[Announcement] Awesome!!! This blog has officially moved to a new, fresh and waaaaaaaay cooler-looking website ;) Got questions? Email me.

February 24, 2008

CORNELL: Inter-view & Inter-makan

Salamz...

Betul lah kata orang... "Penantian itu penuh penyiksaan"
hmm...




So, kat sini nak lah citer sket pasal interview yang dikendalikan oleh alumni2 Cornell University yg merupakan antara top university di US yg sgt terkenal dgn gelaran 'Ivy League'...

Thanks din paiman and laen2 sebab mengikuti perkembangan interview2 yg ku lalui...sorry la sebab agak lambat post pasal interview Cornell ni...mmg mencabar lah admission ke US nih..hik2

Kisah bermula...

Ku lihat2 jam di tangan... lah! x ingat la pulak, jam aku dah rosak..terpaksa lah keluarkan handset... pukul 3.30p.m

'awal lah pulak!!!'..aku punyer interview kul 4.20p.m...so aku pun gi lah ronda2 kat KLCC tuh...but actually misi first yg aku laksanakan ialah mencari spot yg telah dijanjikan untuk diadakan interview tersebut...kang takut ronda2 nnti x jumper lak tempat yang sepatutnyer aku gi...

STARBUCK level 3, KLCC....tidak terkejut tuk aku tgk ader seorang applicant sedang petah menjawab soklan yg dikemukakan oleh interviewees tuh...yg agak terkezut sikit ialah interviewee dier bukan sorang atau dua orang..tapi 1 + 1 + 1..bape ek???

Fortunately, biler aku di interview, ader dua orang jerh..ntah la sorang lagi pegi mane aku pun x tau..mungkin dah borink kot duk kat starbuck tuh lama2(yang interviewee pertama nama dier Mr. Chen Chow- aku de letak gambar dier kat bawah tuh kat post aku yg lepas, satu lagi Mr. Rais Imran - seorang bekas didikan Puan Fatimah under program ATU kat UNITEN nih)...

Kalu nak tgk gambar Rais yang segak bergaya nih...kat bawah ni saje2 jer la aku letak gambar dier...friendly orangnyer...rasanyer bekas pelajar SMAP...(rival KISAS nih!!! :) )






Dengar2 mmg ramai applicant yg di interview pada hari tuh..mcm interview marathon la pulak..

And mmg berbanding interview2 yang laen..yang nih paling rushing sekali...memang jelas dan ketara..sebab dier budget tuk sorang dlm 25-30 minit jerh, coz ramai applicant...so, memang nampak macam nak cepat lah..tapi ader benda yg bez pasal interview nih..nnti aku bgtau di akhir post nih..

setelah aku try to recall soklan2 dier.....

mmg ader yg menarik and mencabar la...aku amek yg bez2 jer tau...try la jawab...

1. if you can invite a speaker to Cornell, who will you invite?why?
(secara spontan...aku cakap Bill Gates, hmm x tau la pulak...aku hentam jer la..dah dier de kaitan dgn course aku and aku pernah wat assigment pasal dier)


owh dan lanjutan kepada nih...Mr Chen tuh ader promote sket bahawasanyer akan diadakan satu event called WCIT 2008 (World Congress on IT 2008) kat MAS pada bulan May nih...so, dier cakap la yg aku atau sape2 jer la boleh jadi volunteer tuh event tuh...dpt rm80 sehari!!! hehehe...top2 CEO cam Bill Gates and Michael Dell akan datang..aku mungkin join...dier ader interview..hehehe..interview lagi..huhuhu

tuk detail lanjut gi lah kat http://www.wcit2008.org/

gi kat ruang volunteers..tarikh tutup untuk apply jadi volunteer rasanyer akhir feb nih..jom pakat join ramai2...

2. I heard that Microsoft is planning to buy Yahoo!!! Google did not take this approach. What do you think about it? Is it a reasonable action?If you are the CEO, will you do so???why??

(terkezut tuk dua saat and lepas tuh aku bantai jer jawab , tapi relevan la...)

3. US will provide a hollistic education. Besides subjects pertaining to your major(Electrical and Computer Engineering), what subject would you like to take??
(aku ckp Psychology and i don't why...tiba2 spontaneous keluar dari kepala....jawab jer la...)


