[Announcement] Awesome!!! This blog has officially moved to a new, fresh and waaaaaaaay cooler-looking website ;) Got questions? Email me.

August 2, 2008

Gen51 - More students going to Egypt !!!



Yesterday morning was quite a shocking morning for me. Startled, dumbfounded and puzzled at the same time. I saw my friends' picture on page 4 of the Berita Harian paper in which made me proud and jealous(haha) at the same time. But wait, look at the title...

"Bawa Tuduhan Liwat...." ("Bring the sodomize case...")
Ha?? My friends... involved in this kind of case... haha ...

Wanna have a look at the news (in malay) :
BERITA HARIAN HERE
UTUSAN ONLINE HERE

[ wow bergaya lah korang... x aci tul ]





Penerangan dalam surat khabar x jelas (x de penerangan lengkap pun). So, aku tanya lah adik aku, mane lah tau dier tau kan. Then izz 502 dah start tanya aku. Pe lagi, aku pun call saudara yang bakal berangkat ke egypt, saudara Nazrul Aizad kiter... INFO yang aku dapat....

  • It's a full scholarship from Amanah Raya
  • Bidang pengajian Islam
  • Scholarship di offer kepada 20 org. 15 daripadanya adalah from KISAS. Gen 52 pun ader gak dapat.
  • Bape org jerh tinggal kat KISAS tuk amek STAM (how dare U???)
  • Semua Gen 51 yg sedang belajar STAM kat KISAS dapat and akan sambung belajar kat Al-azhar tahun nih
  • InsyaALLAH fly 5/10/2008 (STAM beberape hari jer lepas tuh - so Nazrul ckp mungkin nak mintak fly lepas amek STAM)
  • Dorang akan wat macam matrik setahun kat sane..then baru amek degree (dlm 5 thn ek jangka mase??)
Konklusinya,
Bertambah lah batch kiter and dak2 ex KISAS yg akn study kat egypt.. Dengar2 Fuad, Fahmie Huweidi pun nak join din rahman kat Al-Azhar tuh. And I heard from Nazrul Aizad yang Sabiha pun nak tukar major and nak ke Al-Azhar, BETUL KER???

THANK NAZRUL FOR THE INFO (kalu salah, salah kan dier..hehe)
HARAP BOLEH LAWAT KORANG SATU HARI NANTI KAT SANE!!!


GUD LUCK SEMUA!!!

12 comments:

سيتي سابيحا said...

السلام عليكم
biar ana sendiri yg clarify dan verify kan assertion tu.. insyaAllah dgn izin, kuasa dan kasih sayangNya, ana akan menyertai sahabat2 ke Egypt insyaAllah. Mungkin laluan yg ana tempuh lebih jauh sebelum bertemu apa yg ana impikan tapi x mengapa. Setahun di taylor college (perakaunan Petronas) mengajar ana banyak perkara..

Dah terjawab la ye soalan ke mana ana menghilang selama ini =)

InsyaAllah, jika kita tahu apa yg kita ingin capai dalam hidup ini, letakkan dia sebagai azam, bulatkan tekad dan struggle for it! For me nothing is impossible, my dude!

Seronok bila ada dalam persimpangan nak pilih ke Aus @ mesir =)

btw, ana ada dalam majlis pelancaran tu tapi oleh krn x bape nak gila publisiti x tersiar pule gambar =)

Barakallahu fi kum..
Ciptakan jalan masa depan yg bertemu cinta Allah.
Doakan ana dan sahabat2 len.
Salam.

aimi jamaludin said...

wahhh
tak terselak pulak paper..
naseb bek dipost oleh ammar
tq ammar

btw,
memg sgt bangga-TRULY, memg sgtttt bangga..
n kalau bace balik berite kat utusan tuh, memg ade benarnye jugak-sbb kadang-kala, kate org, "senang sgt nak g mesir nih(tho diorg tak tau how hard it is to study for stam)(act, sy pon tak tahu how hard it is, but i knw laa,it is HARD"
it's like, u'r saying, "takpe, tak dpt result spm baik pon, kalau awk skola agm, u can opt for stam, then awk bleh sambung study kat azhar"
sorry if i'm wrong..
tp memg sy pernah ada dgr cite nih sndr, frm sorg student azhar sndr..
maybe pd AWALnye,sbb nye adlh spt yg sy tulis di ats, tapi harapnye, by time, rasa itu akan diganti dgn apa yg sepatutnye..

