[Announcement] Awesome!!! This blog has officially moved to a new, fresh and waaaaaaaay cooler-looking website ;) Got questions? Email me.

August 11, 2008

The Countdown...6,5,4,3,2,1...

Countdown can have two extremes. The scary ones - in which is depicted from the above picture. And the delighted ones - which simply mean you are going to be happy or relief once you reach that particular moment.

Which one is mine??? Looking at that 'Joker' picture, it is pretty obvious - Scary or loghat jawanya 'Cuak'...
Why???
Because there are approximately 6 days (why too soon??) before i'm leaving this beloved 'Boleh !!! Land' of Malaysia !!!
Then, it happens that at this particular week, I started to realize that there are still a plethora of things to be completed, a whole bunch of things to be learnt and a smorgasboard of unsettled business to be settled... :)

Banyak nye lagi!!!! Computer software banyak x master lagi, Taekwondo dah lama x sambung, Chess x sempat2 nak improve...Ilmu agama, masih kurang lagi...Amalan, kurang.....Hafalan qur'an lama x sempat2 nak ulang...kawan2 and cikgu2, banyak x jumpa lagi... Ish3... DAN BANYAK LAGI!!!

These are the few things that I've planned to complete this week (my last week in MAS):


  • ONLINE PLACEMENT TESTS - required by the university that i'm going to...the tests encompasses ...chemistry, physics and calculus.. in process of completing it....

  • VISIT MY FRIENDS AND TEACHERS - planning to visit my primary (SRI AL-AMIN KL) and secondary school (KISAS - sorry lah MAAHAD jauh sgt). Besides, hope to still have time to hang out with my friends....

  • VISIT MY 'ANAK MURID' - wanna take more pictures with them .. (for your info, i taught pupils at a primary school (SRI AL-AMIN GOMBAK) when i was waiting for my SPM result - good experience :)
  • POSTS AT BLOG: these will cover .... BBQ POST FOR EX-KISASIANS (sorry tangguh lama sangat), FUTSAL POST FOR EX-KISASIANS, BTN - a memorable camp, MY EXPERIENCE AS A TEACHER, BNM ANNUAL DINNER (yesterday), BNM PRE-DEPARTURE CAMP and many MORE !!! Nantikan....
  • PACKING ... hahaha... haven't packed my stuffs yet....
WISH ME ALL THE BEST!!! GUD LUCK TO ALL OF YOU WHO ARE READING THIS POST!!! TQ FOR YOUR SUPPORT!!!


p/s: sorry x sempat2 nak update blog lagi.... nak reply comment and nak post post2 baru....





23 comments:

tiArA EmiLY said...

Salam
woa..
i am the first to comment here,
what should I say hurm
...
masa semakin singkat,
appreciate the precious moment left..

"masa itu nyawa"-Datin Paduka Syarifah Mazlina

lol,
tiArA

SuE RaY said...

OMG!!
omg!!
ur leaving d beloved m'sia olwedi..
OMG sumore..
(ish, tidak bgs ini, gantikan dgn ya allah.. :D )

waaaaaaaaaaaaa, all d besh (bape kali da ckp nih?? hehe..)

n, what else there is 2 say?
i wish i wuz going 2..

hope u get evrything done on time..
n dat u don miraculously leave anytin important behind..
(posting stuff 2 d us is so unthinkably expensive.. :P )

hee hee,
last 1,
don 4get us peeps in M'sia..

gogo ammar..

fathiyyah said...

salam...

nk komen kan??

memandangkan aku sudah mempunyai pengalaman,o;eh itu boleh la serba sedikit daku berkongsi apa2..

firstly,hargailah detik2 terakhir ini bersama family,kwn2,cikgu2,jiran dsb..
secondly,make sure brg2 penting dh siap sedia..jgn tinggal paspot..tu yg paling penting..
thirdly,call la sape2 yang ko rapat utk kongsi ke'cuak'an ko tuu..biarlah lega sikit...

haha..aku banyak merapek je..apa pun,selamat terbang ammar!

aku yakin ko akan ok kat sana..

sekian..

p/s: semlm besday aimi n ridhwan..dah wish ke?hihi

c's radin said...

salam

oohh selamat trbg.. u r so bz smpi x jwb pun my Qs kat ym..17hb tuh departure kul brp? kat klia ble? i'll be at klia lps asar le kot.. my board pass dlm area2 ptg2 cmtu(bdk xtau jadual fly sndri)

klu smpt.. dptler tgk org nk fly ke us nih jln.. smbil nangis2 kesat air mata.. hihi.. xpe ammar.. sireh pulang gagang.. tmpt kelahiran tanah yang menyaksikan tangisan pertama ammar ahmad faris.. btw.. selamat mengaji.. n pulanglah ke msia mmbawa sst utk kembali berbakti.. jap..sblm cte prkara dh fly, bek kte ckp psl saat2 terakhir.. hihi.. slmt menghargai msa2 bsama kuarga.. n yg psti jgn lpe mengaji wat rendang sume, bwa bju rye.. hihi.. selamat2.

