[Announcement] Awesome!!! This blog has officially moved to a new, fresh and waaaaaaaay cooler-looking website ;) Got questions? Email me.

October 29, 2008

~Raya Ria 2008~

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua,

At last, mood blogging datang balik... ish2 lama gak lah yer...

Hmm rasa mcm dah terlambat tapi sebab syawal x habis lagi nak ucapkan SELAMAT BELATED HARI RAYA... (padahal raya bukan sebulan pun)

Nih kad raya yg dah x fresh dari saya from overseas...hehe... sori lah yer lambat sikit (BYK).


~ click on the pic to enlarge, dimanakah saya ??? =)

Bersyukur jugak lah macam ramai malaysians kat sini so macam happening 'giler'... semua baik2 ~ friendly and amicable... x der lah homesick sgt kan biler ramai2 macam nih, but to stick ngn malaysians SAHAJA without mingling with the rest of the puak (dari merata dunia termasuk america) is not a good idea as well ...

So, persoalannya sekarang? BEST ke RAYA di perantauan?

Soklan nih boleh dikatakan soklan cepu emas, yg hanya dengan merasai dengan diri sendiri, baru anda akan tahu BEST ke X..and pengalaman tu akan varies based on tempat kat overseas ni.

BEST ke X ni RAYA kat sini?

My answer senang je: BEST and X BEST...
(kalu dalam soklan exam sure dah salah, tapi kat sini exception yer)

X BEST :

Bayangkan kalu kat Malaysia, semua family members kumpul untuk persiapan Hari Raya, balik kampung bagi yang mampu, dan bertakbir beramai2 di malam pertama syawal...

Kat US...
Eh dah raya ek?? x sedar pun.. (ceh, exaggerate sebenarnye..suasana tu kurang di malam syawal. So, macam,hmm...oh dah raya dah...cepat tul masa berlalu)

Sebab raya jatuh hari RABU for my place, so bagi yang ade kelas kul 9 pagi, kena pilih lah between solat sunnat raya atau kelas... naseb baik lah masjid/islamic center wujud kat my university nih. Sempat lah ponteng lecture kul 8, and gi masjid kul 9 untuk solat raya...(sempat je kalu nak gi lecture dulu pun, tapi sebab mood raya tu ade lah gak..so ponteng lah...DON'T TRY THIS AT HOME)
~ suasana dalam masjid semasa khutbah raya, de kanak2 yg siap pakai coat n tie..aku pakai pe ek??? =)

TADA...!!! BAJU MELAYU BARU AND SELUAR MODERN...
okay gak lah lepas solat raya tu, ade dijamu dengan apple pie, doughnut, dan kuih2/coklat2 (bukan kuih2 malaysia lah..rindu kat kuih2 malaysia)...x sempat jumpa ramai malaysians kat islamic center nih, as i said, ramai yg rushing ke kelas, some ade kelas time ni dah sebagainya...








~bergambar bersama kakak2 yg sempat di jumpai
Basically lepas solat sunnat raya nih, dah x rasa macam raya lah... sebab kena berhadapan dengan buka dan pena.. homework and assignment... lecture and structure.. dan benda2 yg x de kaitan dengan raya..haha.. tu yg X BEST nyer...






BEST:
Best sebab pengarah MSD (Malaysian Student Department) dekat Chicago ade buat gathering kat rumah dier pada Hari Sabtu...macam Open House besar-besaran... pegawai2 MSD ade, students from merata Universities ade... So, MMG BEST!!!
~kawan2 INTEC & UNITEN...(2 gambar di atas)

Dengan kesejukan yg boleh tahan, makanan yg menyelerakan, kawan2 yg dah lama gak x bersua, kenalan2 baru.. MMG BEST!!!

Pastuh satu lagi sebab boleh pergi Chicago (kali kedua actually but kali pertama just landed n lepak kat airport je)...

Lepas gi rumah Pn. Rohana,Pengarah MSD, lepak sekejap dekat Northwestern University and Lake Michigan... Have a look at these pics...
Freshmen + 3 Sophomores + 1 Senior = ???
Lake Michigan. Subhanallah!!!

Aksi wudhu' and solat berdekatan dengan lake michigan... Samurai Feisol berlatih tuk berhadapan dengan raksasa DOTA

Kami pergi ke chicago dari UIUC dengan menaiki kereta yg dipandu oleh saudara Ansari dan pulang dengan driver baru yg mahu dikenali sebagai 'azimbaik'...

Perjalanan mengambil masa dalam 2 jam setengah - 3 jam setengah dengan bantuan GPS yg ntah hapa hapa...

