[Announcement] Awesome!!! This blog has officially moved to a new, fresh and waaaaaaaay cooler-looking website ;) Got questions? Email me.

December 4, 2007

"The Diclosure"

Salamz...
This is a confidential description of myself and my condition at this particular moment. It is forbidden to reveal this to anyone no matter he or she is your closest friend ever or even your best pet. This is the story of a guy who has been kept as a prisoner in UNITEN for about 5 months. Not talking to his previous classmates, or even his best friend through this 'outdated' blog..sad huh???

do you think so???

who says saya telah dipenjarakan...that is why.. the title is "the Disclosure"...
just nak reveal pe lah yang aku wat kat UNITEN nih sampai x sempat2 nak update blog nih...

first, Alhamdulillah diizinkan oleh ALLAH untuk menulis quite a number of sentences (byk sebenarnyer yang nak di ckpkan) untuk menjelaskan perkembangan saya di dunia yang sememangnyer kembangnyer gas2 Co2 di atmosfera lebih rapid berbanding kembangnyer otak manusia (kalu kembang meletup la)...

kay lah, to make in short, i will stop the intro starting from here...
first tuk dua bulan pertama ku di UNITEN ku keseorangan tau x??? sedey giler..rasa cam nak nangis jer..mane x nyer sorang2 dak KISAS yang ader kat sini...duduk lah aku keseorangan..jgn caya tau kalu ckp aku nangis..hehehe..then..saat demi saat, detik demi detik, mekarlah bunga kemesraan antara kawan2 baru di UNITEN, de dari sekolah MRSM lah, SBP lah.. St John la.. Bukit Mewah lah(mewah betul bukit dier) hehehe...

sequence blaja adalah seperti berikut :
june - daftar
july and august - blaja english ngan maths
sept and oct - maths, physics and english
oct and nov - maths, physics, chemistry and english
dec - cuti sebulan (but aku amek kelas 'programming' - amek sendiri, not included dlm course
jan -june - ?????

owh luper nak bagi tau course aku nama dier ATU bukan HANTU..ATU stands for (AMERICAN TOP UNIVERSITIES)

hanya sembilan orang jer yang enroll dlm prog nih tahun nih...7 laki2, 2 org pompuan
5 felda scholars and 4 bank negara scholars.

aku amek course computer science (plan nak campur ngn electrical engin -some top Uni offer course cmpur nih) under scholarship bank negara..and bank negara ckp:

"AMMAR!!! ko x akan fly sekiranyer engkau tidak penuhi dua kriteria utama ini..."

lalu dengan muka pucat and confuse aku bertanya:"apakah dua kriteria tuh??penting sgt ker??"

bank negara pun balas lah.. " pertama : tidak akan fly dikau jika dikau tidak pass cut off point yakni sekurang2 nyer 1200/1600 dlm exam khas, SAT yang dikendalikan oleh satu badan khas di US.
"kedua: engkau tidak layak ke US kalu engkau x dpt masuk one of the top 10 Universities untuk course ko"


so aku pun menanam cita2 tinggi tuk masuk MIT (Massachusetts Institute of Technology) yang merupakan number one engin Uni dlm US and top ten in the world la...sama standard ngan Harvard, Yale, Stanford and Princeton and Cambrige and Oxford la..

Ku percaya yang "when there is a will, there is a way" and nothing is impossible, rite???
so mari kiter sama2 mencapai kejayaan di dunia dan tidak lupa juga di akhirat.....

sampai tu jer lah kot...
mari kiter doakan kejayaan kiter bersama!!!
SEMOGA UKHWAH FILLAH ABADAN ABADA...
GO BATCH 50/51 KISAS!!!!!

tahukan anda bahawa kiter batch 51???? nape?? x percaya??? try calculate....

5 comments:

fathiyyah said...

pergh
berhabuk nye englih die..
tahniah tahniah

Ammar bin Ahmad Faris said...

berhabuk..means bad kan..hmm..
thanks

fathiyyah said...

serius..
thats a compliment
da lama aku tak 'kecek' english..
huhu
hmm
baru aku baca betol2 blog ni..
baru aku tahu betapa banyak cabaran ko utk ke US ini

n congrats SIFU!
tak bg tau pon...
huhu
p/s: aimi kem salam
mana lagi entry baru ko?
satuu je?/
hehe

arif fikri said...

Salam Ammar,

Moga tercapai cita cita pergi ke MIT.
Kenal Hassan Mohamed (Kisas SPM 2004) - beliau sekarang di MIT.

Tentang nak buat CS + EE boleh aja. Ana pon EE + Minor CS di salah satu university di Selatan Amerika Syarikat.

Apa-apa emailah ana atau layari http://www.misgonline.com atau boleh sembang mai sama kat http://forum.misgonline.com

Ammar bin Ahmad Faris said...

thanks Arif Fikri... can I have ur email?? Hassan pun active MISG kan..nampak nama dier kat ruang Biro Usrah...nway....kalu de masa nak gak contact dgn abang...thanks