[Announcement] Awesome!!! This blog has officially moved to a new, fresh and waaaaaaaay cooler-looking website ;) Got questions? Email me.

February 12, 2008

Novel Melayu???


Bila terfikir atau terpandang novel2 melayu...mesti aku selalu kaitkan dengan novel cinta...Indah bahasa Melayu (or bahasa Malaysia) yang terkenal dengan lenggok-lenggok dan putar belitnya..memang sesuai sgt la digunakan untuk menbayankan kisah2 cinta....


namun, biler aku reside kat SMU (A) Maahad Muhammadi Lelaki selama tiga tahun...sempat la gak aku di 'pengaruhi' oleh kawan2 yg cakap satu novel tuh best sangat...then per lagi..kata2 ni kuar dari mulut aku...


'oh, novel cinta ek??'


then, kawan aku sorang tuh menafikannya dan menyuruh aku membaca novel tersebut..then, pe lagi, aku pun baca la...


dan tatkala bermula waktu tulah aku minat kepada karya novel Ramli Awang Mursyid, Penulis Novel Thriller No. 1 Malaysia (betul ker?) ..dier yg claim mcm tuh..tapi mmg setelah aku membaca buku2 nyer..memang aku x nafikan title tuh....

So, pe yang aku nak highlight sebenarnyer ialah buku terbarunyer Ungu Karmila....

hmm aku beli time raya cina arituh....dan sempat lah menghabiskan nyer dalam masa 2 hari (bukan baca secara terus)... Thanks rasydan sebab promote kat aku buku tuh...memang bez...menakutkan....menyeramkan..dan MENARIK!!!


Tuk detail lebih lanjut, bley la korang lawat laman web rasmi kat http://www.alaf21.com.my/ @ lawat blog rasydan fitri (reading room - mmg pasal buku - pakar buku la katakan) kat link kat sebelah kanan anda...


Kay la..oh! lupa lak nak citer pasal aku punyer interview Cornell..insyaALLAH kalu de masa aku akan ceritakan kisahnyer...hmm wat masa skang aku tgh usahakan laman web aku sendiri..so nantikanlah kemunculannya....!!!!

8 comments:

Al-Faqiir Ila Rabbihi said...

salam alaik ammar..
sebenarnya ak pun dipengaruhi time kat maahad muhammadi gak adess
haha
tp cam ko gak ramli awang murshid nyer.. mmg best..
tp sekarg nih, adess bku2 econs jer menyelubungi ak..
haha
paperpon ak nantikan citer interview cornell ko..

Ammar bin Ahmad Faris said...

salam alaik din,
oh, thanks for the comment..hehehe...cam x caya lak yg ko pun terpengaruh...kire ko minat gak la novel ramil awang mursyid nih..try la baca buku baru dier tuh....
hehehe..buku econs pun pe kurangnyer kan..bez???

owh, der gak yg menanti citer interview cornell aku...aku igt korang dah muak dah dgn interview2 nih...tgk la..aku try post kan secepat mungkin..wat masa nih..agak bz...nway..juz nak tau..mane ko dpt ek..artikel yg pasal couple tuh>>> mmg bermanfaat la...thanks..

aimi jamaludin said...

uit ammar
bestnye tgk cover ungu karmila tu
tak sbrnye nk bace...
tp most of ur books r wif new cover eh
hahaha
br nk btol2 active blog nih

fathiyyah said...

salam ammar
kebetulan,aku pon minat ramlee awang murshid gak...ngehehehe
tak tiru eh

hehehe
da lama aku tunggu ungu karmila nih

hehehe

Ammar bin Ahmad Faris said...

to aimi:
thanks for the comment...hmm cover baru ek..tulah..aku pun sedar gak camtuh biler gi kedai..aku igt buku baru..hehehe..baca lah ungu karmila nih kalu de masa..kalu de masa lagi..ko yg dah hebat arab tuh terus translate dlm arab and wat version arab..baru gempak...eh..ko ker aku yg dimaksudkan 'baru nak btol2 active blog'..nway your post psl makanan tuh mmg mengiur kan..hehehe..gud luck!!!

Ammar bin Ahmad Faris said...

to fathiyyah...
thanks for the comment...owh minat gak..pesal x bgtau awal2..kire ko dah khatam lah buku2 dier...sape lagi ek yg ko minat???so, pe tindakan ko tuk mendapatkan buku ungu karmila nih kat sana????
beli online???suruh adik ko kirimkan???hehhee..by the way, adik ko tgh wat per ek skang...tanam anggur ker...
gud luck!!!

aimi jamaludin said...

eaiyoo..
mesti lah ak...kan aktif je blog ko nih??
mane de ak terer arab
stkt beli brg,thn teksi bleh la
well,rasenye memg kene tggu blk m'sia r
sebesar2 book fair kat cairo ari tu pon,
still takde ungu karmila laa
huhu

fathiyyah said...

ammar,nnt baca blog aku tau
ada sumthing kat situ utk ko