[Announcement] Awesome!!! This blog has officially moved to a new, fresh and waaaaaaaay cooler-looking website ;) Got questions? Email me.

January 8, 2008

First Sem Finished. Now What???!@#$^%

The arrival of the December month denoted the end of our (ATU) first sem..
Now what??? It was quite an enigma to us at that particular time...

HOLIDAY!!!

Yeah..holiday...Yay!Yay! Alhamdulillah..we were totally elated

Yup kitorang dpt holiday lama gak start 2 Dec sampai malam nih...hehehe (sepatutnyer sampai ari isnin arituh, but due to some inevitable circumstances dpt la cuti lebih)...
hehehe...but time cutee...aku mcm x cuti sgt sebenarnyer...

antara sebabnyer...

first, aku join kelas programming - KELAS yang berkod - CSEB114 ialah kelas tuk dak2 engin first year... dorang kena blaja programming ( C Programming - biasanyer disingkatkan ke C Prog jerh) sebab dlm programming tuh ader skills yg penting untuk dipelajari oleh2 bakal2 engineer yang bisa menggoncang dunia teknologi nih..cuba teka per??? problem solving la!!! hehehe..biasanyer mmg dak2 engin akan blaja gak programming nih..

nway, pesal aku menyibuk plak??
bagus gak soklan tuh..simple jerh - exposure and learning. pe salahnyer kan?? actually, sebab course yang bakal aku tempuhi nanti akan de byk psl programming..so lagi senang kalu didedahkan dari awal..nak blaja sendiri2 pakai buku pun bley sebenarnyer....

faktor kedua...hmm yang nih pun seronok tuk dinyatakan...

busy ngan admission essays...

korang(yg x apply ke US) mesti jarang la dgr psl admission essays....menatang per tuh???kay cam ni la, suka cita aku maklumkan yang tuk apply ke top selective U kat US mmg agak leceh gak la..

berikut ader lah component2 dan material2 yang diperlukan:

1. Essay(s)

(ikut University tu lah kadang2 dua essay dier nak, kadang2 tiga, depends la..yang essay nih dier akan bagi topic khusus - basically dier nak tgk diri kiter dari perspektif laen, laen dari pencapaian academic...)

contoh essay MIT (applicant diberi pilihan antara dua)-
Essay A : Tell us about an experience which, at the time, really felt like "the end of the world" -- but had it not happened, you would not be who you are today. Describe the process through which you discovered value in the negative.
Essay B : Describe the world you come from, for example your family, clubs, school, community, city, or town. How has that world shaped your dreams and aspirations?

2. Recommendation(s) - (biasanyer dier nak satu dari cikgu maths/science, satu dari cikgu humanities/language ngan satu dari school counselor) - pe lagi aku mintak dari Ms Lin ngan Cikgu Mariah la..beserta Mr. Zamri.. penat gak la ulang alik, pergi balik ke KISAS dlm 5 kali gak la... junior2 pun dah bosan tgk muka aku...

3. Transcripts -Yang nih chiefly tuk tgk academic and perfomance kiter dlm kelas la and kat sekolah... pe lagi ...kena la jumper Cikgu Saadiah tuk mintak midyear exam tuk form 4 and form 5..mane lah aku budget tuk simpan transcript2 tuh..hehehe.. transcript yang aku hantar ialah: trial PMR, PMR, midyear form 4, final year form 4, midyear form 5, trial SPM (1), trial SPM(2) ngan SPM ..yang nih hantar through mail (aku guna fedEx...murah la sangat..hehehe. dalam 60 - 80 ringgit tuk satu envelope..aku hantar 6 envelopes so pandai2 kira la yer)

4. Standardized exam conducted by ETS in the US.

The exams are :
- TOEFL (Test of English as a Foreign Language) >mcm MUET, tapi up sket la, mcm IELTS gak...dier english proficiency test la. kalu x pernah dgr IELTS abaikan jer la...x kan x pernah dgr MUET kot...kalu x pernah..mmg org hulu betul la..huhuhu

owh, lupa nak bagi tau yang TOEFL nih di amik oleh internationl applicants jerh..native speaker x yah la..

-SAT 1 (Scholastic Aplitude Test) > ha! yang ni up sket..eh bukan sket tapi byk... yang nih terdiri dari 3 components, (Critical Reading), (Writing), ngan (Maths)

Critical Reading - memang ko kena de reservoir vocab yang luas and byk - perkataan yang jarang kiter jumpai ditanya - pastuh masa limited - kena baca passage yang mengandungi ayat 2 bombastic dgn cepat dan jawab soklan yg diberi

Writing - terdiri dari pada essay and soklan mcm cari kesalahan ayat (susah gak nih!!!)

