[Announcement] Awesome!!! This blog has officially moved to a new, fresh and waaaaaaaay cooler-looking website ;) Got questions? Email me.

January 10, 2008

Mengimbau...Melangkah...Mengembara...

Mengimbau...

Tahun lepas byk perkara yang kiter lakukan kan???...baik, buruk, kurang manis, masam, pahit bak hempedu...semua ader...manusia lah katakan..x terlepas dari melakukan kesilapan...??? tapi kalu dah tahu kiter makhluk sedemikian rupa..nape x berhati2...nape x amek langkah or precautions???nape kiter x kukuh kan diri kita dengan iman dan takwa??? marilah kita koreksi diri kiter dan ape yang kiter telah lakukan...(aku tujukan post ini terhadap diriku ini juga selaku hamba Allah yang hina and byk melakukan maksiat dan kesilapan - Ya Allah, ampunkanlah dosaku, keluargaku, sahabat2 ku, guru2 ku, dan seluruh umat islam sama ada yang masih hidup mahupun yang sudah meniggal dunia)


Melangkah...
Marilah melangkah bersama...daripada buruk kepada baik.. daripada baik kepada lebih baik...
daripada kegelapan kejahilan kepada cahaya keimanan...daripada sifat2 mazmumah kepada sifat2 mahmudah..daripada selalu mengumpat orang kepada selalu mengembirakan orang..daripada malas kepada rajin...
daripada asyik bercouple kepada kawin terus...hmm....insaflah...


Mengembara...

Dalam pengembaraan biasanya ade target kan, so apakah azam dan target yang hendak dicapai tahun nih???...mungkin tahun lepas, kiter kurang solat jemaah..pe salahnyer kalu tahun ni gagahkan sket kaki tuk gi surau/masjid tuk solat jemaah dengan lebih kerap lagi..(27 kali ganda beb!!!)...how bout solat tahajjud seminggu sekali??? kalu boleh buat setiap malam lagi baik..(memang perlu keimanan yang kuat)...AZAM??? Azam lah dulu..mungkin nampak mcm x boleh dengan nafsu yang asyik nak melawan jer dalam diri kiter nih...but biler kiter dah target dgn automatic otak kiter akn di stimulate dan kiter akan berusaha tuk capai target tuh??betul x??? so, kalu tahun 2008 kiter dah pasang azam yang mungkin berbentuk keduniaan...pe kata tuk 1429H nih kiter tekadkan keazaman tuk improve kualiti amalan kiter,keimanan & ketakwaan kiter kepada ALLAH S.W.T....


Sejauh mane lagi kiter mampu mengembara...???tahukah biler date kita akan mati???sudah cukupkah persediaan untuk menghadapi kematian yang sememangnya satu benda yang pasti???


#Addition tuk 2 entries yang sebelum nih:


kan aku ade cakap pasal admission tuk ke US agak leceh kan (rujuk post 2008 yang laen)

aku nak add satu lagi element ke 5 - yakni 'interview'...


INTERVIEW...

mungkin korang pernah experience interview tuk apply scholarship kan...

yang nih agak laen sket...tak semua Universities kat US memerlukan interview tuk menilai applicants dorang...even top universities x menjadikan interview sebagai element wajib, instead interview nih hanyalah optional but recommended...so, interview yang aku attended hanyalah interview oleh MIT...actually alumni MIT, to be precise...dorang yang dah graduate dari MIT...setakat nih ader 5 org lah interviewer dier(alumni dier for sure lebih dari nih) but 5 orang nih mcm volunteer diri dorang tuk jadi Educational Counselor (panggilan yang lebih preferable daripada interviewer) hehehe...

Yang menarik nyer antart 5 orang nih..sorang jer melayu...and dier lah yang interview aku. I was really lucky to get him as my interviewer..memang friendly and amiable giler...

Interview tuh lebih mcm conversation biasa compared to interview biasa yang sememangnyer penuh dgn tense (tension lps kuar bilik interview...ye ke??)

