang straight A1

(10 orang dari kelas sains (12A1) and 15 orang dari kelas agama (11A1) )

*faqih, khairul shazwan,amir shahid, akmal hayat,rhman, hakim, nazrin, zul aiman, muhammad, hafizi, nadhirah, maryam fadhilah, liyana, maisarah, tuan, aiyad, shahmi, wafi, mira hayati, mira zulaikha, nazirul aslam n nazrul hazizi)

80 orang straight A's (12A & 11A)
GPK tuk KISAS: 1.67
TAHNIAH KORANG..memang bangga dengan prestasi korang!!!


YANG X BERJAYA DAPAT STRAIGHT A's




Rilex la..masa depan masih cerah...aku bukan straight A's pun...mula2 tuh sampai nangis gak la..malu tul nak bgtau bab nangis2 nih..but, peluang masih ader byk...and ader hikmah di atas aper yang berlaku...juz apply scholarship2 and gi interview dgn penuh confident...insyaALLAH bley dapat..

SCHOLARSHIP CONUNDRUM?!#$*&^%
kepada mane2 yang nak maklumat psl scholarship..aku akan try tolong la..
scholarship yang aku applied :

TNB (mechanical engine), KHAZANAH (electronic engine), TAYLOR WORLDCLASS SCHOLARSHIP (business - saje2 jer ), MARA (engine), MISC (marine engine), PETRONAS (mechanical engine), SIME DARBY (engine), BANK NEGARA (time apply, IT, but Bank Negara kasi tukar ke computer science or computer engineering)
and yg dpt interview:

KHAZANAH (until second stage, but time tuh clash ngn interview MARA), MARA, MISC (which is also under petronas), BANK NEGARA, TAYLOR WORLDCLASS SCHOLARSHIP
and yg dpt offer:
MARA & BANK NEGARA & TAYLOR WORLDCLASS SCHOLARSHIP
and yg menjadi pilihan di hati:
BANK NEGARA
BANGGA DENGAN ANAS!!!
and satu lagi aku bangga...dengan adik aku yg dapat beat aku...CONGRATZ..
sorry la anas, letak ni kat bahagian bawah sekali..hehehe..
congratz, bro, u make ahmad's family proud..10A1, 2A2...

nak sambung course pe lepas nih??chemical engineering??medic???
plkn bez???
to ANAS AND THE GENG of Gen52,
semoga terus maju jaya!!!!

9 comments:

fathiyyah said...

uish..meningkat terus pengunjung blog ko..hehe..

jgn lawan aku dah ler..
hehehe..
wah,baru aku teringat yang anas pegi plkn,patot pon lain rupanya..hehe*kiddin

hmm oh,nak mintak middle east ke?
tapi kena tanya si anas tu,die minat tak nak amik medic?kalau tak minat,aku nasihatkan,takyah ler..medic memerlukan 100% minat..kalau tak susah nnt..

hmm..hehehe apa pon,jgn lupa bgtau aku anas smbung mana nnt..

p/s: uish,banyak nye scholar yang encik ammar dpt..sy dapat jpa jeh..hebat2..tabik hormat tuan!
huhu

Ammar bin Ahmad Faris said...

meningkat..??hmm...slow2 la..

nway, ko punyer visitor indicator tuh mmg ko set start dari kosong ker??kire dah 4000 dah???that is more than amazing!!!!

rupa mmg laen pun..mcm askar!!! hehehe..

owh seratus peratus minat ek???hmm kalu 99.99999% mcm mane?? kalu 60% jer okay x?? i mean, senang x nak develope interest tuh wktu tgh blaja???nway, papepun, nnti aku inform ko kt mane anas sambung nnti...

p/s:

byk???hmm x der la...biasa2 jer..rezeki lebih sket jerh..tq

tiArA EmiLY said...

salam..
i dunno what to comment lah..
ur blog so nice after all..
betul2
ramai visitors..
huhu
baru 3 hari lepas aku jd pengunjung yg ke 1801
tiba2
hari nh
dah jd pengunjung yg ke 19**..
huhu..well, congrats ammar!
u did a good job,
teruskan ye..

