[Announcement] Awesome!!! This blog has officially moved to a new, fresh and waaaaaaaay cooler-looking website ;) Got questions? Email me.

February 1, 2008

YALE UNIVERSITY - INTERVIEW (Part 2)



PART 2

What should I do??? So, spontaneously I reacted as cool as a cucumber - (cool ker cucumber nih??*&^%$)


Hati aku kuat menyatakan yg aku mmg perlu mintak maaf secepat mungkin... nway, sebab dier dah start menghujani aku dengan soklan2 cepu emas, ku terpaksa tangguhkan dulu process appologize tuh...

owh tak ingat lak nak ckp, sebelum interview tuh aku beli 'clorets mint', obviously tuh memberikan nafas yg segar, in case la sebelum tuh ader makan makanan yg boleh memberi bau yg kurang menyenangkan pd mulut... -one of the techniques to triumph in ur interview...hehehe aca jer..

{modified version}- mane la aku igt sangat time tgh nervious..tapi 'giest' dier lebih kurang camni la.

Ammar: Hi Ms. teh, nice to meet you.


Ms. Teh: Wanna drink first, you might want a cup of coffee or tea.


Ammar: No thanks. (trying to be gentle...hehehe padahal sedap gak kalu bley minum tea time tuh)


Ms. Teh: Sure???


Ammar: Yeah,coz I have just taken some bread and drinks previously.


Ms. Teh: So, i think we can start our interview now.. {She introduced herself} My name is Ms. Teh Geok Lian and I had graduated from Yale - so many years ago. I am now one of the alumnus of Yale University and have had a lot of experience in conducting interviews for applicants who are really interested in applying to Yale...


Okay Mr. Ahmad, (she called me by my last name or the US called it the Sir name)...actually where do you study right now and what kind of program are you in?


Ammar: Oh, I'm enrolling in a special 1-year program called the ATU - American Top Universities ...{bla..bla..bla}


So, tuk meringkas kan...dier de la suruh aku describe diri aku..mcm 'how do you perceive yourself or how do you describe yourself or how do you see yourself as a person, are you a hardworking student, are you the kind of person who has a balance life, are you a well-rounded person...'

Aku pun cakap la mcm aku nih seorang yg holistic and well-rounded based on the fact that even though I excelled in my exams, but aku participated gak dlm extra-curricular activities ngn possessed leadership qualities..aku ader la gak terangkan pasal pertandingan robotics yg aku masuk and experience aku serta mcm mane aku mengatasi conflict dalam kumpulan..something like that lah...

And der satu soklan tuh dier tanya..'what is the thing that you considered the highest achievement during your high school/secondary school???' ( try jawab..senang jer kan)

Anyway, x larat aku nak menaip semua soklan2 dier..mmg byk gak la...


So, after a while tibe giliran aku lak tuk interview dier..hehehe..aca jer..the next half hour aku diberi peluang tuk tanya soklan2 pasal Yale...byk gak lah soklan2 yg aku bombard kat dier mcm 'how's the level of competition there???' and sebagainyer..soal punyer soal..last2 dah sejam dah masa berlalu..so, aku rasa dier pun dah de keje nak wat..or mungkin dier nak pegi makan lunch..So,

Ms. Teh: Is there anymore questions that you would like to ask....???


Ammar: Oh no, I think the anwers given are sufficient already.

Ammar: [tiba lah masanyer] ....Ms. Teh,I am really sorry. I would like to appologize for addressing you wrongly in the emails that I have sent you...


Ms. Teh: Oh, it's okay. Quite a lot of people addressed me that way..


Ammar: hmm...{ah, lega....nasib baik dier x marah - tapi mungkin dier saje jer ckp yg ramai org address dier mcm tuh- papepun alhamdulillah aku telah dimaafkan}


Ms. Teh: Mr. Ahmad, thanks for attending this interview. Nice to meet you and gud luck in your future!


Ammar: Welcome, nice to meet you too.

Macam tu lah lebih kurang flow dier..lepas tuh aku cepat2 bergegas ke KTM serdang tuk gi UNITEN sebab aku de kelas pukul 4 ptg...pagi tuh terpaksa lah ponteng satu kelas...arini pulak kul 4.20 petang bertempat di KLCC..aku akan ader interview tuk Cornell University pulak..one of the top universities...nama interviewer dier Mr Chen Chow- and I'm totally sure yg dier nih 'Mr' ....nak aku prove???...nih biodata dier...

Mr. Yeoh Chen Chow
  • Secretary of American Universities Alumni Malaysia (AUAM)·


  • Alumni of Cornell University ’05, with B.Sc. in Electrical and Computer Eng. (Cum Laude Honors) with triple minors in Industrial Science & IT, Engineering Management and Information Science·


  • Cornell Intl Students and Scholars Office Book Award (1 Intl Student Undergraduate awarded each semester)·


  • Cornell Uni. William Einwechter Award (Best ECE Graduate).·


  • Eta Kappa Nu (HKN), Elec. Engineering Honor Society.