Nama dier Mr. Suhaimi Ramly...dier amek major dlm Mathematics kat MIT and dier baru lepas lebih kurang tiga tahun graduate daripada MIT..kire fresh lagi la....So, de la soklan2 cepu emas yang dier tanya...macam, what is the thing that you are passionate about?? (sebelum tuh dier explain yang MIT students memang de byk perkara yang dorang enthusiastic about...tapi dorang devote lebih masa tuk things yang dorang memang passionate giler - lebih kurang mcm tu lah...) pe lagi..aku bedal jer la..citer psl taekwondo aku..hehehe

So, setelah borak2..tgk2..dah nak dekat 1 jam.. hmmm memandangkan Encik Suhaimi tuh ader lagi applicant lain yang dier nak interview, terpaksa la aku blah..hehehe..Aku pakai x der la formal sgt..pakai long sleeve ngan suar slack but..tie x pakai...aku pun x tau nape... just x nak formal sgt.... that's all folks...



p/s:

My next exam (SAT 2) will be on the 26th of Jan 2008 - so nih mungkin the last entry for this month...thanks a lot kepada sape2 yang sudi ziarah dan baca post2 dlm blog nih....kepada dak2 mesir dan jordan ..gud luck in ur examination...buktikan yang students Malaysia boleh..Malaysia Boleh!!!



MY next post might be on SEM 2: ... NANTIKAN....

11 comments:

Anonymous said...

assalamualaikum..
well,it it my 1st step to walk here...to read all of the articles here..
amar faris..
hmm,knal dia pun x lama..3 hari jek..
but bcoz the spirit of ukhwah tu ada,
we still frenz until today..
i'll always pray for ur hapiness..
thanks dik..

Ammar bin Ahmad Faris said...

wsalam...
owh thank mr anonymous for the comment..gud luck in your studies...may ALLAH bless u always...

alhakim.. said...

hey hey ammar..wish u succeed in ur application...n can fly..k..

Ammar bin Ahmad Faris said...

thanks mr alhakim..hehehe...biler ko nak balas sembur aku balik ek???aku ternanti2 nih...jgn sampai aku buat gerakan kedua...hehehe..kalu gerakan kedua tuh..akan lagi dashyat lah effectnyer..nway, gud luck in ur exams...ko bley buat punyer....!!! jgn malas2...

c's radin said...

huhu.. nih ler gnanya ad blog.. xde le nnti stp kli on9 org tanya perkembgan..pstu nak jwb byk2 kali.. x gitu? tak tau nk komen ape agi.. tp template bru nih mmg sgt nice ler.. k, all da best..

Ammar bin Ahmad Faris said...

salamz radin..thanks for the complement..hmm x kisah la comment pape pun..jgn kutuk sudah la...heheh..nak kutuk bley gak sebenarnyer ..tapi biar releven la...betul tuh..x yah la tanya cam..'study kat ner skang???' and laen2..owh radin, aku nak suggest satu benda la..kalu ko update blog..bley x ko ckp dlm yahoo group..senang sket..gud luck!@#$

c's radin said...

huhu.. nak bgtau kat grup?? segan ler.. xpe ler.. sape2 yg agk terigt, dtg ler singgah blog..

Ammar bin Ahmad Faris said...

owh segan yer..x per2..nnti aku free aku lawat blog ko from time to time..gud luck..selamat bercuti di bumi MALAYSIA nih..hehehe..

Liyana said...

hmmm...
sya pnah jmpe mr suhaimi tu..die ad bg talk time sc n math week kt intec...pssion die psal math mmg dhsyt la..bg sya la...yes.. he is a friendly prson...its so gud to meet him n attend talk die..a gud inspiration too..

Ammar bin Ahmad Faris said...

oh.. yes, a lot of possitive stuffs about him...
hmm but yg sedey dier...antara 80 applicant kat malaysia nih yg apply for MIT, hanya sorang jer dpt..itupun cina..

actually x der kaitan pun dengan mr suhaimi..

eh, so time tuh rombongan kisas ader bape org yg gi INTEC tuh???

Ammar bin Ahmad Faris said...

oh.. yes, a lot of possitive stuffs about him...
hmm but yg sedey dier...antara 80 applicant kat malaysia nih yg apply for MIT, hanya sorang jer dpt..itupun cina..

actually x der kaitan pun dengan mr suhaimi..

eh, so time tuh rombongan kisas ader bape org yg gi INTEC tuh???