n mungkin langkah utk ambil kira result spm itu wajar,
memandangkan ada juga aduan dari uni al-azhar sndr..
moga dpt lahirkan graduan yg kite semua ingini dan sememangnye sgt kite perlukan..

btw,
blaja kat azhar memgggg susah,
kitorg dak medic ade 4 subjects jekk
but student2 agm kat azhar, their subjects r like 'belas2'..dahsat2

ade jek othr factors yg sy rase jd sbb kenape student2 tak terer sgt arab ammi..cnth spt tak campor sgt ngn native speakers, ye lah, campor sesame melayu jekk..kan rmi melayu kat sane..
how do i knw??
sbb i'm also havin that problem!!
but kitrg dak medic ok lg laa, sbb for the first three years, lectures r conducted in english, exam papers pun r all in english..
juz time practical years la, sbb kene g jumpe patients..but rasenye by that time, i.a akn jd lg berabok ckp ammi..hehe...

btw, to sabiha,
really2 tekejut biha...
ape2pon, kami semua dah tau itu adalah ape yg biha nak,
n sgt kagum dgn smgt biha utk dptkan ape yg awk nak..
i.a kite akn doakan ape yg terbaik utk biha...
jumpe nanti kat mesir =)

*bangga dgn farahin kat dlm video..hihi..

pertanyaan:pendebat dan penulis sastera kite tak pergi skali ke mesir kah??tak nmpk muke pon?? ataupun diorg tak amek stam eh??maybe ammar bleh buat satu list pasnih..(is it an idea or is it an instruction??ngehehehehe..)

c's radin said...

Salam ammar.. jzkallah for ke us updtng news particularly about our fwens.. nih, afta next 10 yrs, gasak ler nk wat cver story psl kita je..kang ad paper sndri smpi.. huhu

biha.. bittaufiq in undertakings.. do visit me ek ble smpi sna

aimi.. ap yg aimi ckp tuh btl.. studs azhar rmi.. rmi sgt.. wpun medik mcm dh nk rmi gk.. tp biarlah yg dtg nih, cth bwh amanah raye, msti dh tapis btl2.. bgslah.. nk cri yang berkualiti, bkn hanya pergi xnk wat pengajian agm, tp p, habiskan duit rkyt, xpun duit mk bapak sndri..

kte, dh msk fasa degree, perspektif sbnrnya perlu diubah.. mna2 course pun susah.. x kesah ler apa pun.. hrp2, mereka yg amk agm inilah yang akn bntu ummah, bntu kte2 yg xdpt nk blaja agm dalam cm drg..

berusaha2..

wallahua3lam

faisazli said...

owhh...tak ku tersangka2..
nnti dpt jumpa kimi, jaid, rahim n hafizuddin kt cni(barisan yg mntap2 suma tuh)haha..
bangga n tekejut pn ada tgk keratan paper tuh...xperasan...mujurlah ko ade postkn ammar..huhu.
bakal2 ustaz wa asatizah akn dtg menggegarkn bumi mesir..hehe

Ammar bin Ahmad Faris said...

AmmarAF 2 SitiSabiha,

Salam... sorry lambat reply.. oh tuan empunya badan dah start bercerita..thanks, somehow you clear things up....

dilemma gak tuh aussie or egypt kan??
but kalu vision and mission dah clear... keep up the momentum.. strive for it...

yup i believe that for u and for those who are really determined.. nothing is impossible...

x mencari publisiti yer... x per publisiti utk akhirat lebey penting.. nnti dah nak berangkat bagi tau yer..

so sementara menunggu fly, still sambung kat taylor ke dah start 'tanam anggur kejap'??