  • Asst. Secretary & Activities Coordinator, M’sian Mensa Society.


  • Head of Sponsorship, Experiences 2006 Kuala Lumpur.


  • Jointly Developed http://http://www.recom.org/, The Worldwide Malaysian Students Network. (2003-present)·


  • Analyst in Accenture Malaysia.


and this (interview) will be another story....


Thanks kengkawan for the comments...sorry for the delay of this post...TQ

13 comments:

c's radin said...

Nothing to be commented.. huhu.. meninggal jejak di sini saja.. bgs ler, cool je interviewernya.. p

gi interview nih, mesti kena angkat bakul skt.. huhu...

btw, all da best of luck for dis coming interview~

Ammar bin Ahmad Faris said...

agak cool la..biar cuak gak...ko dah balik sana ke blum...hehehe...

mungkin setakat angkat bakul ..but angkat guni sekali...kalu bley sekali ngn interviewer tuh ku rasa nak angkat..hehehe..

thanks...bley tahan gak interview dier semalam...tapi agak rushing jugak dier..sebab de ramai applicant..

DAN said...

alamak..
dengar cerita interview..
naik cuak aku..
aku pun kena hadapi sume tu ke nanti?
oh no..

btw, ammar, dah beli Ungu Karmila? Buku Ramlee Awang Murshid yang ko minat tu. Agak seram cite dia, nak baca time malam2 tak berani lah..haha

Ammar bin Ahmad Faris said...

hmm..setakat nih untuk UK..yang aku dengar oxford dgn cambridge jer de interview..sbb aku de lecturer (lecturer chem) yg dpt PhD dr cambridge..anak dier pun dpt cambridge and dier ckp anak dier kena interviewed by pegawai2 dari sana...so, papepun..ko dah mantap kan..pe nak risau..dah start cuti ke blum???

ungu karmila...blum2...betul ke seram giler..nih kena beli cepat2 nih..hehehe...ko dah habis baca ek????

DAN said...

blom lagi..seram la gak..aku pun jenis cepat cuak..jadi tanak baca time memalam..
tu aa yg slow sket..
baru abis 20 bab..
2-3 hari lagi bole la abis kut.

c's radin said...

ak blm balik mesir agi.. ih, 14 feb nih insyaAllah..

sakan korg citer psl buku.. adoi.. nih jeles nih.. bes sgt ker?

Ammar bin Ahmad Faris said...

dear dan,
ye ker ko cepat cuak...cam tak caya la plak...hehehe...hmm jgn sampai ko termimpi2 sudah la...
nnti aku cari la buku tu..nak baca and tgk tahap keseramannyer..ntah2 aku lagi gelabah dari ko :)

dear c's radin,
first c's to stands for what ek???
hehehe..and then, ko minat ke citer ramli awang mursyid..???hmmm...x yah jeles2...aku rasa ko patut baca novel/magazines arab la..pastuh terang kat aku..okay:)

Anonymous said...

fuh mar...
power gler interview ko..
berhabuk gler english ko...
hohoho...
ak blaja gak english..
tp skdr listening jew..(dgr lecturer ckp jew)..
ade tips nk improve x???

-wawan-

Al-Faqiir Ila Rabbihi said...

adoii ak pon terasa panasnya kerusi interview..
adess
paperpon good luck..
seb baik ko ammar..
kalau ko aizuddin comfirm malas nk g interview2 tuh...

Ammar bin Ahmad Faris said...

ammar to anonymous (wawan),
x berhabuk la berkarat ader la..hehehe..

hmm kire ko x der kelas specific untuk english la...

tuk improve aku rasa lebih kepada reading la..mcm baca surat khabar and novel...tapi yg tuh mesti ko dah tau dah...

so, sebenarnyer..tahap english kiter lebih kurang sama la..need practice lebih jer tuk maju kehadapan...

gud luck!!!
p/s: nnti dah blaja loghat australia nnti ajar lah aku yer....

Ammar bin Ahmad Faris said...

ammar to din paiman,

lah din...kalu dah desperate nak masuk top universities..mesti la kena melalui interview2 tuh....
hmm sama mcm ko rajin tuk gi interview petronas dulu2 la...sure x regret punyer pd masa akn dtg..tul x>>>
nnti kiter bukak company sama2 tau...

gud luck!!!

malizi fi misr said...

waaahh,kagumyer tgk ko ammar.kalo aku kene interview tuh,mati aku nk jawab aper pn xtau...cmner ko prepare tuk interview tuh ha?bgilerr tips sket..hehe

Ammar bin Ahmad Faris said...

dear malizi fi misr,
prepare mcm biasa jer...cuma aku anggap interview tuh mcm conversation biasa2 tuk hilangkan rasa nervous tuh..
japs, hmm...ana fil malizi or misr??? ma ismuka??
semoga berjaya fiddunia walakhirah....