Anonymous said...

saLam mr Ahmad(sir name)...
hoPe u feel com4tble 4 da new name given by me(u hv tO get used wif it actullly when u r in US)..hehehe
ive been visited ur blog b 4 dis BUT mR.Ahmad, is dis ur latest bLog..?? where is da previous one ek..??
i wuLd Like to drop sme cmmentLah abot da latest SASIC sPm rsuLt..unpredictable seyh!!mcm rsuLt election 12 lak..hehehe
ive heard dat tO maintain da gOOd resuLt is nOt as easy as to hike it up.is it true..?
neway, cOngrats r kt diorg =)
last but nOt least, plez send my warmest regards to anas Ahmad Faris ya...lastsekali, ur blog is very very very nice ammar, keep it up! -keep in touch-

~Rihays~

Ammar bin Ahmad Faris said...

to tiara emily...
hmm...thanks for the comment...
visitor counter tuh meningkat sebab ader2 visitor2 like you lah...
so, i really appreciate your visit...
but then, it is actually a circle of give and take..
i mean, biler org baca ko punyer blog..kiter baca la dier punyer..so dier mcm satu circle lah..

p/s: so biler nak update blog???

Ammar bin Ahmad Faris said...

to rihays yg menyamar jadi anonymous,

hehehe...thanks for your comment..
hmm..okay jer panggil 'mr ahmad'...asalkan nama tu masih membawa maksud yg baek..hehehe..kat UK pun cmtuh kan..hehehe...

yg previous one mane???
dah hilang??hehehe..yg previous one tuh yg ko tgh tgk skang la..aku cuma ubah theme jerh...
hehehe..

eh, nnti biler dah jumper azali tuh..introduce la dier kat aku..hehehe...byk betul gelak..ish2

kay..nnti aku kim slm kat dier..hehehe..ko ley gi blog dier..baru jer dier buat.. cari kat ex-kisasian juniors...

gud luck!!!

fathiyyah said...

salam ammar..apsal ko tetibe sign out semlm,baru nk poancing ke soalan cepumas tu..wahahahahaha

hmmm,pasal minat medic tu,bg aku la at least ada minat sket pon takpe..coz minat tu boleh dipupuk,n kalau anas dah ready utk idup susah blaja medic,takpe la..keep on,niat yang murni nak jd doc tu..
tapi tak bermakna bidang lain tak mencabar kan?
hehehe..

fathiyyah said...

one more thing,pasal visitor aku tu,aku baru letak thn ni eh..hahaha..ramai kan kan??
hehe alaaa,kalau ko punya ni pon,mesti sekejap je dah smpai 4 ribu..tapi aku nye dah 5 ribu..wahahahaha

Ammar bin Ahmad Faris said...

Salamz..hehehe...hmm...memang pandai ko tarik visitor ek...
chiok2!!!

hmm..kalu nak aku suruh explain my experience tuk MARA..insyaALLAH aku bley jawab..mcm soklan2 yg bakal ditanye time interview...tapi kalu medic middle east mungkin laen sket...>>
betul tu...some kena ckp arab..but yg tu..sket2 jer..juz nak tau kiter nih betul amek arab ke x..hehehe....

pancing soklan???lah...aku tunggu lama2..ko x reply pun..so, aku decided to offline..lagipun time tu kat MAS dah kul 1 pagi..nnti laen kali tanya la byk2 soklan cepu emas...hehehe

then, yg pasal adik aku nak amek medic nih..mcm x jerh...mcm kurang minat jerh...nway, it is his decision kan.... we'll wait and see..

any course..memerlukan minat..and semua actually bley smpai thp yg tough...not only medic jerh....