[Announcement] Awesome!!! This blog has officially moved to a new, fresh and waaaaaaaay cooler-looking website ;) Got questions? Email me.

January 9, 2008

The 'SIX'



This will be a short one I think... - I think...


The "SIX"...??? some might say..'What the 'heck' is that???'


Hmm... nothing much to say...nothing to do with the 'sixth' sense...


but use ur 'sixth' sense...and you will know straight away what this 'heck' is all about..


Sorry la mengarut sikit...

dah baca previous entry ke belum...??? kalu dah baru baca post nih...ader relate jugak la..

kay kalu malas, aku just nak nyatakan enam University yang aku apply tuk admission as a freshman (first year student) tuk kemasukan sesi Fall 2008.

As I had mentioned before, my sponsor, BNM(Bank Negara Malaysia) bagi aku apply ke top 10 University (berdasarkan Gourman Report yg terkini) ONLY...

So kalu ikut priority University2 yang aku apply adalah seperti berikut:


1. MIT (deadline application - 1st Jan 2008) -


Course: Electrical Engineering and Computer Science


2.Yale University (deadline application - 31th Dec 2007)


Course: Electrical Engineering and Computer Science


3.Carnegie Mellon University (deadline application - 1st Jan 2008)


Course: Computer Engineering


4. Cornell University (deadline application - 1st Jan 2008)


Course: Computer Engineering


5. University of Illinois at Urbana-Champaign (deadline application -2nd Jan 2008)


Course: Computer Engineering


6. University of Wisconsin-Madison (deadline application - 1st Feb 2008, but submitted already)

Course applied: Computer Science

So, semua application ke enam2 universities ni dah settle dah..so what??kire tunggu reply jer la...mcm time kiter tunggu tuk UPU ngan scholarship la...mesti berdebar2 dan nervous...

and saat, detik dan masat tuh akan tiba dalam bulan 3 (May) biler result akan di 'notify' through the online system...

Empat Universities yang ternyatakan terlebih dahulu tuh adalah Universities yang org panggil highly selective..memang chances nak kena reject tinggi gak la..So, aku harap kawan2 dan sahabat2 boleh doakan aku dapat offer daripada MIT, kalu x MIT, Carnegie Mellon (CMU), kalu x pun Illinois.. tapi aku memang mempunyai semangat yang berkobar2 tuk gi MIT sebab setakat nih untuk Malaysian yang berlaja untuk undergraduate kat sana.. 8 orang jer.. to be precise...sorang jer Melayu..nama dier Mohamed Hassan, 3rd year, tengah buat mechanical Engin.. bley kira senior KISAS gak la.. dier sek kat KISAS dulu and SPM tahun 2003... so, aku nak kembangkan bilangan budak Melayu kat sana la....

So, andai kata, dah dpt offer letter dari Uni kat US..aper langkah seterusnyer???
hehehe..answer dier mudah jer...VISA ngan Passport...tapi benda nih x perlu lah rasanyer tuk pikir sekarang...tunggu offer dulu la...

Biler fly???soklan yang agak common gak la..first I wanna tell u da truth..walaupun ader lagu yang berbunyi ' I believe I can fly'..aku mmg terus terang ckp, aku x der sayap tuk terbang...kalu dah dpt tawaran, VISA and Passport semua settle..aku akn fly dengan kapal terbang..yang akan dijangka berlepas dalam akhir bulan 8 atau awal bulan sembilan...
ini bererti ..aku puasa kejap kat sini..(bumi Malaysia) and raya kat sana (US)...
x boleh bayangkan lah mcm mane keadaannye nanti...msti rindu giler kat family..hehehe..

Ha! satu lagi..tuk junior ker, sape2 ker yang nak tahu sedikit coretan daripada student2 kat US/UK atau sebagainya...boleh lah pergi kat http://www.iluvislam.com/ dan pergi ke ruang 'koleksi artikel' , University.. byk pengalaman diceritakan oleh student2 yang tgh study sana..Mohamed Hassan tuh ader publish artikel dier kat situ... link dier>> http://www.iluvislam.com/v1/readarticle.php?article_id=616
>>ader gak kat situ kisah2 pengalaman dari students dari UK seperti dari Imperial College and lain2..
Rajin2 lah lawat yer...










10 comments:

Saf Mohsin said...

UIUC is..the best :)
I rase MIT is actually not listed la as the top schools for Comp Science.
Yale is better.
Anyways, good luck!

Let me know how everything turns out :)

Ammar bin Ahmad Faris said...

Yale is better??hmm i applied for both MIT and Yale and I'm planning to pursue a special course there - Electrical Engineering and Computer Science..however, it doesn't really matter, right??? if I get admitted into Yale or MIT, wow!!! that's something awesome!!!
and even when I checked the ranks for Computer Science and Computer Engieering - MIT is still leading.. By the way, for UIUC, I applied for Computer Engin..which i not really far from Computer Science and has been granted by BNM...i'm hoping for MIT, Carnegie or UIUC...thanks a lot for visiting my blog..where do you get the URL??? anyway, gud luck to you...really, wanna hear ur experience there...:)

DAN said...

ha, moga dapatlah apa yang ko nak tu
doa bnyk2!

Ammar bin Ahmad Faris said...

thanks dan...
ur such a steadfast fren..
recommend la aku buku yg best2...

alhakim.. said...

now its ur turn to study n wait wat will come next..until the end of august(abaa) or septber(eilul)..
)abaa n eilul r names 4 august n sptber in jordan arabic language....k
gud luck my dearly fren;..hahaahahahhah..
owe still owee ya..bcoz this owe we r still fren..hehe(n_n)v u noe rite wat i mean by owe..(it relate to da water n glass n force from mouth)....

Ammar bin Ahmad Faris said...

salamz hakim lat, yeah still remember la..I owe you smething..which i don't know why you did not take revenge on me...hehehe..becoz we're frenz, rite???hehehe..mantap gak ek english ko walaupun duk kat negara arab...eh bagus la ..ko ajar la lagi bhs arabic jordan tuh...kire nnti aku fly dlm bulan eilul/ abaa la nih...huhuhu...it's my turn to study?? ko x yah???

c's radin said...

salam.. huhu.. gasaknya, banyak tul.. insyaAllah, mga yang terbaik~.. Ammar, u'r great in arabic rite?jayyid jiddan skk nak dkt mumtaz.. keep up~.. (ku telah makin ilang bhs arab fushahku...)

Ammar bin Ahmad Faris said...

dear radin,
great in arabic..???no longer lah..
hmm x per lah hilang fushah..tapi arab amish mesti hebat punyer...hmm nway, rasanyer elok gak kalau de fushah sebab senang nnti nak faham ayat2 quran..japs, org arb guna fushah time biler ek??majlis formal ker?

c's radin said...

ntah.. xgak.. kdg2 dgr radio ke tgk tv. die punya selanga tuh masih ad ler ammi, makhraj die xcam quran ler.. cam jami' jadi gami'.. isk.. btw, klu ari tuh, msa nak blk msia, transit kat Abu dhabi,UAE, dok hotel die, tgk tv, citer power puff gurl n totally spies, die ckp arb sedap ler, nearly fushah n mmg fasih, x laju cam mesir, citer tuh agi sng nak phm..

Ammar bin Ahmad Faris said...

x boleh ku bayangkan citer powerpuff girl dlm bhs arab..cmner ek...selamat bercuti!!!