[Announcement] Awesome!!! This blog has officially moved to a new, fresh and waaaaaaaay cooler-looking website ;) Got questions? Email me.

March 21, 2008

Kong Si Fat Choy

Salamz...

新年好
Paham???
A little bit busy tuk post kat blog nih coz exam final dah dekat...hehehe...

MATF114 (Calculus 1) - isnin nih
CHEF113 (Chemistry 1) - selasa (hari berikutnya)

Selingan semasa period exam
Bercuti di Terrengganu... (28/3 - 31/3)

PHYF114 (Physics 1) - 2/4

Owh lupa lak tujuan utama aku tulis post nih....

恭喜发财

actually aku tulis nih... sebab aku kena tag exactly sebulan yang lepas...hehehe.hmm actually amalan tag agak baru gak bagi aku....and x berape reti la...

dier mcm kalu kiter kena tag, kiter kena jawab ek....ke mcm mane???

hmm...anway, merujuk kepada entry ex-classmate aku yang duduk agak jauh dari Malaysia skarang yang bertarikh (21/2)...aku diminta tuk menjawab beberapa soklan berkaitan dengan...
"KONGSI"

owh din (din paiman), ko bukan yang terakhir menjawab soklan2 doctor nih...aku lah melayu yang terakhir..hehehe..

aku tengah rujuk blog aimi, din and rasydan ketika menjawab soklan2 nih...

1. Apa maksud kongsi pada pandangan ni(dalam chinese yang bermaksud awak)???

Pada pandangan wo(dalama chinese yg bermaksud saya), kongsi ini terlampau abstract maksudnya... in simple words, i would say>>>you give something which is part of you - your feelings, your belongings, the thing(s) you like the most or hate the most, etc - to someone...

in chinese language(mandarin)..dier bunyi mcm kongsi but ...bawa maksud yang laen la..

新年好 -'Kong Si Fat Choy'

yang membawa maksud "Congratulations, may you be in prosperity"

2. Benda yang suka dikongsi???
Wo suka kongsi...

# pengalaman - contohnyer pengalaman interview, exam.. biar orang laen boleh blajar dari kesilapan yang wo buat and jadi lebih successful

# ilmu yang bermanfaat -
ilmu dunia, mahupun akhirat...
Sabda Rasulullah mafhumnya : 'Sampaikanlah dariku walaupun sepotong ayat'
Sabda Rasulullah lagi yang mafhumnya: 'Apabila mati anak adam itu, maka terputuslah segala amalannya melainkan tiga perkara' -and salah satu dari tiga perkara itu, adalah ilmu yang bermanfaat...
tapi kadang2 tengok masa gak la..kalu de masa lapang..boleh la nak ajar sape2 yang nak blaja computer and etc & kongsi ilmu2 agama dengan rakan2 (walaupun x ramai) yang selalu ajak aku tuk bincang pasal isu2 dan masalah2 agama....

3. Benda yang susah sangat nak dikongsi dengan orang lain???
Mestilah kekasih...hehehe..gurau jer..

hmm..yup ader certain things yg susah wo nak dikongsi..

# device2 yang mahal2...mcm laptop and handphone...
kena tgk orang la..kalu kasi budak2...takut dorang x reti guna..takut dirosakkan dan dijahannamkan...hehehe

#perasaan...yup, memang agak common gak la laki2 nih susah nak kongsi perasaan...kalu marah...sabar jer lah...amek wudhuk' cepat2 and terus hilangkan perasaan yg dipendam...x pendam lama2 lah..
susah x bererti x pernah...
pernah gak la..kongsi perasaan dengan rakan2..tapi limited and x slalu la...
and lebih2 lagi kalu perasaan cinta tuh...yang nih lagi susah nak kongsi...