May AllAH bless you.. kiter doakan kejayaan bersama yer.. :)

Ammar bin Ahmad Faris said...

AmmarAF 2 Aimi,

Salam saudari/cikgu aimi, agak panjang gak ek ur comment... speechless aku wat seketika..haha...

sorry lambat sket reply (mcm lambat byk jerh)... being so bz lately..almaklumlah, dah nak tinggalkan bumi malaysia yg tercinta nih.. (HASIL BRAINWASH BTN :)

Betul aimi, aku pernah dengar gak ungkapan tuh... but kalu dorang betul2 strive time STAM and SPM x berape elok, okay je kan???

Actually yg rmai2 gi egypt tuh, under sponsor ke FAMA??? yup, STAM bukan satu benda yg mudah2 dan boleh di buat main.. FULL ARAB kan??? mantap gak tuh.. and perlu byk hafalan.. (org medic sesuai lah kot)...

ye ke aimi menghadapi masalah nih..?? musykil2... but biler ramai malaysians mmg akn secara automatic (kalu x di control)... stick sesama malaysians..hehehe...

LIST??? ayat suruhan ker tuh??? hehehe... dalam database patutnyer ader lah.. DATABASE akan di PUBLISH sebelum aku fly.. tak cukup 100 lagi... hehehe.. mari cukupkan.. dlm 90 lebey baru...

GUD LUCK org2 egypt...!!!

Ammar bin Ahmad Faris said...

oh aimi...

one more.. sape yg ko maksudkan dgn pendebat and penulis sastera tuh???

TQ...

Ammar bin Ahmad Faris said...

AmmarAF 2 Radin,

Kaspersky okay??? (sorry reply lambat yer)...
boleh gak kiter terbitkan paper kiter sendiri... electronic version punyer... cadangan bagus gak tuh.. but kena ader 'time' lah...


eh ader ke yg pergi maen2 jerh... wow subjects dorang byk ek?? tapi kan nape JPA ngn MARA x hantar situ ek???

SEMUA kena main peranan kan.. yg amek agama cover bhgian agama... yg amek medic tolong perubatan umat islam... .engineers.. duk saje...:)
x der lah engineering kena korban lah idea dan skills tuk pembangunan umat ISLAM...

MOGA ISLAM TERTEGAK DI MUKA DUNIA NIH!!!

Ammar bin Ahmad Faris said...

AmmarAF 2 FaisAzli....

Wow! salam.. fais... thanks lawat and bg komen kat blog aku.. lah org egypt pun x tau ek yg ader malaysians yg akan ke sana lagi.. makin byk lah geng ko fais. cam tuh setiap thn x balik pun x per kan...???

no hal.. mmg aku try letak perkembangan student2 batch kiter kat blog aku nih.. tuh actually tujuan penubuhan blog aku pd asalnyer....

eh ko nak wat haji ek nnti.. DOAKAN AKU DAN BATCH KITER EK?? agar dpt tingkatkan KEIMANAN dari hari ke hari and agar DAPAT KEJAYAAN FIDDUNIA WALAKHIRAH...

p/s: ko dah update blog ke blum?? TQ

Ammar bin Ahmad Faris said...

AmmarAF 2 BATCH GEN 51...

GUD LUCK SEMUA... May ALLAH BLESS YOU.. mohon maaf kalu ader silap and salah... mintak halal kalu ader teramik pape yg bukan hak aku....

0-0 yer.. doakan keselamatan aku and kejayaan aku di US nnti...

THANKS..

GAMBATTE KUDASAI!!!

mrazam said...

hakimi mat salim pon ade...tue my junior kat smkab dl but smpai form 3 je la..semoga semua selamat pergi dan pulang...majulah Islam utk nusa dan bangsa...

Ammar bin Ahmad Faris said...

ammar 2 mrazam...

oh ye ker.. x tau lah pulak yg ko from smkab (x tau ker x ingat ek??) haha... so mcm mane kehidupan di aussie??

yup..majulah islam!!!