Seminggu lepas ni... Ade sambutan raya yg di organize oleh MASA (Malaysian Students Association) of UIUC (University of Illinois at Urbana-Champaign) sendiri..venue nyer dekat university ni sendiri. So much FUN!!! NANTIKAN report!!! =)

19 comments:

aimi jamaludin said...

wahhhhhh...ade org dah ade mood nak blogging balik??hehe
1 day b4 masuk zul qaeda..ok la tuu..

takde laa sikit sgt msian students kat u ko tu eh??
kire rmi gak la org melayu nak sambut raya bersama2.kire ok lg laa tu.
ak persn ade kak hanin spm 05 kat dlm gmbr tu eh?

kat islamic centre tu ade tulis eid kareem eh?
pelik gak. biase org ckp ramadhan kareem n eid mubarak.tp tak kesah la. syawal still mulia jugak.

those two girls dlm gmbr tu uni mate kat illiois ke?nmpk mood raya gak laa pki baju raya di pagi raya.

kitrg pon nak g open house gakkk.ayah anas hassan basri yg buat. taon lepas ade g dah umah die. taon ni katenye ayh die buat masa 1 syawal n akher syawal.i.a nanti kitrg sume pergi.hihi.

best tak best ammar,
next2 raya kene raye kat u.s gak.
tp ok laa kan.dpt pglmn yg b'beza.

HAPPY BELATED HARI RAYA AIDILFIRI.
n happy becoming hari raye aidiladha (kitrg kat sini bakal cuti semingguuu..hoho..jgn jeles...)

dan said...

ammar. salam perantauan.

dah laaaaama sgt tak update ye. sibuk la ni ye. amboi beraya sakan ni. puas makan?

hmm. rindukan sahabatku ini.

ada kuih tat kurma lah sekarang ni. sedap2.

Bubbly Summer said...

Ammar, welcome back to the blog~ =D
Dapat duit raya tak kat sana? hehe.

Anyway, how are the computer courses there?

Nanti, blog lah pasal environment belajar kat sana. Nak tau jugak.

Princess Azi said...

oh ammar!
aku nk pegi Lake Michigan!!!

*Ouh jeles2*

Ammar Faris said...

To aimi:

Tu lah naseb baik time tu still syawal..lah tapi raya bukan sebulan pun kan..hehehe...

agak lah..mula2 ingat x ramai..tapi sebenarnye rmai gak..hehehe...tu yg meriah tuh...BEST!!!

oh ko kenal ke kak hanin tuh...???(kat sini lex je x panggil kak- culture malaysians kat sini gitu)

oh dier transfer dari INTEC thn ni gak..so dier kire masuk skali ngn aku tapi status dier dah second year..

tuh lah..tapi dua2 mulia kan..so x kisah lah..tapi de gak kalu ko sedar dier tulis eid mubarak...

tu lah x ramai pakai baju raya..tapi de certain tuh sebab nak feeling..so pakai lah..aku x pakai satu set..tapi kat chicago tuh aku pakai satu set lah..
yup2..unimate...

oh dah gi ke blum open house nih???
aik wat awal and akhir syawal??mengapakah???

agak lah minimum raya empat kali lah kat sini..tapi mungkin akan raya time dekat2 winter ker..kalu dekat2 winter ker boleh balik..hehehe.. yup pengalaman tuh penting kan...

aidiladha yer..dah dekat gak kan...

JELES!!!!hehehe...

p/s: org arab lagi celebrate aidiladha dari aidilfitri yer???

Ammar Faris said...

To dan:
Thanks for the comment.

Salam perantauan..(biler nak gi UK??)

sibuk gak lah...bz boleh thn...hehe..kadang2 gedik2 nak bz kan diri...

puas makan??hmm depends on time lah...kalu mcm seniors masak ker puas lah gal..kalu de event2 malaysians ker...okay lah...

tapi kalu makan kat dining hall nih...dah daging2 x halal..so x puas lah..hehehe...

yup merinduimu gak...

wow, tart KURMA!! nak2..pos kat AKU!!! heheh..merindu kuih tartmu gak..

harituh time gi chicago tuh ade gak kuih tart...tapi mcm sket and x sesedap kuih tart ko lah..hehehe

Ammar Faris said...

To bubbly summer:

Wow, still visit my blog yer??x sangka..

thanks sgt2..really appreciate it...
duit raya?? hmm x dpt lah..sedih :(

habiskan duit lagi ade lah..duit sewa kete,minyak....huhuhu...

oh environment yer..akan diusahakan..

pape update bgtau lah yer..
keep in touch!
p/s: x wat gathering WCIT???

Ammar Faris said...

To princess azi:
oh azi...
gi lah tempah tiket flight tuh...

ko kan kaya...:)

rugi x gi lake michigan..

lake uniten pe citer?? *sarcasm*

Wiz said...

Salam Ammar,

Howw are you, how's life been treating you there? Good to see you blogging again.

I had some of the remaining PPOU and SPC students over to my house the other day and served them lotsa foooood. If you were here I would have invited you over too. I invited Sapura walaupun tau dia di US, sms her and she thought I was crazy ha ha ha. The thought that counts for me.

Anyway, do mingle around k, get to know with other international students especially from the European countries. I find them different from the American ones, more cultured in a way.

Ok Ammar, thanks for dropping by. Pose mula2 tu mengancam jugak la ha ha ha.

Take care.

Ammar Faris said...