4. Perasaan selepas berkongsi???
Waktu budak and jahil dulu2....biler suruh kongsi mainan atau pemadam...hmm..perasaan x puas hati lah selepas berkongsi....

so, tengok gak la barang per yang di kongsi and condition sebelum berkongsi....
sama ada dipaksa, paksa rela atau suka rela...
however,
kebanyakkan benda yang aku kongsi sekarang secara suka rela..
so, aku rasa puas hati lah....mcm contohnya biler aku kongsi pengalaman aku...insyaALLAH dengan berkongsi tuh..aku harap org yg dengar pengalaman tuh dpt sesuatu dari benda yang dikongsi and dpt jadi org yg lebih baik and hebat pada masa hadapan!!!

5. Dengan siapa wo senang atau biasa berkongsi....
ikut ranking:
#kawan rapat
#family
#kawan2....

To 'tagger' (orang yang tag) :
Kay, harap you don't mind, dr. fathiyyah...sebab aku jawab soklan2 ko tuh selepas sebulan..hehehe..nanti aku tag ko...aku kasi tempoh dua bulan...okay???
so, ader pe ngn tahun 2010???


19 comments:

fathiyyah said...

salam ammar..menarik entry ko kali ni..hati berbunga bila tag aku yang diberikan telah berjaya dilaksanakan oleh IR ammar (amin) dgn jayanya sekali..banyak input2 yang menarik yang aku dpt..(skema pulek..) tersengih2 gua baca ni..hehehehe

aih 2010?kalau aku kata reunion besar2 an bley?jumpa ramai2 kat satu tempat..pengumpulan pelajar2 kisas satu dunia! kamu sokong??
hehehehe
i'm waiting for ur tag pulak..kalau tanak,aku nak tag ko lagik..hehe

salam

tiArA EmiLY said...

memang betul..
memang susah kita nk kongsi personal belongings kita especially PHONE or laptop tu kan..
lebih2 lagi..
bila brg tu bukan berkongsi..
tp dicuri..malah bukan sahaja dicuri..dipermaenkan plak tu..agaknya seronok sangat tengok si mangsa meminta2 dan merayu kepada si pemangsa..duk dealing2..duk calling2..duk msg2 dia..tp,
akhirnya dgn kejam..mereka berkata TIDAK kepada kita..dan akhirnya kita jd ???

tp, walau cmne pun..bes topic nh,
kamu ulas dengan baek! tahniah,

Ammar bin Ahmad Faris said...

to dr. fathiyyah...(amin)

byk ker input yang menarik...thanks...juz nak say sorry la..sebab dah sebulan ko tunggu kan...so adakah benar yang aku nih the last person to answer the 'tag' questions???

serious ker pasal reunion besar2an nih...senang ker nak ajak batch2 yang laen..nway kalu serious..okay jer di buat..boleh saling bertukar buah fikiran dah idea...

tag aku???hmm...tgk lah.. x tau nak soal per..nnti aku pikir soklan2 killer...bley jer kalu nak tag aku ..but then mungkin lagi sebulan ko kena tunggu baru dpt reply...jangan menyesal :)

Ammar bin Ahmad Faris said...

to cikgu farah...(amin)
thanks for the comment..hehehe...
pe kata aku tag ko soklan2 yg kawan aku kasi tuh...bley ko active balik blog ko tuh...

hmm..psl handphone and purse tuh...
byk kan lah bersabar ek...
Allah berfirman dlm surah al-baqarah...maksudnya...

"Allah tidak membebankan hambaNya melainkan apa yang mampu bagi hambaNya itu"

sabar ye..ader hikmah di atas segala yang berlaku..

fathiyyah said...

uish,kalau kite rancang awal2,sure jadi punye 'reunion' tu..

aku rasa ko bukan org terakhir la..masih ramai lagi insan2 yang tak menyedari bahawa aku telah meng'tag' mereka..lagi kesian..lainkali aku kena pk betul2 mahu tag siapa..
lambat sebulan takpe...hehe tak kisah laaa..hehehe

tiArA EmiLY said...

aku rasa cm memang nk active balik blogging..
tp tunggu ae after final ke?
ada topic best yg nk aku share..
aku rasala
tak yah tag2 aku dulu..
tag sahrul tu
huahuahua..
lelaki mithali tu..