-syaima~ said...

all the best and happy life abroad!
BTW.. I'm leaving before raya too..
so padan muka to both of us (or not~)
best ape raya kat embassy..

p/s: I hate goodbyes so I'll only say.. safe trip!

Ammar bin Ahmad Faris said...

Ammar 2 Farah,
Wow! ader peminat Datin Paduka Syarifah rupanyer....

Waktu hantar azan dan sapura hari tuh kire hantar aku sekali jer la (like what adibah said)...so korang x yah susah2...

thanks for being the first to comment...hmm nih kena sediakan hadiah nih..

korang mcm gi US gak kan yg wat SE??? semoga berjumpa di US.... TQ

Ammar bin Ahmad Faris said...

Ammar 2 Sue Ray,
Walaupun diriku ini x lah mengenali sgt dirimu, tapi ucapan jutaan terima kasih sebab kasi comment nih...

Yup, leaving this valuable land of Malaysia.. so sad :(

YOu are also flying to Aussie right?? so gi lah enjoy time2 raya kat Malaysia and spend ur time with ur family members and friends here in Malaysia...

Really appreciate ur support.. tuh la.. Hantar pakai FedEx pun dah dekat rm80...

Gud luck to you too.. hope that i won't remember even a single friend of mine.... TQ

gogo...SUE....

Ammar bin Ahmad Faris said...

Ammar 2 Fathiyyah,
Mestilah nak comment dari yg expert..hahaha...

thanks for the advice, my fren... bab call tuh nmpak mcm menarik .. tapi x jumper org lagi..hehe...

PASSPORT paling penting ek??? sepenting mane passport tuh kalu dibandingkan dgn tuan empunya badan..:)

p/s: time tuh aimi aku dah wish.. tapi kesiannyer si ridwanAF tuh, aku wish lambat sket.. sedey2 :(

Ammar bin Ahmad Faris said...

Ammar 2 Radin,
Sorry radin, agk bz giler this week.. nak buat itu, kena buat ini, nak settlekan itu...nak habiskan ini...

semakin dekat time nak fly tuh semakin byk lah benda yg x buat lagi.... naseb baik lah ko ingatkan aku psl baju raya tuh..aku dah hampir lupa dah.. MELAYUKAH aku nih???

departure kul 3.15ptg.. most probably, tgh hari tuh dah kena smpai KLIA... kawan aku hari tuh (fly selasa lepas) flight waktu sama... dier masuk kul 2.30 ptg...

oh x ingat lak, ko pun nak fly (bukan tujuan belajar) gak kan... ko ke KLIA kul bape??

aku ingat ko maksudkan mengaji kitab or mengaji alquran.. insyaALLAH aku akan mengaji dengan baik..harumkan nama Malaysia..
MENGAJI RENDANG?? yg nih mcm x sempat.. x per lah.. skang kan dah canggih..so, pe lagi.. GOOGLE saje..hehehe....TQ

Ammar bin Ahmad Faris said...

Ammar 2 Syaima (Gen52),
Salam.. all the best to you too...thanks a lot ya...ur going to Jordan ,right???

dak2 mesir yg fly lepas raya kan??exactly tarikh fly biler???

harap2 preparation tuk reunion batch korang berjalan dengan lancar..May ALLAH bless you Always...

p/s: memandangkan belajar kat INTEC program persediaan ke Middle east, kenal x : Nik Tasnim (egypt), Umairah (jordan), Radhiah (egypt), Sakinah (egypt)??

dorang BTN (satu group LDK) ngn saya harituh...saje je tanya.. TQ

cik noha said...

dh nk fly ker??
all da best kt US nnt..apa2 hal bley tanya senior..jaga diri elok2 nnt kt tmpt org..

c's radin said...

Fuuh.. kang ada plak yang pki suit omputih tyme rye kat embassy kang.. huhu..

my departure kul 630 ptg.. jdi mgkn dh nk dkt asar bru smpi klia.. ke lps asar, cmtulah.. hihi.. kem selamat jln kat sini ajelah.. aisee.. nk jugak state.. yerlah kte pergi bkn nk p blaja.. btw, bgntung niat.. hrp dpt pahala gk utk my journey kali ini..

n for u.. ur intention, seeking for knowledge, n it is must.. n it's already fardhu ain for u.. ur takhasus.. fastaqim kama umirt.. inshaAllah, rabbuna yusahhil.

btw.. cri ler kat google.. jnji berasap dapur.. huhu..

Ibnu Ahmad Zhaki said...

alam ingatan buat Ammar.

Kehebatan umat Islam adalah kerana kekuatan ilmunya, dan hakikat ilmu itu yang datang daripada ALLAH s.w.t.

Kita adalah tentera-tentera Islam yang sedang berada di medan perjuangan ilmu ini, bertanggung jawab mewakili ummah dalam menguasai ilmu pengetahuan tersebut lantas mengislamisasikannya.

Benar sabda Nabi s.a.w. bahawa hikmah kebijaksanaan itu milik umat Islam, maka di mana sahaja ditemukannya, umat Islam itu berhak mengambilkannya.