4. (yang nih cepu emas) - memang putar belit gak lak aku jawab soklan nih...rate you self within this 25 minutes of interview, what is your strength and weakness during this short interview??

hehehe... HA???*&^%$#...My jaw dropped...memang un'sangkarable'....hehehe...
aku kasi rate aku 7....sekali lagi, x tau la kenapa....

Then, yang bez part nyer ialah...pada jam 6 petang...dier offer kepada applicant2 tuk gi makan kat Burger King....Yummy!!!
dapatlah WHooPer for free.....satu2nyer interview yang aku dapat makanan..hehehe...sambil2 tuh kitorang chit chat la sket2...and dapat lah sket butiran pasal Cornell nih...




6 must-know details about Cornell University

1. Pointer paling tinggi boleh capai kat Cornell ialah 4.3 - bukan 4.o

2. Makanan free bersepah kat dalam campus - tapi kena check la 'halal' ker x

3. Pintu rumah and bilik x kunci sepanjang 4 tahun pun, x de barang hilang - pengalaman Mr. Chen Chow

4. De beberapa mesin pembuat aiskrim macam McD..and boleh makan aiskrim sebanyak2 nyer

5. Attendance wajib kat Cornell ialah 20% jerh..(ponteng x digalakkan)

6. Soklan exam selalunyer killer...(takutnyer...)..dier ckp kalu x pernah FAIL, kat Cornell lah masa yang sesuai untuk merasainya..dier pernah dpt 6/100 untuk subject nanotechnology - pengalaman Mr. Chen Chow..-scary huh????

7 comments:

c's radin said...

wassalam ammar..

ak teringin nk dgr jwpn ko Microsoft beli yahoo tuh.. ke benda beli jual tuh, yg ak tau gna jerk.. huhu..

Al-Faqiir Ila Rabbihi said...

salam alaik ammar..
waa
cam best jer interview yg nih
tp asal ko rate diri ko 7 jer ??
cam tak yakin jer ?? atau ko mmg tak nak masuk cornell?? ak rser hati ko nih mmg dh kat MIT laaa


huhu kalau tak pernah merasa fail gi cornell.. kalu yg dh selalu fail gi cornell, alamatnya merasa dismiss adesss

paperpon good luck ammar~!!!
let maximize pain for our future~!!!

Ammar bin Ahmad Faris said...

to radin:

hmm..jawapan tuh agak rumit la..but aku ckp tindakan tuh mmg releven dan akan mendatangkan long term keuntungan..and keuntungan mmg x dpt di lihat pada masa terdekat..dan mungkin mula2 nampak mcm rugi la sebab harga yang yahoo letak mesti tinggi punye...
hehehe..

nak tahu satu fakta x pasal yahoo...founder dier adalah seorang wanita...cukup membanggakan...thanks for the comment.

Ammar bin Ahmad Faris said...

to din:

waalakumussalam din...
agak bez gak la..tapi yg x bez nyer rushing sgt la..kadang2 Mr Chen Chow tuh cam x pandang pun time aku jawab soklan tuh...and kadang2 nampak dier tulis sesuatu dlm buku nota dier...

nape aku kasi 7 ek?? ntah lah..first aku x bley la cakap yg aku ni perfect dgn bagi 10, then kalu bagi rendah sgt kan..mcm kiter nih low profile sgt pulak..so sebab no 7 tuh ganjil...and mcm okay jer..so aku pilih jer la..part yang susah tuh...biler nak explain la...

aku alhamdulillah dah dpt illinois at urbana champaign, mak ko illinois mane ek?? thanks for the wish..you too gud luck...
psl maximize lak...minimize kan la sampai jadi 0..hehehe...

Al-Faqiir Ila Rabbihi said...

salam alaik ammar...
hurm mak ak bkan illionis urbana kot ntah la..

fathiyyah said...

salam alaik..
hehehe..baru belek blog ni..baru tahu psl interview..sori,lupa nk wish gud luck..bile baca entry ni,aku yakin,mesti ko buat yang gila terbaik nya..hehehehehe

hehehehehehe
tabik spring la ammar..hehehe
weh,selalu2 la ke blog aku..ada berita hangat tak lama lagi
hehehe

Ammar bin Ahmad Faris said...

thanks lah for the wish..hmm nak kata terbaik..boleh lah ..i tried my best..tapi x lah sampai thp gila terbaik..memandangkan persiapan aku gitu2 jer...keputusan MIT kuar 15 march nih..gementar gak..juz pray for the bez....

hmm, actually aper berita hangat yg ko nak sampaikan tuh???