c's radin said...

salam.. plagiat my idea.. dh guna kong xi fa chai kat my blog dh ari tuh.. isk2..

haha.. tahniah kerana be honest jwb soklan fathiyyah tuh.. ak kena tag pun ak x reti nk jwb woo.. so fathy, who r going to get da highest mark in dat tagging??xde polling ke?? hek

aimi jamaludin said...

isy2..
saje menggatal tgn ak nak tulih comment utk ammar
tak aci r,
ade references..
hehe..
btw, understood sbnrnye...
kwn2 rpt r in d first rank,
then only family members..
ak sorg je ke yg pelik eh sbnrnye?

Ammar bin Ahmad Faris said...

yup, kalu rancang awal2, insyaALLAH akan lebih organized reunion tuh dan insyaALLAH akan membawa kepada reunion yg successful...

hmm..ko ke yg wujudkan idea nih????
bagus2..

tapi kena gak lah igt yg kita merancang tapi Allah yg menentukan...

hmm..yg psl tag tuh...ader betulnyer gak ko kena tgk orang2 yg berpotensi tuk reply..mcm kalu ko tag aku, ko kena expect la reply to dalam 1- 2 bulan....
hehehe....

Ammar bin Ahmad Faris said...

owh lupa nak bgtau yg comment atas tuh ialah reply tuk comment dr fathiyyah....

Ammar bin Ahmad Faris said...

yg nih reply tuk comment cikgu farah...

owh...nak active blogging??bagus2...nnti lepas final, kasi URL ke blog ko...bley aku add kat aku punyer blog nih...

hmm..tag sahru...elok gak idea tuh...dier mmg bakal lelaki mithali...so soklan susah2 lah kena kasi kat dier....

Ammar bin Ahmad Faris said...

to dr. radin lak,
hmm mane la aku cilok idea ko...ko punyer kong xi fa chai.aku punyer kong si fat choy...kan laen...hehehe..nway..sorry la..mmg x berniat nak cilok....

owh..ko x jawab secara honest ker???

ye la tu ko x reti nak jawab..hmm debater x tahu nak menjawab soklan..tuh satu kemustahilan tuh....

owh to dr fathiyyah,
mengikut cadangan dr radin akta(5) enakmen (7)...ader lah wajar tuk dibuat "highest mark tuk org yg paling bagus jawab tag ko"..hehehe...and aku cadangkan aimi atau radin tuk mendapat markah tertinggi tuh...amcam???

Ammar bin Ahmad Faris said...

to dr. aimi,
hmmm tak aci??? itulah org panggil technique and skills...bukan meniru ek (seperti mana yg di tuduh oleh dr. radin-hehehe)

hmm...actually x semestinyer ikut ranking kwn2 rapat dulu baru family..its up to you...

cuma yg logic nyer la kan....
sebab kwn yg rapat tuh lagi dekat ngn kiter time kiter kat hostel, atau time kiter kat overseas...and sebab kawan2 tuh sebaya ngn kiter and mungkin pernah atau sedang alami masalah/pengalaman mcm kiter...so sebab tuh yg family ranking cam jatuh sket...

but mcm kalu org tuh selalu telepon parents/family and slalu chat atau hantar email kat parents/family..and parents/family tu pun cepat je reply..
so aku rasa ranking parents/family tu akan naik balik la...

get what i mean???

Wiz said...

Dearest Ammar,

I read your posts with admiration. You speak with confidence even at a young age and I have only respect for that. With that winning personality, you have a great future ahead of you.

Everyone in your class are like shining stars to me and eventhough you are not in my class, you seem to shine the brightest.

Keep on sharing the light with people around you and always have that spring in your step wherever you may go, and trust me dear Ammar, you will go far.

Warmest Regards
Puan Fawiza.

Ammar bin Ahmad Faris said...

Dear Teacher,

Your words are trully like pearls in the oceans... thanks a lot for the compliments..you give me motivation, hope and confidence...