Salam ms fawizza,

haha..life is treating me well here... or am i treating my own life well?? hmmm....

wow!!! open house?? that sounds fun... esp what the 'lotsa food' is emphasized... seriously, you invited sapura...haha...if she has a 'lotof' money, she will most definitely come..:)

at least you makes her happy, right??

european countries people are more cultured in a way?can you give some additional explanation regarding this??

hehehe..mengancam dan semacam..:)

thanks...

tiArA EmiLY said...

hai,
sorry lama tak active blogging
nice to hear that
u finally update
x macam ak nih
de bahan nk tules
tp mood tu xde lagi la
dengan masalah2 teknikal
ramai dh yang push sebenarnya
xpelah
sooner or later
esok atau lusa
aku akan update juga

sekian.


P/s : sedih lor x jd org pertama lagi komen blog kau..haha

wiz said...

In culture I meant in their ways of upbringing and their traditions. One simple example is each European country has a traditional costume. Americans can only parade their cowboy costume, that's about it. And the costumes differ from one region to another mcm kiter jugakla. They have their fables and folktales. They celebrate festivities which are unique and different. These are traditions of the historical past which I find intriguing. Their values are also different in many ways, rigid but enlightening at the same time. Last but not least the language. A myriad of different languages spoken in each European country. That is just chipping the tip of the iceberg Ammar.

Ammar Faris said...

Ammar> Farah(uniten)

lah aku pun kadang2 depend on mood and of course depends on status 'bz' ker x...

bahan tuh mmg boleh je di cari kan??

oh glad to know that ko pun dah update..and terkejut yg korang sebenarnye dah GRAD!!!

Dah released from the prison of UNITEN (IKAL in particular :)

p/s: x per lah x jadi pun..aku nak gak try jadi org pertama tuk blog ko tapi azirah dah comment dulu..hehehe

Ammar Faris said...

Ammar> Ms wiz(uniten),

Thanks for your explanation.

Yup, i mostly agreed on what you have said.

But still masing2 ada kelebihan dan kekurangan kan...

Another thing that i noticed.. i have to explore the world.... learn more about cultures, languages, people...

There is a plethora of things to be learned and discovered...

Thanks..:)

Princess Azi said...

lake uniten tu dah bosan dah aku hadap
hahahah
aa nanti ar aku ade duit aku pegi sane
huhuuu

mesmerising1 said...

hye ammar..
beshnyer rayer kat sane,,..
memanglah x sebest raye kat malaysia..
tapi aku rase cam best jer, sebab kalo aku raye kat sini, ak x feel..huuhu..serius..
ari raye jer mesti ak ade asgment..
keep in touch....
thanx 4 being my friend..

aimi jamaludin said...

ohh yes2.
perasan dahh..ade eid mubarak as well.as a doc-to-be, i think i hv to more develop my skills in making recon pasnih. but, mude lg kaan. baru 2nd year, blaja mana yg patut dulu laa.hihi.

ohh, so panggil die hanin je la eh??sounds like a bit tak biase, but takpe je pon.

akhernya, hari tuh tak dpt pegi umah ayah anas tu. got somethig more important to be done.but ok laa.cos mak die ade tanye kat radin, mane yg lain??hehe.

haah2.perasan2.yg kat lake tu ko pki sampin skali ek.i bet walaupun lake uniten tu cam tak best, but the fact dat lake uniten tu ade kat MSIA, hehehe.(u got what i mean ri8?)

eid adha kat sini sgtt meriah. darah bintg korban melimpah2 di mana2. kitrg last year, budak2 medic pon buat korban gak.berape geneh ntah byr last year. my rumah korban kambing. dont know taon ni camne.

anyways, DON'T be jealous ammar!!hoho =P

pAiE~pErFeCtIoNiSt said...

oh hi ammar!how u're doin'?sorry i'm late to linger over this post but to my concern,i've kind of lost connection with u.i mean it's been a long time not seeing u or even contacting.miss u a lot too. well,1st time raye in abroad is a new experience.there are lots2 of differences celebrating eid in overseas,but that what make us strong,isn't it?as for me,i've celebrated the eid twice here. no much interesting.feel the same like any other day.no feelings.haha.and..i don know u have known it or not,i didn't go back to m'sia last holidays due to my vacation in europe.did u know that??hehe.(nk jugak citer kan)

hihi,btw,i wish u all the best in ur studies and farewell.try to beat the others.give a hit! u know,like here in my unvrcty,it's damn hard to compete with the arabians coz they're like hell studying everyday at least mybe 5-6hours.ahhh..xleh bla.ak x thn. eh ok la,pnjg plak kang bebel nye ni. bye ammar.a jap,kalo blk mesia,jgn lupe hangout eh.takkn da sombong kot.haha.ak blk gak mesia thn dpn.mst kene blk.sempat nk raye 2minggu.lg satu,i'm serious 'bout the my visits to ur brand new country.i've planned to go there in my 3rd year,ok.hopefully.ok till then,bye!!

myss said...

slm from m'sia.
yo, bro.hehe aritu (da lame gak la) k.huda da nk komen then ble tekan enter, hang plak.busan2.
nway da cuti ni..emphasize=CUTI ni bleh la..hehe.
nway, glad u had a great raya.
(jap mcm da lm gle kan raye b'lalu.nak raye aji plak)

p/s: wow b'gmba ngn kwn2 pmpn nmpak..wah2.hehe