Math - biasa dak2 malaysia score yang nih...nak ckp senang.. x der lah kacang sgt..soklan agak wordy, masa agk limited, silibus kurang sket dari SPM..senang..nak tahu senang per... senang nak wat careless mistakes...huhuhu

- SAT 2 (Scholastic Aplitude Test)

yang ni lebih terkenal dengan nama SAT subjects sebab dier melibatkan subject2 yang boleh dipilih dari belasan subject(kalu x silap aku). tapi tuk prog aku -aku kena amek subjek PHYSICS, CHEMISTRY, ngan MATHS.

silibus dier up sket la dari SPM, ngan kena pandai jawab cepat dan tepat..coz masa pun mcm limited gak la..satu jam per exam...soklan de byk..

for SAT exams: menarik gak cara permarkahan exam nih...total mark akan di convert ke scale 200-800 tuk setiap section and subjects... soklah semua objective..(kecuali essay)..tapi ini tidak bermakna anda boleh guna M16 tuk menembak membuta tuli...coz setiap jawapan yang betul dapat 1 markah, salah tolak 1/4, kalu x jawab - x tambah dan x tolak... menarik kan???kalu x tahu atau anda tinggal dengan beberapa choice daripada 5 choice yang boleh dipilih..mesti anda pikir dua, tiga, empat tak pun 7 kali sebelum membuat decision...huhuhu

---------------------------------------------------------------------------

kay lah dah agak panjang...

so, cuti arituh mmg agak bz siapkan admission essays, settlekan recommendation dan laen2 - semua berkaitan dengan proses admission....

and sekang semua dah settle..now what????

ha! tu persoalan yang akan di jawab dlm posting yang seterusnyer.. beserta additional info psl 6 universities yang aku telah apply??? biler aku akan tahu result application nih??biler aku akan fly(insyaALLAH)????semua persoalan nih akan terjawab dlm post yang akan datang..NANTIKAN!!!

p/s:

kpd fathiyyah : thanks for the comments...

x yah la panggil aku SIFU..ko pun bley dpt black belt kalu ko rajin and ade desire tuk dpt black belt tuh..hehehe..kat CAIRO x der taekwondo ker????

kpd yang laen:

aku doakan korang berjaya fiddunia walakhirah!!! make our batch proud!!!

kpd abg yang bagi link ke MISG (Malaysian Islamic Study Group):
bley kasi email x??? thanks...

"fastaqim kama umirta"

9 comments:

Al-Faqiir Ila Rabbihi said...

salam alaik ammar..
pergh.. ak baca dah cuak. seb baik la ko nih bihjak~~! takper² ak harap ko dpt tempat kat MIT tuh.. weh ko join tau MISG tuh jgn tak join... huhu
paperpon semoga segala urusan dipermudahkan ALLAH....

satu lagi ak nyer blog tak active laa uwaaaaaaaaaa

Ammar bin Ahmad Faris said...

salam alaik din,
bijak??ameeen....thanks coz doakan aku dpt masuk MIT tuh...
insyaALLAH aku join MISG..de satu brother tuh pun dah hantar link ke laman web MISG tuh and suruh join forum...mak ngn ayah ko active ek dulu...mak ngn ayah ko guna khidmat baitul muslim kan???

Al-Faqiir Ila Rabbihi said...

hurm ntah la .. ak malas nak tny malu dowh haha

Al-Faqiir Ila Rabbihi said...
This comment has been removed by the author.
Al-Faqiir Ila Rabbihi said...

hurm ntah la .. ak malas nak tny malu dowh haha

DAN said...

chaiyok!

Ammar bin Ahmad Faris said...

din, ko malas nak tanyer..ke malu..hehehe..MISG nih lebih ke JIM ek???

c's radin said...

Salam

nih ble update nih? apsal x perasan.. huhu.. lama x singgah, skali dtg.. banyak..huhu.. psl xm2 tuh, x brp nak phm tp xpelah.. ma'a taufiq wannajah..smg cita2 tercapai~

Ammar bin Ahmad Faris said...

hehehe..magic..tibe2 dah terupdate..dah lama jugak la update blog tuh..owh psl exam tuh x faham ker..x per la..wat2 phm jer la...