However, I don't think so that I shine the brightest as there are people there in ATU and also PPOU who are much much better than me....

I would really like to express my highest gratitude to you because, even though, you did not teach me, you treat me as one of your students.. I am really elated and I want to thank you for this...

And even with my absense in your class, I know that you are such a superb and amicable teacher, lecture, wife, and mother...

That's all, once again, thank you...

~ammar ATU~

Ammar bin Ahmad Faris said...

Dear Teacher,

Your words are trully like pearls in the oceans... thanks a lot for the compliments..you give me motivation, hope and confidence...

However, I don't think so that I shine the brightest as there are people there in ATU and also PPOU who are much much better than me....

I would really like to express my highest gratitude to you because, even though, you did not teach me, you treat me as one of your students.. I am really elated and I want to thank you for this...

And even with my absense in your class, I know that you are such a superb and amicable teacher, lecture, wife, and mother...

That's all, once again, thank you...

~ammar ATU~

aimi jamaludin said...

got it ammar..
technique n skills eh??
pndi r engineer-2-be ni
hehe
tp still, rank kwn2 same ngan family kot
but in certain bende, memg kwn la kot..

btw, sape puan fawiza??
her blog seems to be very nice...
interesting r

best bace interview mara
useful la for juniors...
but i suppposed it's fathy who asked you to post that entry ke?
hehe..
but at last,
bank negara jugak jd pilihan,
ye lah,
budak terer lah katekan...
hehe..
saje menyakat

Ammar bin Ahmad Faris said...

salamz...
sori aimi sebab lambat reply yg nih...

hmm..pandai ko menyakat ek...pandai??nope la, ko lagi pandai...

owh puan fawiza nih mmg nice, friendly and amiable orang nyer...dier ialah lecturer yg mengajar english tuk foundation.. but dier x ajar aku lah sebab this sem aku x amek english..actually tuk bank negara scholars..kitorang mcm optional..nak amek kelas english or not..

so, memandangkan the previous sem dah blaja byk sgt english, so aku concentrate on subjects laen such as physics and maths...

hmm..puan fawizza nih aku x la slalu jumper dier..memandangkan dier isteri kepada coordinator prog persediaan aku...so pernah la gak borak ngn dier kat dier punyer suami punyer ofis..

that's all about her..hehehe..try la bg comment kat dier..juz ckp yg u r one of my frenz...

useful for juniors???hope so la..aku pakat ngn fathiyyah..hehhe..dier desak sket jerh..but aku memang betul2 nak kongsi...aku kan suka kongsi pengalaman...

hmm ...bank negara gak jadi pilihan..tulah psl..hehehe..ader lah hikmah di atas ape yg berlaku..

kay aimi..gud luck!!!

Ammar bin Ahmad Faris said...

salamz...
sori aimi sebab lambat reply yg nih...

hmm..pandai ko menyakat ek...pandai??nope la, ko lagi pandai...

owh puan fawiza nih mmg nice, friendly and amiable orang nyer...dier ialah lecturer yg mengajar english tuk foundation.. but dier x ajar aku lah sebab this sem aku x amek english..actually tuk bank negara scholars..kitorang mcm optional..nak amek kelas english or not..

so, memandangkan the previous sem dah blaja byk sgt english, so aku concentrate on subjects laen such as physics and maths...

hmm..puan fawizza nih aku x la slalu jumper dier..memandangkan dier isteri kepada coordinator prog persediaan aku...so pernah la gak borak ngn dier kat dier punyer suami punyer ofis..

that's all about her..hehehe..try la bg comment kat dier..juz ckp yg u r one of my frenz...

useful for juniors???hope so la..aku pakat ngn fathiyyah..hehhe..dier desak sket jerh..but aku memang betul2 nak kongsi...aku kan suka kongsi pengalaman...

hmm ...bank negara gak jadi pilihan..tulah psl..hehehe..ader lah hikmah di atas ape yg berlaku..

kay aimi..gud luck!!!