Selamat meneruskan jihad ini, semoga ALLAH tetap memelihara kita.


Ingatan dari jauh,
Mohd Ikhwan bin Ahmad Zhaki,
APIS

Ammar bin Ahmad Faris said...

AmmarAF 2 Cik Noha,

yup ahad nih... and yup.. seniors can really help kan (tgk org gak la...) ... senior like you pun walaupun jauh tapi have helped me a lot.. THANKS...

so, bz with exams ker???
THANK YOU VERY MUCH FOR YOUR ADVICE.. :)

insyaALLAH akan jaga diri, iman dan islam....

Ammar bin Ahmad Faris said...

AmmarAF 2 Radin,
Dah jumpa dah samping..skang kena cari seluar melayu aku lak... ayah aku pun dah kasi baju batik... so cukup lah kot set..hahaha...

oh ptg ker ... x per2.... lambat kat internet nih pun x per.. have a safe journey kay...

insyaALLAH aku akn tunaikan tanggungjawab menuntut ilmu tuh dgn sebaik mungkin.. but at the same time i hope lah boleh belajar and increase my knowledge dlm ilmu agama gak..

BERASAP??? pengsan nnti org putih kalu aku wat sambal or tempoyak..hahaha.... but still belajar dengan org lagi bez dari belajar guna internet or comp or pape yg sewaktu dengannyer...

Ammar bin Ahmad Faris said...

AmmarAF 2 sohabi, al-ikhwan,

Terima kasih atas ingatan... semoga dapat terus 'keep in touch' and 'keep remind' antara satu sama laen....

Hadis Rasulullah...
mafhumnya...

"sesiapa inginkan dunia, maka hendaklah dia berilmu, dan sesiapa inginkan akhirat, maka hendaklah dia berilmu, dan barangsiapa mahu akan kedua2 nya , maka hendaklah dia berilmu"

MOGA KITA DAPAT TINGKATKAN ILMU KITA...

SEMOGA APIS akan TERUS.. MAJU!!!

Anonymous said...

hingga jumpa lagi.

-rasydan

Ammar bin Ahmad Faris said...

AmmarAF 2 Rasydan...

biler lagi kiter boleh jumper ek?? esok ko de kat INTEC??

aimi jamaludin said...

salam
to ammar
selamat berangkat ke u.s
(bak kate radin, sirih pulang ke gagang)
selamat berangkat ke dunia baru
(dunia kene uruskan sume bende sendiri)
selamat berada bersama org2 baru(ur matthew esp.)
selamat belaja bende baru
(comp engineerin-for me, it's much harder than medicine)
selamat blaja utk jd sumone better than u r now..

last, but not least,
selamat ari raye???
hehehehehe..

semoga semuanya selamat ye ammar
hv a safe journey
journey to the west.heheh.(ngarut)

SuE RaY said...

herm, an intrigued stranger who approves of d way u chose 2 live n hopefully continue 2 live..

:P
2 kali raya lagi baru fly..
raye yg 2nd br comfirm fly ke x..
so not tinking bout it much yet..

passing around motivation n support is recommended by doctors rite??

heehee..


enjoy n gain d most dat u can from ur time there ammar..

Ammar bin Ahmad Faris said...

AmmarAF 2 Cikgu Aimi....
terima kasih atas 'selamat2' yg diberikan....

aku anggap ia sebagai doa aimi...
alhamdulillah lah selamat tiba.. perjalanan smooth...

cuma ambil masa sket lah nak kenal tempat baru..org baru.. kerenah baru... culture baru... dan semua yg sememangnye kebanyakkannyer baru bagi aku...

yer lah tu compE lagi susah dari MEDIC..aku tetap dgn pendirian aku yg MEDIC lagi susah..hehehe

JADI DOC YG BERJAYA KAY!!! AND KASI AKU DISCOUNT...TQ

from..
org yg baru dua hari brada di US...:)

Ammar bin Ahmad Faris said...

AmmarAF 2 Sue Ray,
oh x yg ponder upon fly ke x kan...
insyaALLAH kalu ader rezeki fly lah..kalu x der nak wat camner..

but i believe that insyaALLAH you can fly.. YOU CAN DO IT!!!

at least boleh still raya 2 kali kat MAS..beznyer...jealous tul.. hehehe

YUP recommended by doctors..so spread the words of motivation ...MARI LAH KITA MOTIVATE DIRI KITER DAN DIRI ORG LAEN KE ARAH YG LEBEY BAIK!!! :)

aimi jamaludin said...

aiyoh.dah lame dah ek ko ade kat sane, baru la ak reply d replied comment.

awal2 memg bz woooo..manyak bende kene settle.fhm2.

alhamdulillah la sumenyer smooth.
hope after this semuanye juge smooth n even smoother.
do write bout ur room8 tau ammar.
cam best plak nak tau lifestyle idop ngan org yg tak serumpun dgn kite.

nak discount ke cik ammar oii??
ak gov.doctor laa
no need to pay ponn.

dah nak start study dah kan??
all the best for ur studies ammar
(compE yg susah..huhu~)
=)